Wat doet blauw licht met je huid?

Wat doet blauw licht met je huid?
4 maart 2021 Belinda de Witte
Blauw licht en je huid - LIN Skincare

Blauw licht

Misschien zit je veel achter een beeldscherm omdat je werk zich daar afspeelt. Zeker nu met het coronavirus is thuiswerken voor velen de norm geworden. Ik hoop wel dat je af en toe een pauze inlast om je ogen en niet te vergeten de huid tot rust te laten komen. Sinds het thuiswerken massaal is geintroduceerd, voor zover je werk dit toelaat, zijn er meer gezondheidsklachten opgemerkt.

De ogen kunnen droger worden door al dat getuur naar je beeldscherm. Wist je dat je normaal gesproken 10 tot 15 keer per minuut met je ogen knippert? Alleen wanneer je gefocust bent op je beeldscherm, ook op je mobiel trouwens, dan vergeet je te knipperen. Hierdoor krijg je droge ogen en een wazig zicht. Dit komt doordat het traanvocht in je ogen niet meer over de ogen vloeit. De combinatie knipperen en traanvocht zorgt ervoor dat het hoornvlies wordt bevochtigd. Waarna er zuurstof in het oog vrijkomt. Je helpt je ogen om meerdere pauzes van je scherm in te lassen. Je kunt bijvoorbeeld even je ogen sluiten voor een rustpauze. Niet in slaap vallen hoor, want anders moet je straks overwerken. En dat is nou ook weer niet de bedoeling. Een tip: plan tussendoor een behandeling bij de schoonheidsspecialist. Ik weet zeker dat je herboren thuiskomt!

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke producten!

Wat is blauw licht nou precies? Dit licht is niet hetzelfde als ultraviolet licht wat door de zon wordt uitgestraald. Je kunt dit licht niet zien maar wel zeker wel voelen. Denk aan het heerlijk in het zonnetje vertoeven. Je voelt de warmte over je huid. Maar pas op, door ultraviolet (UV) licht kan je huid rood worden of zelfs verbranden. Wanneer we het hebben over blauw licht bedoel ik daarmee licht wat je kunt zien. Het zit wel vlaknaast het onzichtbare ultraviolette licht (de zon).

Misschien heb je al wel eens opgezocht wat blauw licht met je huid kan doen. Dan ben je ook vast wel de term High Energy Visible light, afgekort HEV, tegengekomen. Samengevat betekent dit, licht met een hoge dosis energie. De schermen van je laptop, mobiele telefoon en televisie stralen HEV licht uit. Dit licht kan diep in de huid doordringen. De vraag is: hoe schadelijk is dit licht voor je huid? Wanneer je vele uren achter een scherm zit is dit geen goed nieuws voor je huid. De stralen van het blauwe licht hebben een korte golflengte en een hoge dosis energie. Wat maakt dat dit licht in staat is om diep in je huid door te dringen. En helaas kan het ook voor schade aan de huid zorgen. Want het licht maakt in de huid vrije radicalen aan. Misschien weet je wat vrije radicalen zijn maar voor de zekerheid ga ik het toch nog uitleggen.

Vrije radicalen

Je lichaam maakt van nature vrije radicalen aan. Wel in hele kleine aantallen zonder dat dit schade aan je lichaam brengt. Dit is een geheel natuurlijk proces wat zorgt voor een prima balans tussen de vrije radicalen en mogelijke ziekteverwekkers. Wanneer er een ziekteverwekker, bijvoorbeeld bacterie of virus, het lichaam binnensluipt bind de vrije radicaal zich aan deze indringer. Op deze wijze verlaten de vrije radicaal met de ziekteverwekker het lichaam. Best een goed systeem!

Zolang het evenwicht van vrije radicalen en mogelijke ziektverwekkers in balans blijft is er niets aan de hand. Het gaat pas fout als er externe factoren de boel in de war gooien. Met externe factoren bedoel ik, roken, stress, ongezond (te vet) eten, en zon(licht). Dit alles zorgt voor een wildgroei aan vrije radicalen in je lichaam. Het mooie systeem wat zo goed de balans met vrije radicalen en ziekteverwekkers op orde houdt raakt in de war. De vrije radicalen weten het niet meer en grijpen wild om zich heen. Ze willen hun werk goed doen door zich aan alle indringers te binden maar slaan hierin door. Ze gaan zich nu ook aan de gezonde cellen binden! Wanneer dit gebeurt vindt er een reactie plaats, dit noemen we oxidatie. Kort gezegd, de vrije radicalen gaan zich anders gedragen waardoor de balans weg is.

Wat heeft dit nu met blauw licht te maken? Een teveel aan blauw licht kan het oxidatieproces in het lichaam versnellen. Er ontstaat dan een explosie aan vrije radicalen die zich ongecontroleerd gaan gedragen. Ontstekingen en beschadeging aan de huidbarriere (beschermlaag) kan een direct gevolg zijn van de vrije radicalen explosie. Je huid is al snel minder goed in staat om de vochtbalans op orde te houden. Waardoor de natuurlijke bescherming wegvalt. Dit is het moment wanneer de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering zich aandienen. Met een teveel aan vrije radicalen wordt het bindweefsel aangetast. Het gevolg is dat de huid minder soepel en elastisch wordt (verlies van collageen en elastine!) en er rimpels ontstaan.

Is er een oplossing voor? Het is belangrijk om jezelf en de huid tegen een teveel aan vrije radicalen te beschermen. Want die vrije radicalen kunnen ook vermeederen door bijvoorbeeld uitlaatgassen en sigarettenrook. Het is dus niet alleen door het staren naar blauw licht dat de balans in het lichaam wordt ontregelt. De oplossing is, natuurlijk een goede verhouding creeren met blauw licht, maar ook door het eten van gezonde voeding. En door het verzorgen van je huid! Het is belangrijk dat er hoge concentraties antioxidanten in je huidverzorging zit. Deze antioxidanten gaan de strijd aan met de vrije radicalen in het lichaam.

Ik heb bij de ontwikkeling van onze huidverzorginsproducten er goed opgelet dat er hoge concentraties antioxidanten in verwerkt zijn. Bijvoorbeeld in amandelolie is een krachtige mix van antioxidanten waardoor de huid zacht en soepel wordt. Ook jojoba olie is een antioxidant die veelvuldig in onze producten voorkomt. Dit is een natuurlijke antioxidant en bevat zeer veel vitamine E. Het houdt de vochtbalans goed op peil en werkt hydraterend.

Al onze huidverzorgingsproducten zijn stuk voor stuk samengesteld uit diverse huidolien met veel antioxidanten! Bijvoorbeeld de moisturizer is voorzien van o.a. avocado olie. Deze olie heeft een hoge concentratie van antioxidanten waardoor het de huid optimaal verzorgt.

Zoals eerder gezegd betekent een teveel aan blauw licht slecht nieuws voor je huid. Het kan op langere termijn zelfs voor huidveroudering en pigmentvlekken zorgen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je kunt de balans goed houden door je huid goed te verzorgen met huidverzorging voorzien van antioxidanten. Dan creëer je een juiste tegenhanger voor het blauwe licht. Ik moet toch ook nog even opmerken dat blauw licht ook voordelen heeft. De stralen kunnen net als bij zonlicht vitamine D aanmaken. En daarbij kan het je een goed humeur bezorgen 🙂 Ook kan blauw licht antibacterieel werken. Bij de behandeling van acne wordt vaak een blauw licht lamp ingezet. Dit licht heeft een gunstig effect op de bloedvaten en kan de bloeddruk zelfs doen verlagen.

Slapen

Heb je wel eens gemerkt dat je na een volle dag achter je beeldscherm moe bent maar toch niet goed in slaap kan komen? Dat komt door het uitstralen van het blauwe licht door het beeldscherm. Kan trouwens ook door het scherm van de televise of mobiele telefoon komen. Door blauw licht gaat je lichaam geheel automatisch minder melatonine aanmaken. Melatonine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt. De melatonine maakt je normaliter slaperig en moe zodat je merkt dat het bedtijd wordt. Wanneer dit niet gebeurt doordat je te lang naar een scherm met blauw licht hebt gekeken voel je niet de slaperigheid opkomen. De melatonine wordt onderdrukt door blauw licht en je blijft dus wakker en alert in je hoofd.

Door het staren naar een beeldscherm krijgt de melatonine geen kans om je hoofd rust te gunnen. Dat betekent niet dat je lichaam niet moe wordt. Alleen je hersenen krijgen geen signaal van de melatonine om je slaperig te maken. Je wordt eignelijk kunstmatig wakker gehouden door je beeldscherm.

Eigelijk is het hele proces best logisch want je wordt tenslotte ook wakker van de zon die in je kamer schijnt. Wat komt omdat zon ook blauw licht in zich heeft. De zon geeft het signaal dat je de dag kunt starten, of dat deze al begonnen is. Hangt ervan af hoe laat je wakker wordt 😉

Blauw licht heeft zeker ook positieve eigenschappen. Het is eigenlijk zoals met veel dingen dat je verantwoord met dit soort licht moet omgaan. Zeker met werken achter de computer is geregeld een pauze nemen aan te raden. En je huid goed beschermen door het smeren met een fijne gezichtscreme. Heb je dat op orde dan kun je gerust aan het werk achter het beeldscherm 🙂

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende 24-uurs crème!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?