fbpx

Puistjes door suiker

Puistjes door suiker
24 september 2020 Belinda de Witte

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Suiker

Heb jij altijd een onweerstaanbare trek in zoetigheid? Of kun je jezelf aardig goed beheersen om al dat zoete lekkers te laten staan. 

Het kan ook zijn dat de trek in zoet je maar op een bepaald moment in de maand in zijn greep houdt. En dan hebben we het natuurlijk over de maandelijks terugkerende menstruatiecyclus. In theorie zijn de verschillende onderzoekers er nog niet uit of puistjes ontstaan door suiker. De meningen zijn hierover verdeeld. Er komen geluiden uit wetenschappelijk onderzoek dat insulinepieken een hoge dosis suiker veroorzaakt. 

Gaan we dit in theorie bekijken zien we dat de insulinepiek de aanmaak van talgkliertjes stimuleert. Wanneer het glucosegehalte (suiker) in je bloed snel stijgt wordt ook de aanmaak van insuline gestimuleerd. De insuline stimuleert op zijn beurt weer de productie van androgenen (hormoon). Dit hormoon verhoogt de talgproductie. De verhoging van de talgklierproductie zorgt voor een toename van acne (puistjes). Er is een schuldige aan te wijzen voor de snelle stijging van het glucosegehalte namelijk de enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten kun je vinden in bijvoorbeeld allerlei suikerrijke dranken, wit brood, en chips. Even een resumé, door de snelle piek van suiker in je bloed heeft dit een negatieve invloed op puistjes!

Bloedsuikerspiegel

Het is je misschien wel bekend dat een onstabiele bloedsuikerspiegel een belangrijke oorzaak kan zijn van veel hormonale problemen. In het voorgaande kopje heb ik zijdelings de werking van glucose aangehaald. Ik voel toch de behoefte om de werking van de bloedsuikerspiegel nog wat meer uit te leggen. Het proces van wat er in je lichaam gebeurt staat namelijk aan de basis van de onzuiverheden op je huid. Wanneer je suikers/koolhydraten eet zorgt je lichaam er automatisch voor dat deze stoffen worden omgezet in glucose. Als reactie gaat je alvleesklier reageren door het aanmaken van insuline om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Dit is nodig omdat een constant hoge bloedsuikerspiegel niet goed voor je lichaam is. De door de alvleesklier aangemaakte insuline zorgt voor de opname van glucose. Dit wordt door de cellen in je lichaam gedaan. Een deel van de glucose wordt in de lever omgezet in glycogeen. Dit is eigenlijk een soort van reservevoorraad voor als je bloedsuikerspiegel te laag is. Is dat het geval dan wordt de glycogeen weer terug omgezet in glucose. Het lichaam draait het hele proces dus eigenlijk weer terug. Je kunt stellen dat de alvleesklier reageert op een te lage bloedsuikerspiegel.

Je begrijpt dat het voor je lichaam belangrijk is om te voorkomen dat je bloedsuiker te snel stijgt. Door gezond te eten zorg je ervoor dat de bloedsuikers een langzame piek hebben. Je kunt denken aan het eten van vezels, gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten (volkoren producten). Natuurlijk eten we allemaal wel eens iets ongezonds en ook suikers. Misschien voel je na het eten van suikers een verandering in je lichaam. De zogeheten suikerdip komt al heel snel om de hoek kijken. Deze genadeklap zorgt voor een energiedip waardoor je snel op zoek gaat naar meer zoet eten. Want automatisch wil je door zoet je energielevels opschroeven. Zo kom je in de welbekende vicieuze cirkel terecht. 

Wist je trouwens dat je ook insulineresistent kunt zijn? Dit betekent voor veel vrouwen dat ze op het einde van de cyclus extra suiker willen eten. Wanneer je insulineresistent bent reageert je lichaam niet meer, of niet meer zo goed, op insuline. Het gevolg hiervan is dat je veel minder energie hebt, de kilo’s eraan vliegen en je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Waar wordt insulineresistentie door veroorzaakt? Dit is een gevolg van het hebben van overgewicht en een ongezonde leefstijl. Dus eigenlijk door ongezond eten, weinig lichaamsbeweging, niet goed slapen en veel stress. Het kan ook door een erfelijke aanleg komen. Wat kun je ertegen doen? Het gaat erom dat je de cellen in het lichaam weer gevoelig voor insuline moet maken. Dit doe je door je levensstijl te veranderen. Meer bewegen en gezond eten. Genoeg slapen en stress voorkomen. Al is het laatste niet altijd te voorkomen. Je kunt in onvoorziene situaties terechtkomen waar de stressfactor hoog kan zijn. Probeer altijd te zorgen voor voldoende ontspanning om stress te beperken.

Reinigingscrème van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke reinigingscrème!

Huid

In het voorgaande kopje heb ik uitgelegd hoe je lichaam werkt op inname van suikers en koolhydraten. Ik kan me voorstellen dat je niet aan mijn verhaal denkt wanneer je een lekker chocolaatje opeet. Misschien denk je wel aan mijn verhaal als je de volgende dag een klein rood bultje op je huid opmerkt. Natuurlijk is dit een beetje overtrokken. Want wellicht krijg je van 1 chocolaatje niet direct een puist op je gezicht. En dat je van chocolade eten puistjes krijgt is eigenlijk een fabeltje. Althans … niet als je pure chocolade eet. En dan bedoel ik die van tenminste 70 – 100% dus echt puur! In deze chocolade zit veel minder suiker als die zoete (ik geef toe, lekkere) chocoladerepen. Het is dus de suiker waar je puistjes van krijgt en niet specifiek de chocola erin. Door het eten van de suikerrijke chocoladereep krijg je een insulinepiek. Met het gevolg dat een bepaald hormoon wordt gestimuleerd om, je raad het al, puistjes te veroorzaken! Heb je een belangrijke dag waar je geen onzuivere huid/puistjes bij kunt gebruiken? Vermijd dan vooral het eten van geraffineerde suikers, dus witte suiker, koekjes en allerlei snoepgoed.

Wat zie je aan de huid na het eten van (veel) suikers? Je kan het zo zien dat je huid continu in een herstelproces zit. Niet alleen herstellen ook opnieuw opbouwen om je huid te vernieuwen. Wanneer je last hebt van acne (puistjes) is er een verstoring in de omzetting van je huidcellen. De versnelde afbraak en ook afstoten van dode huidcellen zorgt voor een blokkade van de talgklieren en poriën. Hierdoor komen eiwitten en talg vast te zitten onder de huid. Deze zorgen voor een voedingsbodem ( Propion Bacterium Acnes) die acne (puistjes)veroorzaken. Dit is best een ingewikkelde huidcyclus die je kunt voorkomen door te kiezen voor gezonde voedingsstoffen. Je huid heeft namelijk vitaminen en gezonde voedingsstoffen nodig om de huid te kunnen herstellen en bescherming te bieden. De rol van voeding is dus heel groot in het hebben of krijgen van puistjes. Wat ook een grote rol speelt is een goede huidverzorging gebruiken.

Huidverzorging

Heb je last van een droge en ook acne gevoelige huid? Dan moet je 2 probleemgebieden tegelijk aanpakken. Want in dit geval moet je de huid voeden en tegelijkertijd de onzuivere huid bestrijden. Ik geef je het advies om goed de huid te reinigen met een reinigingscrème en gezichtslotion. Daarna kun je de huid verzorgen met de soft & calming daycream. Met deze huidverzorgingsproducten pak je beide probleemgebieden aan. Belangrijk is om naast gezonde voeding en voldoende water drinken ook de basis in huidverzorging te volgen. Wat betekent dat je huid gebaat is bij een schone huid wat begint bij een goed reinigingsritueel. Maak 2 keer per dag je gezicht goed schoon met milde producten voor een schone, gladde en beter gehydrateerde huid. Nu ook je voedingspatroon goed in de gaten houden en je puistjes zijn snel verleden tijd!

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende dagcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.