fbpx

Huidklachten door stress

Huidklachten door stress
3 september 2020 Belinda de Witte
Stress huidklachten - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Stress

Herken je dit? Je loopt van hot naar her om alle afspraken en bezigheden af te lopen. De klok is hierin je beste vriend, of eigenlijk niet?

Want door de tijd wordt je benadrukt dat het opschieten geblazen is. Door de drukte van alledag en alle dingen die om je heen gebeuren kan je last krijgen van stress. En stress kan van grote invloed zijn op je hele lichaam waaronder je huid. Het verkeren in een stresssituatie is een deel van je leven. Het gaat er alleen wel om hoe je ermee omgaat. En hoe je ervoor kan zorgen dat stress niet je hele leven gaat beheersen. En wat nog een belangrijk punt is, hoe voorkom je een te lange stressperiode. Want een beetje stress kan een mens goed aan, het wordt anders als er niets anders dan stress in je leven is.

Wat doet stress in je lichaam? Stress veroorzaakt een chemische reactie in je lichaam. Hierdoor wordt je huid meer gevoelig en ook meer kwetsbaar voor allerlei invloeden. Wanneer je lichaam goed functioneert kunnen stressgerelateerde klachten je huid niet zoveel kwaad doen. Wanneer de stress aanhoudt wordt je huid vermoeid van steeds maar in de bescherming stand staan. Hierdoor wordt je huidconditie steeds zwakker waardoor huidproblemen op de loer liggen. Ook kunnen bestaande klachten zoals eczeem of rosacea verergeren. Deze huidaandoeningen reageren snel op een verandering van je gemoedstoestand. Het hebben van stress zorgt ook voor meer cortisol (is een hormoon) aanmaak in je lichaam. Deze extra hormoonaanmaak geeft de klieren opdracht om meer vet aan te maken. Het gevolg is een vette en onzuivere huid met puistjes en mee-eters.

Acne

Wanneer je stress ervaart gaat je lichaam direct in de verdediging om de ongewone situatie de baas te zijn. Je lichaam doet daar haar uiterste best voor. Tegelijkertijd komen er hormonen vrij die ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken. Je lichaam gaat weer in de verdediging nu om te vechten tegen de ontstekingen. Dit is natuurlijk goed bedoeld van je lichaam maar hierdoor komt er veel meer cortisol vrij. Want je lichaam ervaart steeds meer stress. Het gevolg is een onzuivere huid door de extra aanmaak van hormonen. Stress is trouwens niet de enige factor waardoor acne kan ontstaan. Het kan er wel een groot aandeel in hebben. Wat ook telt is je leeftijd, denk aan de puberteit en aan de overgang. Deze fases in je leven kunnen ook zorgen voor een onzuivere huid en acne klachten. Ook ongezond eten kan bijdragen aan een onzuivere huid. Natuurlijk is die burger of patatje op zijn tijd zowel lekker als ongezond. Het kan geen kwaad om er af en toe aan toe te geven zoals heel veel dingen met mate niet erg is voor je lichaam. Eet je (te)veel ongezonde en vette dingen? Dan hoef je niet raar op te kijken als je huid onzuiver en onrustig wordt.

Behandelen

Zoals ik je eerder vertelde ervaart iedereen in meer of minder mate stress. Ben je druk met werk of school ligt stress op de loer. Laat je niet te pakken nemen en trap voortijdig op de rem. Voel je je druk in het hoofd of ben je eerder moe? Het is tijd om tijd vrij te maken voor jezelf 🙂 Wacht je te lang kun je de stress terug zien aan je huid. Het gevolg is een onrustige en of onzuivere huid. Je kunt ook last krijgen van juist een droge huid met of zonder eczeemplekken. Gelukkig zijn door stress veroorzaakte huidklachten over het algemeen goed te behandelen. Maar wel met de juiste huidverzorging! Anders doe je de huid meer kwaad dan goed. 

Een beetje stress is niet heel erg, het kan bijvoorbeeld zorgen dat je voor een bepaald moment scherp en geconcentreerd bent. Teveel en te lang in een stress situatie verkeren kan je immuunsysteem aantasten. Hierdoor wordt je gevoeliger voor huidinfecties zoals bijvoorbeeld een koortslip. Heb je last van overmatige stress duurt het langer voor je huidklachten genezen. Want stress brengt vertraging aan in het genezingsproces van de huid. Dit komt doordat de barrièrefunctie (beschermlaag) van je huid niet meer zo goed werkt.

Continue in de stress stand staan zorgt ook voor angst in je lichaam. Dan hoeft het niet zo te zijn dat je heel de tijd ergens bang voor bent. Je organen ervaren het zo en geven daar een reactie op. Zo kan het dat je na een tijdje last krijgt van een droge huid. Omdat de stress / angst je natuurlijke vocht reserves opmaken. Heb je hier eenmaal last van kan het de aanmaak van hyaluronzuur in je lichaam onderdrukken. Vandaar dus de droge huid en soms ook een doffe huid! Is je huidconditie al niet op orde kan een uitputting van vochtreserves je huid nog droger maken. Het gevolg is dat je huid gaat schilferen en gevoelig aanvoelt. Met een verhoogd vochtverlies is je huid uiterst kwetsbaar voor bijvoorbeeld eczeemplekken. Je kunt al deze ellende natuurlijk ook proberen te voorkomen. Ik begrijp dat je niet altijd bepaalde stressfactoren kunt ontwijken. In ons leven gebeurt er natuurlijk van alles waardoor we een poosje of zelfs langer uit ons doen kunnen zijn. Je huid goed verzorgen is wel iets wat je altijd kan doen. Of je nou last van stress hebt of niet. Het aanbrengen van crèmes waar hyaluronzuur in is verwerkt kan je huid al flink oppeppen.

Huidverzorging

Als je in de stressmodus staat voel je dat niet alleen aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant. Je kunt de huid een steuntje in de rug geven door huidverzorgingsproducten te gebruiken die ook echt iets doen aan je huidklachten. Tijdens een periode van stress ervaart je lichaam een verhoging van het hormoon cortisol. Hierdoor kan je huid het vocht minder goed vasthouden. Vandaar dat je huid wat trekkerig en gespannen aanvoelt. Je huid heeft een vochttekort ook wel een vochtarme huid genoemd. 

Wat te doen! Mensen die mijn blogs vaker lezen weten dat ik een voorstander ben van de 3 stappen in je huidverzorgingsroutine. Wat betekent dat je altijd begint met de huid schoonmaken en wel 2 keer per dag. Het is aan te raden om producten te gebruiken die mild en zacht zijn en tevens goed reinigen. Stap 1 dus je huid reinigen met bijvoorbeeld een reinigingscrème. Daarna, een belangrijke stap, je huid kalmeren met een gezichtslotion / toner. Ook fungeert het als een controlefunctie. Strijk na het sprayen met de gezichtslotion met een vochtige wat over je huid en zie wat er nog aan vuil af komt! Wanneer je huid helemaal goed schoon is dan is het de beurt aan je gezichtscreme aanbrengen. Is je huid al behoorlijk aan het uitdrogen? Gebruik dan een moisturizer. Deze is er juist voor om je huid extra te hydrateren. Is je huid wat onzuiver? Lin Skincare heeft hier speciaal de soft & calming day cream voor ontwikkeld. De hoge concentratie honing zorgt voor een superzacht gevoel en is ontstekingsremmend. Heb je een al iets oudere huid? Daar is de 24H crème voor ontwikkeld. Het ingrediënt edelweiss extract zorgt dat de huid weer zacht, glad en soepel wordt. Om je lichaam optimaal te kunnen verzorgen is er volop keus in heerlijk zachte huidverzorgingsproducten. 

Wil je een zachte en gehydrateerde huid? Om hieraan te werken is het aan te raden om een goed doucheproduct te kiezen. Heb je wat langer de tijd? We hebben ook een heerlijk zachte badschuim gemaakt om je huid te verwennen! Na het badderen of douchen je huid insmeren met een heerlijke bodycream of bodylotion voor nog meer extra hydratatie maakt de huid heel zacht. We hebben nog veel meer producten om je huid te verwennen dus …

Kijk gerust eens op de site LIN Skincare voor meer informatie 🙂

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.