fbpx

Redenen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken

Redenen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken
30 december 2020 Belinda de Witte
Reinig je huid met de cleanser van LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Roken

Ik hoef je vast niet te vertellen dat roken slecht voor je gezondheid is. Dat weet je zelf ook wel. Toch ga ik een poging wagen om je te overtuigen dat roken slecht voor je huid is. In mijn werk als schoonheidsspecialiste zie ik veel mensen met allemaal een andere huid. Dat is natuurlijk logisch want elk mens en huid is van zichzelf uniek.

Tijdens een behandeling zie ik in wat voor staat de huid is. Ook zie ik of mensen roken en dan met name aan de kleur van de huid met daarnaast vaak wat onzuiverheden. Aan de kleur van de huid kan ik zien hoe iemand in zijn vel steekt. Met name de doorbloeding en de aanwezige ontstekingen / verstoppingen van de poriën geven een goede indicatie. Mijn advies is om te stoppen met roken. Ik weet, het klinkt wat kort door de bocht. Maar als je stopt met roken zie je na een maand al een heel duidelijk verschil. Als je daarbij ook nog de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt zie je de huid als het ware opbloeien! En voor mij niet geheel onbelangrijk, je kunt dan ook het maximale uit een schoonheidsbehandeling halen 🙂

Huid

Eerder had ik het over de kleur van je huid, hoe vaal en grauw deze eruit kan zien als je rookt. Hoe kan dat eigenlijk? Misschien ben je gewend aan de kleur van je huid of gebruik je dagelijks make up om het te maskeren. Als je stopt met roken zie je vaak direct al verschil. De doorbloeding van je huid zal direct verbeteren. Die vale en grauwe teint komt doordat in sigarettenrook koolmonoxide zit. Deze stof neemt de plek in van zuurstof in het bloed. Hierdoor kan er minder gezonde zuurstof door de vaten stromen. Je hebt zuurstof nodig om goed te kunnen blijven ademhalen. Misschien heb je gemerkt dat je een minder goed uithoudingsvermogen hebt? Of dat je conditie niet op peil is? Roken zorgt voor minder zuurstof in de bloedvaten en dus ook in de longen. Je bent sneller moe en ziet er grauw uit. Er zijn natuurlijk nog veel meer klachten maar ik heb het nu even alleen over de huid. De nicotine in de sigaret zorgt voor een bloedvatvernauwend  effect. Ook dit probleem lost op na het stoppen met roken. De bloedtoevoer naar de huid zal verbeteren waardoor je een gezonde blos op je wangen krijgt.

Huidveroudering

Het is helaas waar, van roken wordt je huid sneller oud. Misschien heb je al eens eerder gehoord van een onderzoek met tweelingen en roken. De ene helft rookte en de andere helft niet. Deze mensen werden een tijdlang door verschillende wetenschappers gevolgd om te zien wat de gevolgen zijn van roken en de huid. Met dit onderzoek is goed in beeld gebracht wat voor schade roken aanbrengt. Roken zorgt ook voor een toename van vrije radicalen in de huid. Vrije radicalen zijn stoffen (moleculen) die de neiging hebben om zich zeer snel aan andere stoffen te binden. Vrije radicalen hebben een verwoestende werking op het collageen en elastine in de huid. Deze stoffen zijn hard nodig om de huid mooi en soepel te houden. Een vermindering van deze stoffen is dus zeker niet wenselijk. Want als het collageen en elastine (het zijn belangrijke deeltjes van het bindweefsel) wordt afgebroken dan krijg je een slappe huid en rimpels. Komt nog bij dat de celvernieuwing vertraagd waardoor je een vale en grauwe uitstraling krijgt. Allemaal helemaal niet fijn!

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze hydraterende cleanser!

Even een vraagje: als je rookt wil je dan naar de spiegel gaan en naar de lijntjes rond de mond kijken? De verticale lijntjes rond de mond worden rokerslijntjes genoemd. Een best wel grappige naam voor deze lijntjes is ook  het plooirokje. Omdat de lijntjes als een rokje om de mond heen liggen 🙂 Ze komen het meest voor op de bovenlip maar kunnen ook rondom voorkomen. Je begrijpt denk ik wel waar dit door komt? Het is net als bij frons en lachrimpels die constant in beweging zijn, daar krijg je ook lijntjes van. Bij roken gebeurt dit als je de lippen tuit voor een sigaret. Natuurlijk krijg je als niet roker ook van die lijntjes rond de mond maar dit kan een stuk minder zijn en wat vertraagd. Nog een extra reden om geen sigaret meer op te steken!

Puistjes

In mijn werk zie ik het vaker, puistjes rond de mond en op de kin. Dit heeft natuurlijk niet altijd met roken te maken. Vaak is het wel een combinatie. Ik vind het zelf een logische combinatie. Omdat je de rook uitblaast en een groot gedeelte aan je gezicht (kin) blijft plakken. Vaak zijn puistjes en van die onderhuidse bultjes (erg pijnlijk!) hiervan het gevolg. Als je rookt heb je vaker last van onzuiverheden zoals mee-eters, dit zijn van die kleine zwarte puntjes op de huid. Deze onzuiverheden ontstaan doordat de roetdeeltjes uit de rook van een sigaret op de huid achterblijven. De meeste mee-eters zitten op de wangen en de bovenlip. Ik ga je straks vertellen hoe je deze onzuiverheden kan schoonmaken en vooral hoe je het kan voorkomen! 

Weet je dat hoe meer sigaretten je rookt hoe meer klachten je aan de huid ondervindt? Roken is een trigger voor het ontstaan van acne en mee-eters. Dus niet raar dat als je veel rookt je ook veel meer klachten hebt. De puistjes en mee-eters ontstaan in de huid omdat roken de samenstelling van talg verandert. Het resultaat is meer talgproductie en meer ontstekingen door de ophoping van talg. Goed schoonmaken helpt  om verspreiding van onzuiverheden te voorkomen! Nog een feitje … rokers hebben een minder goede wondgenezing. Dat betekent dat wondjes veel langzamer helen en dicht gaan. Dit komt doordat er minder toevoer van zuurstof naar de huid is. En helaas wordt er daardoor ook minder collageen aangemaakt. Het vervelende van een vertraagde wondgenezing is dat je hierdoor meer kans loopt op een infectie. En dat moet je altijd zien te voorkomen! Naast deze slechte berichten is er ook goed nieuws. Als je stopt met roken verdwijnen de schadelijke effecten direct en zal de wondgenezing sneller en beter verlopen.

Reinigen

In deze blog heb je gelezen dat door roken o.a. huidveroudering en puistjes op de loer liggen. Maar wist je ook dat je door roken een vlekkerige huid kan krijgen? De huid ziet er grauw en vaal met vlekken uit omdat het steeds moeilijker wordt om de celvernieuwing op orde te houden. Na verloop van tijd is het voor de huid lastig om de dode of beschadigde huidcellen te vervangen voor nieuwe en gezonde huidcellen. Je huid mag dan wel opgebouwd zijn uit miljoenen cellen maar het is niet oneindig natuurlijk. 

Dus alles bij elkaar, een vertraagde celproductie, een grauwe doffe uitstraling ( door vernauwing bloedvaten) en huidirritaties (verhoogde talg met ontstekingen) geeft je een vermoeide uitstraling. En dan heb ik het nog niet gehad over de donkere kringen onder de ogen. Dit komt omdat de doorbloeding van de huid niet goed is. Natuurlijk kun je ook als niet roker donkere kringen onder je ogen hebben. Kijk maar eens na een slechte nachtrust in de spiegel, donkere kringen geven je een vermoeid uiterlijk. Het verschil is dat je door het roken ook donkere kringen krijgt als je wel goed hebt geslapen. Deze kringen verdwijnen namelijk niet meer. Of je moet stoppen met roken …

Reinigen

Je huid reinigen is altijd belangrijk of je nu rookt of niet. Als je rookt en dus een rokershuid hebt is reinigen extra belangrijk. Wat gebeurt er als je de huid reinigt? Door in de ochtend en in de avond je huid schoon te maken verwijder je alle talg en vuilresten.(nicotine). Door het schoonmaken krijgt je huid goed de kans om zich te herstellen. Wist je trouwens dat je huid in de nacht extra hard aan het werk is om talg aan te maken? Vandaar dat in de ochtend reinigen een goede start van de dag is. Al die extra aangemaakte talg verwijder je met een milde cleanser die zacht is voor de huid. Daarmee krijgt je huid een frisse opkikker! Spray hierna met de toner een zachte nevel over je huid. Dat kalmeert en verfrist tegelijkertijd. Ik beloof je dat de huid nu super zacht aanvoelt.

Scrubben

Je huid scrubben zorgt ervoor dat alle dode huidcellen worden verwijderd. Een bodyscrub heeft kleine korrels met oliën die de huidcellen wegscrubben. Gebruik een bodyscrub één keer per week. De bodyscrub van LIN Skincare is door zijn speciale samenstelling ook geschikt om je benen te ontharen. Smeer je benen in met de bodyscrub en ga voorzichtig met een scheermesje langs de huid. Het resultaat is super zachte benen!

Gezichtscreme 

Door regelmatig de huid te masseren krijg je een betere doorbloeding. Nou is het best lastig om een massage bij jezelf te doen. Plan eens een fijn bezoek in bij de schoonheidsspecialiste en kom herboren terug. Omdat het roken de doorbloeding van de huid vermindert krijgt je huid niet genoeg zuurstof en ook minder voedingsstoffen. Je huid heeft dus ook een gezichtscrème nodig met veel gezonde ingrediënten erin. Ik geef je het advies om huidverzorging te gebruiken met bijvoorbeeld het ingrediënt honing. Van honing is bekend dat het verzorgende en herstellende eigenschappen heeft. Nog een belangrijk effect van honing is dat de antioxidanten heel goed zijn in het neutraliseren van de vrije radicalen. Honing in je huidverzorgingsproduct kan opgedane huidschade bijvoorbeeld door roken herstellen. En de huidcellen beschermen tegen een nieuwe toekomstige huidbeschadiging. Honing bevat veel vitamine waaronder ook vitamine C. Om een rokershuid goed te verzorgen kan vitamine C goed helpen. Daarom heb ik een dag en nachtcrème ontwikkeld met een hoge concentratie van o.a. honing. Je huid wordt er heerlijk zacht van! Natuurlijk heb ik nog veel meer mooie ingrediënten gebruikt om deze crèmes heerlijk zacht te maken. Wil je meer weten?  Neem eens een kijkje op de site bij de soft & calming & recovering dag en nachtcreme.

Combideal 6 van LIN Skincare

Bestel deze voordelige combideal!

Stoppen

Misschien ben je al gestopt met roken of heb je een goed voornemen om te gaan stoppen. Wie gestopt is zal snel ervaren dat niet meer roken je veel blijer zal maken. Want hoewel nicotine je tijdelijk een lekker gevoel geeft, maakt het voortdurend verlangen naar een sigaret je juist onrustig en geïrriteerd. Als je eenmaal gestopt bent kun je veel meer genieten van allerlei dingen. Bijvoorbeeld van het smeren met huidverzorgingsproducten. Je huid wordt heerlijk zacht en ziet er mooi uit. Dat geeft een fijn ‘feel good’ moment. En wist je dat een ontspannen gevoel de huidconditie ook ten goede komt? Je zult zien, je zit letterlijk en figuurlijk beter in je vel 🙂

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.