fbpx

Wat is rosacea?

Wat is rosacea?
26 november 2020 Belinda de Witte
Combideal 24H crème en cleanser - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische ontstekingsziekte die voorkomt onder volwassen. Om het aan te duiden in een getal komt dit uit op ongeveer 10% van de bevolking.

Het is een chronische aandoening wat betekent dat deze niet te genezen is. Zoals meerdere chronische aandoeningen gaat het nooit meer over. Het kan zelfs in een bepaalde tijd van het jaar verergeren. En soms zijn de klachten stukken minder zodat je er haast geen last van hebt. De huidaandoening komt met name voor in het gezicht. Dat maakt het nog meer vervelend omdat het meteen zichtbaar is. Wist je dat de naam rosacea is afgeleid van “rood als een roos ”?

Waar komt het door?

Wanneer je last hebt van rosacea wil je natuurlijk weten waardoor dit komt. Want als je de boosdoener weet kun je er misschien iets aan doen. Het heeft te maken met een bepaalde verzuring in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een toename van melkzuur als gevolg van het trainen in de sportschool of als je adrenaline (angst) en stress continu te hoog is. Deze zaken verhogen de zuurgraad in het bloed. Met een officieel woord heet dit Metabole acidose en treedt op wanneer het bloed te zuur wordt. Je lichaam geeft hierop een waarschuwing af door je huid te laten blozen, dus rood kleuren. Heb je hier eenmaal last van dan kan elke vorm van warmte de klachten verergeren. Denk bijvoorbeeld aan de zon, sauna, alcohol en heet-gekruid eten.

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende 24-uurs crème!

Wie heeft er last van?

Deze huidaandoening komt het meeste voor bij vrouwen van ongeveer boven de 30 jaar met een lichte huidskleur. En het betreft vaak mensen die uit Noord-Europa komen. Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als het wel voorkomt bij mannen is het vaak al in een verder stadium dan dat het bij de vrouw zou zijn geweest. Het verloop van de aandoening gaat dus veel sneller bij de man. Ook is de kans op, het later in deze blog besproken, Rhinophyma groter bij de man. Ben je een vrouw heb je de meeste kans op symptomen op de wangen en kin.

Wat zie je?

Wanneer je last hebt van rosacea heb je een rood gezicht of rode vlekken op de huid. Roodheid is een specifiek kenmerk van rosacea net zoals bultjes, puistjes en bloedvaatjes die zichtbaar zijn. Of eigenlijk zijn het uitgezette bloedvaatjes. Je hebt last van een overgevoelige huid waarbij je klachten hebt van een branderigheid en soms ook kleine prikjes. In de salon heb ik vaker met een gevoelige huid te maken en ook met rosacea. Het is een huid die nog meer als normaal specifieke aandacht nodig heeft. Met name omdat deze huid heel gevoelig en zelfs pijnlijk kan zijn. Naast dat je last hebt van een prikkelende en branderige huid kleuren je wangen, kin, neus en voorhoofd vaak rood.  

Daarnaast zijn er kleine vlekjes te zien en puistjes. Je kunt ook last krijgen van de ogen met een oog of bindvliesontsteking. In deze blog ga ik het alleen over de huid met rosacea hebben.

Een huid met rosacea kan leiden tot vervelende en zelfs gevoelige klachten. De klachten kunnen variëren van licht naar een sterke vorm. In de sterke vorm kan de huid dikker worden en er vormt overtollig weefsel. Je huid vervormt en wordt wat grillig van structuur. In deze vorm noem je het Rhinophyma. Deze grilligheid vormt zich vaak op de neus en maakt deze wat groter en bobbelig. Het lastige hieraan is dat het door anderen vaak wordt gezien als een symptoom van alcoholisme. Het geeft een geheel verkeerde indruk wat natuurlijk vreselijk is. 

De huidaandoening rosacea wordt vaak verward met een couperose gevoelige huid. Deze huid hoort ook thuis in de categorie een overgevoelige huid. Het lijkt ook wel wat op elkaar. Zo heb je bij couperose ook een branderig en geprikkelde huid. Ook roodheid door uitgezette bloedvaten en droog en gevoeligheid zijn hier de specifieke klachten. Het verschil met een couperose huid tegenover rosacea is dat het komt en gaat. Vooral als je er net last van hebt is het niet altijd op de huid aanwezig. Ben je wat verder kan de roodheid wel blijvend worden. 

Doordat de klachten van Rosacea en couperose sterk op elkaar lijken kan dit zeker in het begin voor verwarring zorgen.

Wat kun je eraan doen?

Je kunt rosacea makkelijk verwarren met een onzuivere huid maar dat is het echter niet. Net zoals bij een onzuivere huid ontstaan er bij rosacea ook puistjes. Alleen raken hierbij de poriën niet verstopt zodat de huid niet vet wordt maar eerder droog. Ga dus niet met een crème voor een vette huid smeren want daar wordt je huid nog droger van. Wees lief voor je huid en gebruik zeer milde producten. Natuurlijk zonder parfum en ingrediënten die de huid kunnen irriteren. De 24H crème van LIN Skincare wordt vaak gebruikt voor de huid met rosacea. Het is een crème zonder parfum en is zeer zacht voor de huid. Vanwege de speciale samenstelling en concentraties van ingrediënten kan het de roodheid verzachten. Om dezelfde reden wordt ook vaak de cleanser besteld. Tip: de combideal 24H crème met cleanser zijn bij elkaar voordelig te bestellen!

Nog een tip: zit niet aan de puistjes wanneer je denkt dat ze rijp hiervoor zijn. Door het puistje uit te drukken heb je kans dat je het talg juist dieper in de huid duwt. Met de kans dat je hiermee een diepere ontsteking veroorzaakt. Maak je huid altijd goed schoon maar wees voorzichtig. Gebruik een zeer milde reiniger zoals de cleanser van LIN Skincare. Door de samenstelling van ingrediënten kalmeert de cleanser je huid en maakt tegelijk goed schoon. Tot slot, denk aan het gebruiken van een goede zonnebrandcrème. Bij veel mensen verergert de Rosacea bij het vertoeven in de zon. Vergeet niet om eerst je huid te hebben ingesmeerd met de 24H crème om je huid goed te verzorgen.

De verzorgende cleanser en toner van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende cleanser!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.