De voordelen van het verbeteren van je immuunsysteem

De voordelen van het verbeteren van je immuunsysteem
14 maart 2020 Belinda de Witte
In Gezondheid en huid

Immuunsysteem

Door de komst van het Coronavirus ook wel genaamd COVID-19 zijn we met zijn allen in een rollercoaster beland. Nog niet eerder is het in de tegenwoordige tijd gebeurd dat een virus de wereld en dus ook ons land volledig op zijn kop heeft gezet.

De laatste weken zijn we in de ban geraakt van allerlei maatregelen omtrent onze gezondheid. Want het beste wapen tegen het Coronavirus is je eigen immuunsysteem. Met goed letten op allerlei gezondheidsvoor zorgmaatregelen kunnen we het virus het beste de baas. Probeer daarom goed op je gezondheid te letten! 

Functie

Je huid en psyche zijn zeer sterk verweven met je immuunsysteem. Je kunt het zo zien; je eigen afweersysteem functioneert het beste tegen ziekmakende microben als je je goed voelt. En ook als je huid optimaal functioneert. Je huid is met zijn huidporiën een makkelijk doorgeefluik voor allerlei ziektekiemen. Niet alleen je huid geeft bescherming voor indringers van buitenaf ook andere organen zoals je darmen, luchtwegen, bloed en het lymfestelsel hebben deze functie. Je immuunsysteem is betrokken bij het beschermen tegen kwade indringers zoals lichaamsvreemde stoffen. Wat zijn lichaamsvreemde stoffen? Dat zijn bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Je weet nu wat meer over de functie van je immuunsysteem. Maar hoe zit het met de werking van je immuunsysteem?

Werking

In deze blog leg ik uit hoe het immuunsysteem met betrekking tot je huid functioneert. Daar komt direct een belangrijke vraag naar boven, hoe werkt je immuunsysteem? Je huid behoort tot de fysieke barrière die je lichaam afschermt van de omgeving waarin je verkeert. Eigenlijk kun je het zien als een grens tussen binnen ( het inwendige lichaam) en buiten ( je omgeving). Je fysieke barrière, dus je huid, zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in je lichaam kunnen komen.  Je afweersysteem behoort heel sterk te zijn, vooral om zich te wapenen tegen allerlei ziektekiemen. In ons dagelijks leven kom je continu in aanraking met ziektekiemen en schadelijke stoffen. Het is heel belangrijk om jezelf via het afweersysteem goed te kunnen verdedigen. Naast de fysieke barrière heeft je lichaam ook als beschermingsmechanisme de algemene afweer en de specifieke afweer. De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in je lichaam aanwezig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een wondje hebt. In een mum van tijd komen er dan stofjes vrij die afweercellen naar de plek van het wondje lokken. Deze afweercellen kunnen dan de eventueel binnengedrongen ziekteverwekkers vernietigen. Je lichaam schiet dus direct in de verdediging! De specifieke afweer richt zijn pijlen specifiek op één ziekteverwekker. Wanneer de algemene afweer niet meer in staat is om te verdedigen komt je specifieke afweer in actie!

Voorkomen

Zeker als er een griepvirus heerst hoor je velen roepen dat je aan je weerstand moet werken. Dat is zowiezo, belangrijk niet alleen tijdens een griepgolf. Door je immuunsysteem een boost te geven zou je misschien minder vatbaar worden voor allerlei infecties. Op dit moment heerst in ons land en in de hele wereld het Corona virus. In zeer korte tijd is dit virus in ons leven geïnfiltreerd. Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan / China. De besmetting is in China razendsnel gegaan en daarbij verspreid over de hele wereld. Er is helaas nog geen vaccin voorhanden voor dit virus. Het Coronavirus of ook wel COVI-19 genaamd is in vele gevallen mild. Wanneer je echter in de kwetsbare risicogroep behoort kan dit voor zeer ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Met de dood tot gevolg. Hoe hoger de leeftijd hoe groter de sterftekans kan zijn. En het Coronavirus is nog eens enorm besmettelijk. Inmiddels hebben we dat in de hele wereld gemerkt. Het aantal besmettingen is in hoog tempo opgelopen en is niet te stoppen. Dat maakt dit virus enorm gevaarlijk. Maken we de besmetting door en overwinnen we dankzij ons immuunsysteem het virus kunnen we niet opnieuw besmet worden. En zijn we immuun geworden voor dit virus. Behalve helaas als je een heel slecht afweersysteem hebt, bijvoorbeeld door een aangeboren afwijking aan je immuunsysteem.

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende dagcrème!

Actie

Wat kun je doen om je afweermechanisme te verbeteren? Niet alleen nu is het belangrijk om een goed afweersysteem te hebben. Het streven is altijd naar een effectieve immuunreactie. Helaas kun je in allerlei situaties terechtkomen waardoor je geen goede immuunreactie kan opbouwen. Bijvoorbeeld als je lichaam te kampen heeft met een ziektebeeld waardoor je snel kan verzwakken. In deze gevallen is je lichaam minder bestand tegen virusaanvallen zoals wat nu rondwaart. Voor een optimale immuunreactie is de inname van vitaminen, mineralen en vetzuren van belang. Vooral de inname van vitamine C is erg belangrijk. Een vitamine C tekort kan leiden tot een niet goed functionerend immuunsysteem. Ook de inname van zink is belangrijk. Voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een optimale werking van je afweer- / immuunsysteem is zink noodzakelijk. 

Waar komt zink in voor? In allerlei voedingsmiddelen zoals, vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal en schelpdieren komen we zink tegen. 

Op tijd

Om tijdig je immuunsysteem in te kunnen zetten is van cruciaal belang om jezelf te wapenen tegen allerlei ziektekiemen. Ook is het belangrijk om je immuunsysteem weer op tijd uit te kunnen zetten. Het is niet nodig dat je afweersysteem overuren draait wanneer dat helemaal niet nodig is. Voor deze uitzet reactie zijn voldoende vitamine D en de vetzuren EPA en DHA noodzakelijk. Aan te raden is om voldoende van vette vis, schaal en schelpdieren of algen in je voedingspatroon te verweven. Eet je vegetarisch kun je altijd kijken of er goede vervangers voor deze voedingsmiddelen voorradig zijn. Denk bijvoorbeeld aan walnoten of sojaproducten. Voor een gezonde dosis vitamine D is de zon op onze huid onontbeerlijk. In ons land (en in veel landen) schijnt niet elke dag de zon. Om toch aan voldoende vitamine te komen kun je extra vitamine D slikken. Wel altijd eerst langs je huisarts om te kijken of je de extra vitamine D nodig hebt! Ook cortisol heeft een belangrijk rol in de immuunreactie en dan met name in het op tijd weer stoppen van de ontstekingsreactie. Je lichaam maakt zelf de cortisolproductie aan en zorgt ook voor de werkzaamheid ervan. Je eigen leefstijl kan deze cortisolaanmaak behoorlijk in de war sturen. Zorg ervoor dat je lichaam niet voortdurend in een stressreactie blijft staan. Met andere woorden haal ook eens de spanning van je lichaam af! Dat kun je doen door voor voldoende ontspanning te zorgen zoals met sporten of een keer naar de sauna gaan. Maar ook een heerlijk bezoek aan de schoonheidsspecialiste brengt je heel veel ontspanning! 

Huidverzorging

Werk aan een optimale conditie van je huid door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Eerder in deze blog heb je gelezen dat er veel schadelijke stoffen door je huid poriën kunnen komen. De keuze van de juiste huidverzorging is cruciaal om je huid in perfecte conditie te houden. Heb je wel eens een nare huidreactie gekregen na het smeren van een gezichtscrème? Of jeukt je huid erg na het douchen of badderen met een huidverzorgingsproduct? Vaak is de oorzaak een agressief ingrediënt of olie in het product. Je huid reageert vrijwel direct op deze schadelijke stoffen. Daaraan kun je zien dat het product verder gaat dan alleen op je huid smeren. Vandaar dat het ontzettend belangrijk dat de samenstelling van de huidverzorgingsproducten van perfecte kwaliteit is! 

Ingrediënten 

Met de samenstelling in huidverzorgingsproducten wordt bedoeld alle stoffen, ingrediënten en oliën die in het product verwerkt zijn. Gebruik je een huidverzorgingsproduct die een basis hebben van minerale oliën zoals in paraffin, petrolatum en vaseline? Dan heb je misschien wel eens een keer last gehad van puistjes of onzuiverheden op je huid. Deze stoffen sluiten je huid alleen maar af. Deze stoffen zijn afvalproducten vanuit de aardolie-industrie en bevatten nul vitaminen of vetzuren. Deze stoffen kunnen niet door een gezonde en dus intacte huid worden geabsorbeerd. Het laat alleen een laagje op de huid achter zodat het zeer makkelijk je huid kan verstoppen. Het lijkt me duidelijk dat je huidverzorgingsproducten met deze stoffen moet vermijden. Deze stoffen voegen echt helemaal niets toe aan je huid! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, gebruik alleen maar huidverzorgingsproducten die van perfecte kwaliteit zijn. Je huid kan alleen goed functioneren als deze goede voeding toegediend krijgt. Je huid is o.a. afhankelijk van wat je er zelf opsmeert. Ga je voor de optimale huidverzorging? Als je voor kwaliteit in je huidverzorgingsproduct gaat dan zie je dit terug op je huid. Je huid zal een mooie teint hebben en soepel en zacht van structuur zijn. Je huid heeft dan veel meer weerstand tegen allerlei schadelijke stoffen van buitenaf. Weet wat je op je huid smeert en de uitwerking ervan!

Blogs en aanbiedingen volgen?

[mc4wp_form id=”15869″]

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.