Griep en de gevolgen voor je huid

Griep en de gevolgen voor je huid
9 januari 2020 Belinda de Witte
Door Gezondheid en huid
Griep en je huid - LIN Skincare

Klachten

Heb je al een paar dagen een gevoel van niet fit zijn? Heb je last van hoofdpijn, moeheid en je snottert zo erg dat je vele zakdoeken verslijt? Je keel voelt aan als schuurpapier en je stem is schraperig en klinkt met de dag heser? Tot dan is het nog niet zo erg en best vol te houden. Het is net een nieuw begin van het nieuwe jaar en je bent lekker bezig om je draai weer te vinden. Na de feestdagen is het altijd een beetje wennen. Misschien ben je tussen de feestdagen door wel vrij geweest. Een beetje opstartproblemen is dan ook niet zo vreemd. Met al die nieuwjaarsborrels en samenzijn hebben velen met jou last van de vaart erin krijgen. Het goede voornemen om er jouw jaar van te maken moet natuurlijk niet door een verkoudheid of erger nog de griep in januari getackeld worden!

Gelukwensen

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat gelukwensen met de feestdagen je verkoudheid of griep klachten kunnen veroorzaken? Het is eigenlijk een logisch verhaal. Het jaar loopt ten einde, en het is nog even druk druk en nog eens druk. Het huis wil je misschien versierd hebben, boodschappen in huis gehaald en de laatste loodjes op het werk moeten geklaard worden. Best een klus eigenlijk en geen alledaags werk. Niet zo raar eigenlijk dat je weerstand achteruit dendert in deze dagen. Ik weet natuurlijk niet hoe je de feestdagen hebt doorgebracht. Ben je op pad geweest? In je super mooie kerstoutfit op stap gegaan? Heb je wel gedacht aan een warme jas en shawl omdoen tijdens het reizen naar het feestgedruis? Of misschien waren jullie aan het gourmetten ofzo en werd het warm en dampig binnen. Het eerste wat dan moet gebeuren is het raam of een  deur open. Om frisse lucht binnen te laten en misschien ook om de kookluchtjes te verdrijven. Ach, misschien heb je toen wel op de tocht gezeten!

Kussen

Het is een jaarlijks terugkerende gewoonte dat de gelukwensen voor de kerst en jaarwisseling samengaan met enkele kussen op de wang of mond. Stel je nu eens voor dat jij of een ander zich al een klein beetje niet zo fit voelt. Je hebt het misschien even weggedrukt maar eigenlijk voel je al een verkoudheid of griepje aankomen. Je hebt iets onder de ledenen zeg maar. Maar ja, het zijn de feestdagen dus come on …

Toch kan het zijn dat je een virus onder de ledenen hebt en dat er ongemerkt tijdens het gezellig samenzijn in de lucht uit proest of kucht. Al die kleine virusdeeltjes vinden zijn weg in de lucht om ergens anders terecht te komen. Misschien bij je tafel buurvrouw of man. Of misschien wel  bij het gelukkig nieuwjaar wensen! Je hebt deze dagen toch meer contact met anderen. En dan bedoel ik contact van mensen die net iets meer binnen je prive cirkel komen. Ik neem aan dat je niet iedere dag je buurvrouw/man of collega’s een gelukwens geeft met een kus op de wang. Dus je komt dichterbij elkaar dan normaal gesproken het geval is. En laat dat nu een enorme bron zijn voor het verzamelen van ziektekiemen!

(Bijna) ziek

Er is een duidelijk verschil tussen verkouden zijn en de griep hebben. Wanneer je last hebt van een verkouden gevoel kan dit een paar dagen duren. Je voelt je niet zo fit en je snottert de hele dag door. Ook je keel voelt schraperig aan. Maar hé voor een verkoudheid ben je niet bang. Gewoon even wat rustig aan doen en dan gaat het wel weer. Of, opeens ben je tot niets meer in staat. Alles wat op het plan stond te gebeuren heeft totaal niet meer je interesse. Het enige wat je wil is in je bed liggen en wachten tot het virus besluit uit je lichaam te verdwijnen. Althans dat is hoe ik de griep ervaren heb. Elke vraag van je liefhebbende partner of kind is je nu teveel. Het enige wat je wil is paracetamol tegen die nare hoofdpijn en lamlendige gevoel. En dat is waar het verschil van verkoudheid en griep ligt. Het niet meer in staat zijn om te functioneren thuis en of op je werk. Een verkoudheid of de griep worden wel allebei door een virus veroorzaakt maar het griepvirus is veel hardnekkiger en blijft langer in je lichaam vastzitten. Soms is een bezoek naar of van de huisarts de enige juiste. Dan krijg je gericht medicatie om je er weer bovenop te helpen. Ik begrijp dat je eetlust minder (of helemaal weg)  is tijdens het ziek zijn? Denk eraan altijd genoeg te drinken. Het laatste wat je wilt is tijdens je ziek zijn ook nog eens uit te drogen!

Verdere klachten

Wanneer je ziek bent staan alleen de klachten op de voorgrond die je het meest lastig vallen. Die nare hoofdpijn, gewrichtspijnen, een zere keel en vermoeidheid voeren nu even de boventoon. Toch zijn er nog wat andere klachten die tijdens je verkoudheid of griep op kunnen spelen. Vaak zie je een paar dagen vooraf al in de spiegel dat je huid er niet meer zo fris uitziet. Je huid ziet er bleek uit en je tekent heel snel in je gezicht. De fijne lijntjes zijn opeens wat groeviger geworden. En je make up lijkt er wel af te vliegen gedurende de dag. Ook kan je haar futloos zijn en je nagels brozer aanvoelen. Deze dingen staan niet op de voorgrond en daarom heb je het niet in de gaten. Maar je huid en haren hebben wel degelijk last van de verkoudheid of griep verschijnselen. Daarom is het heel belangrijk om te blijven drinken, thee of water in kleine slokjes gedurende de dag. Daarmee voorkom je dat je lichaam en ook je huid uitdrogingsverschijnselen krijgt. Wanneer bij mij een verkoudheid of griep dwars zit heb ik trouwens geen zin in koffie. Heb jij dat ook?

Herstellen

Gelukkig, je bent weer aan de beterende hand. Je hoofd is verlost van die nare hoofdpijn en je krijgt langzaam weer wat kracht in je lichaam terug. Maar, je bent nog niet de oude …

Wanneer je de griep hebt gehad moet je lichaam daarna weer aansterken. Ga je te vroeg weer aan de slag zal je je waarschijnlijk na een poosje weer niet fit voelen. Heb je van het vele snotteren en snuiten een droge plek onder je neus gekregen? Zijn je lippen gebarsten en schraal geworden? Zorg dat je deze plekken extra goed insmeert met een fijne zachte hydraterende crème. Misschien stond je hoofd tijdens je ziek zijn niet naar je huid verzorgen. Maak hiermee zo snel mogelijk weer regelmaat van! Om de doorbloeding in je huid te stimuleren is het fijn om te stomen. Schenk een ketel heet water in een kom en ga er met je hoofd op een afstandje boven zitten. Een handdoek over je hoofd sluit het stoom af en zo blijft het op je gezicht hangen. Een beetje kamille doet gelijk je neus ontdoen van al dat snot en slijm. Daarna je huid goed insmeren met bijvoorbeeld een 24h crème. Heb je last van wallen onder je ogen? Dat komt omdat je lymfen vol zitten met afvalstoffen. Het stomen zorgt ervoor dat ook deze afvalstoffen oplossen. 

Vitaminen

LIN Skincare - gezond etenDenk je pas aan vitaminen wanneer je al last hebt van een flinke verkoudheid of griep? Het zo bekende menu van een glas verse sinaasappelsap en stukjes fruit komt nu weer in je gedachten. Of misschien ben je altijd al fijn gezond bezig. En is het eten en drinken van deze heerlijkheden al een goede gewoonte geworden. Wanneer de infectie uit je lichaam is verdreven komt het opknappen langzaam weer in zicht. Maak nu een goede start door het eten en drinken van vitaminen. Alle dagen goed volhouden en je vitale uitstraling van voor je ziek zijn is dan snel weer terug!

Blogs en aanbiedingen volgen?

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*