Stress en je huid

Stress en je huid
3 december 2019 Belinda de Witte
Door Gezondheid en huid
Vrouw ontspannen wandelen

Vrouw stress tijdens werkStress

Stress, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Er zijn heel veel redenen waardoor stress kan ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld een heel drukke baan hebt en uren tekort komt in je werkdag. Daar kan je fysiek en ook mentaal heel moe van worden. Maar ook wanneer het heel rustig is op je werk kan het energie bij je weg slurpen. In allebei de voorbeelden kun je het gevoel hebben van ontevredenheid. Het is niet goed voor je om continue “aan” te staan voor je werk maar “on hold” staan is ook niet goed voor je. 

Balans tussen werk en privé

Het is soms lastig om de juiste balans tussen werk en privé te vinden. Ik kan me voorstellen dat je een hartstikke leuke baan hebt. En daar veel energie van terug krijgt. Dat geeft je veel voldoening gedurende de dag. En zolang je geen klachten krijgt in een fysieke of mentale vorm is het ook allemaal prima. Bedenk wel dat de uren na je werk spaarzaam zijn. Voor je het weet is de avond om en is het tijd voor je nachtrust. 

Meer redenen voor stress

Of, misschien maak je je wel druk om het naderende tentamen/examen en maakt het je een beetje onzeker. Lig je s nachts wakker van al dat gepieker? Lukt het je niet om de eindjes aan elkaar te knopen omdat je geld budget ontoereikend is? De redenen waardoor je stress kunt krijgen zijn eindeloos. Het woord stress is dus eigenlijk een verzamelnaam voor alle dingen die er in je leven gaande zijn of waar je tegenop kunt zien. 

Stressklachten en je huid

Het is nu wel duidelijk dat je van veel zaken stress kunt krijgen. De kenmerken van stress zijn vaker onrustig slapen waardoor je vermoeid aan je werkzaamheden begint. En je kunt een droge en jeukende huid krijgen. Je huid kan er vaal uitzien met donkere randen onder je ogen. De stress tast de barrièrefunctie in je huid aan waardoor je meer vatbaar bent voor bacteriën. Hierdoor kun je een onzuivere huid en acne krijgen. Door de verminderde weerstand kan er eczeem of psoriasis ontstaan.  Ook worden de pigmentcellen in je huid actiever met als gevolg pigmentvlekken. 

Stress en huidveroudering

Wanneer je veel en langdurig aan stress bloot staat heb je meer kans op vroegtijdig huidveroudering. Een chronische stress zorgt voor meer vrije radicalen. Wat zijn vrije radicalen? Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels in je lichaam. Deze vrije radicalen vallen je cellen in het lichaam aan. Met als gevolg dat je huid gaat verslappen en minder soepel wordt. De eerste tekenen  van huidveroudering worden al snel zichtbaar. Het is niet altijd mogelijk om stress te vermijden. Er kunnen nou eenmaal dingen gebeuren op je werk of in je privéleven waardoor je een stress situatie meemaakt. 

Je kunt wel proberen om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Niet alleen wanneer je een stresssituatie doormaakt maar eigenlijk gewoon altijd. Leef gezond, ontspan op zijn tijd door je rust te pakken. 

Droge huid door stressklachten

Het effect van stress is vaak te zien op de huid. De huid kan droger worden en hinderlijk gaan jeuken. Hoe komt dit eigenlijk? Wanneer je stress hebt vertraagt dit de celvernieuwing in je huid. Met als gevolg dat je huid er doffer uit ziet. Doordat er ook een afname is van ceramiden wordt je huid steeds meer droger. Want ceramiden houden je huid vet en gehydrateerd. Dus wanneer deze minder gaan produceren merk je dit aan je huid. En niet alleen je gezicht wordt droger maar ook je hele lichaam. Heel belangrijk om zeker nu ervoor te zorgen dat je huid voldoende hydratatie binnen krijgt. Denk aan water drinken en aan de juiste huidverzorging gebruiken. Met de juiste crème zoals bijvoorbeeld een 24H crème houdt je de hele dag je huid gehydrateerd. 

Je stress de baas blijven 

Vrouw wandelen in de natuur!Makkelijker gezegd dan gedaan, je stress de baas blijven! Hoe doe je dat eigenlijk? Door minder te gaan werken? Soms kan minder uren werken je stress levels verlagen maar het minder werken en minder salaris hebben moet natuurlijk ook wel in je budget passen. Wanneer het je meer hoofdpijn en gepieker oplevert is minder werken niet de juiste optie. Wat wel helpt is om prioriteiten te stellen. Moet iets vandaag af of kan het tot morgen wachten? Zet ook eens na het werk je werktelefoon uit of zeker op stil. Zo geef je al meer balans aan het werk en de privésfeer. En zorg voor ontspanning in je leven! Ga sporten, wandelen naar de sauna of iets anders wat je mindset op ontspannen zet. Kortom de strekking van dit verhaal is Relax!

Blogs en aanbiedingen volgen?

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*