Je huid beschermen bij griep en verkoudheid

Je huid beschermen bij griep en verkoudheid
10 februari 2020 Belinda de Witte
Door Gezondheid en huid

Griep of verkoudheid

Sauna

Je voelt je al een paar dagen niet fit, daar begint het meestal mee. Onderwijl zoek je naarstig naar zakdoekjes om je loopneus te bestrijden. Je snottert opeens wat af en ondertussen probeer je de dagelijkse dingen zo goed mogelijk te doen. Een keertje op tijd naar bed is je remedie. En heel vaak helpt een goede nachtrust ook. Vooraf een warme douche of een heerlijk bad geeft je een ontspannen gevoel. Voor je verkoudheid is warme stoom heel goed. Dus ga eens met je hoofd boven een bak met heet water zitten. Een handdoek over je hoofd en even flink zweten.
Heb je een sauna of ga je er wel eens naartoe? De warmte en stoom van de sauna is heel goed voor je lichaam. Het verblijven in de sauna zorgt ervoor dat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Waardoor je een betere weerstand kweekt om zo meer weerstand te kunnen bieden tegen griep en verkoudheid. Eenmaal thuis lekker op tijd onder de wol. Hopelijk voel je jezelf de volgende dag weer een stuk beter.

Klachten

Wat is er aan de hand? Je lichaam heeft het even helemaal gehad met de alledaagse dingen die op de planning staan. Je hebt de griep of je bent erg verkouden, in ieder geval heb je last van een flinke infectie. Je voelt je lamlendig en dat is niet voor niets. Je lichaam heeft al de energie die in je zit nodig om zich op de infectie te richten. Wat er ook aan de hand is je lichaam doet zijn best om ertegen te strijden! Vaak zitten je holtes goed vol en heeft het lymfesysteem het heel erg druk met het opruimen van alle afvalstoffen. Door alle veranderingen in je lichaam kun je van die hinderlijke wallen krijgen onder je ogen. Het zijn als het ware van die kussentjes onder je ogen gevuld met vocht.  Wat je het allerbeste kan doen is uitzieken. Vaak kun je niet anders, je bent gewoon tot niets anders in staat. Wees lief voor jezelf en geef toe aan de signalen die je lichaam uitzendt. 

Loopneus

Oke, nu weet je het wel. Eerst op krachten komen voordat je lichaam aan het werk kan gaan om te herstellen. Ben je erg ziek van de griep dan zal het je vast niet kunnen schelen hoe je erbij ligt en wat de schade is aan je huid. Stil blijven liggen en wachten tot de griep je lichaam weer verlaat, het is niet anders. Ga je je weer wat beter voelen? Dan is het tijd om verschillende onderdelen van je lichaam onder de loep te nemen. Je hebt misschien veel moeten snuiten de afgelopen dagen. Je kent het vast wel, een rode schrale neus en dan vooral ook aan de bovenlip. Het voelt erg naar aan en kan erg jeuken. Eigenlijk kan je dit voorkomen om gedurende dag 1 van je ziek zijn al je neus goed in te smeren met een hydraterende crème. Maar goed ik snap best dat je daar niet mee bezig was zo ziek en snotterig je was de afgelopen dagen. Het is wel zo als je je neus regelmatig met een hydraterende crème insmeert zul je zien dat de droge velletjes veel minder zijn. Of zelfs helemaal geen kans hebben gehad om te ontstaan. De droge plekjes boven je lippen komt omdat je de afgelopen dagen vaker je lippen hebt bevochtigd. Omdat je neus dicht zat moest je door de mond ademen. En zijn je lippen, en boven je lippen, droger geworden. Voor de schrale lippen is het fijn om een lipbalm te gebruiken. 

Herstellen

KamilleEn opeens merk je dat de griep- of verkoudheidsklachten weer op zijn retour zijn. Je voelt je elke dag weer een beetje beter en je hoofd bonst ook wat minder. Langzaam aan droogt het snot in je neus op zodat het ademhalen weer wat beter gaat. Het is tijd om de schade te bekijken die de griep/verkoudheid aan je lichaam heeft veroorzaakt. Het vocht in je lichaam trekt langzaam weg als je klachten overgaan. Je zult zien dat de wallen onder je ogen nu snel minder worden en wegtrekken. Wat fijn is om goed te blijven stomen. De warmte van het stoom zorgt voor een betere doorbloeding van je huid. Wat ik zelf fijn vind is een beetje kamillethee in het water doen. Kamille helpt goed tegen ontstekingen! Vergeet daarbij niet om je gezicht na het stomen in te smeren met een hydraterende creme. Omdat je huid goed doorbloed is van de stoom neemt het sneller de crème in zich op. Je huid voelt vast heerlijk zacht aan nu! Ook fijn is om je lichaam met een zachte bodycream te verwennen. Eerst even in een warm bad of douche en daarna je huid goed insmeren. Daar knap je pas goed van op!

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*