De huid en hooikoorts

De huid en hooikoorts
18 februari 2021 Belinda de Witte
Dagcrème LIN Skincare

Hooikoorts

Het is net of we met het weerbeeld in een rollercoaster zitten. Was het afgelopen week volop sneeuw en ijspret waar de temperatuur diep onder de nul dook. Dan stevenen we nu af op zonnig lenteweer waarbij met  +15 tot 20 graden de jas uit kan.

Ik zeg wel eens het is hollen of stilstaan met dit veranderlijke weerbeeld. Het lijkt erop dat we een vroeg voorjaar krijgen en daarmee beginnen ook de bekende hooikoortsklachten. Sinds een aantal jaren heb ik daar zelf ook flink last van. Was ik eerder nog een beetje sceptisch over allerlei hooikoortsklachten, ik dacht gewoon een beetje verkouden. Een beetje niezen en snotteren kwam op mij niet schokkend over. Sorry daarvoor want ik wist helaas niet beter … Het was de goden verzoeken want wat schrok ik toen er heuse hooikoortsklachten bij mij aandienden. Opeens wist ik wat het was, wat zovelen onder ons elk jaar in de greep houdt. Hooikoorts is niet naar en vervelend, nee het is vreselijk!

Gezichtslotion | Toner van LIN Skincare

Een heerlijk kalmerende gezichtslotion!

Waar komt de naam hooikoorts vandaan? Het was in het jaar 1928 dat een Engelse arts last had van specifieke klachten rond de hooiperiode. Omdat deze klachten elk jaar in de hooiperiode terugkwamen en hij ook koorts had noemde hij deze allergische reactie hooikoorts. Vele jaren later werd bekend dat het niet het hooi was waar de allergie vandaan kwam maar de pollen. Door het hooien worden de pollen van grassen verspreid wat voor allergie klachten kan zorgen. Eigenlijk is koorts geen specifiek symptoom van hooikoorts, dit was bij deze arts een toevalligheid. De officiële naam van hooikoorts is Pollinosis, hiervan is pollen afgeleid.

Huidklachten

Waar heb je zoal last van tijdens de hooikoortsperiode? Je kunt de klachten van hooikoorts ook wel ervaren als een verkoudheid variërend van lichte tot zware symptomen. Misschien krijg je eerst wat last van rode en jeukende ogen waarbij je wrijven moet zien te voorkomen. Ik weet dat dit lastig is. Ik dep altijd met een koud washandje over mijn ogen tegen de branderigheid. Sommige mensen krijgen last van een opgezwollen mond of gezicht. Ook rode vlekken en bultjes op de huid is een typische hooikoortsklacht. Vooral als je in in aanraking bent geweest met pollen kun je een vervelende uitslag met jeuk op de huid krijgen. Het hoesten en snotteren komt doordat je de minuscule deeltjes van pollen hebt binnen gekregen. Je lichaam reageert daar dan sterk op.

Je begrijpt nu vast wel dat hooikoorts een nare allergie is waar je flink last van kunt hebben. Oké, je kunt het proberen te ontlopen door niet in contact te komen met stuifmeel van grassen, planten of bomen. Maar dat is best lastig wanneer de wind het stuifmeel overal heen waait. Met stuifmeel bedoel ik hetzelfde als pollen. Is het stuifmeel eenmaal beland in de ogen, neus of mond dan beginnen de typische allergie klachten. Door de allergische reactie die hooikoorts geeft kan de huid behoorlijk geïrriteerd raken. Je kunt huidklachten ervaren zoals jeuk, rode plekken en zwelling. Ook voelt de huid vaak droog en gespannen aan. Ik gebruik elke dag de toner maar in de hooikoortsperiode gebruik ik deze op de dag nog wat vaker. De spray is voorzien van een concentratie aloë vera die de huid kalmeert. Spray de toner over je gezicht terwijl de oogleden gesloten zijn. Het werkt namelijk ook verzachtend op de oogleden. Ik benadruk nog wel, niet in de ogen sprayen. 

Bij hooikoorts denk je meestal aan tranende ogen, snotteren en niesbuien. Maar het zorgt voor nog meer narigheid en wel op de huid. Misschien heb je ook last van jeuk en branderigheid in het gezicht? Ook een droge huid komt vaak voor.

Kan hooikoorts huiduitslag veroorzaken?

Wanneer het stuifmeel op je huid belandt, of wanneer je planten en bloemen aanraakt waar pollen op zitten, kun je een allergische reactie krijgen. Wanneer je dit niet direct door hebt zul je waarschijnlijk eerst wat wrijven in je ogen en over je huid. Je hebt natuurlijk niet in de gaten dat je hiermee het stuifmeel nog meer over je huid verspreidt. De eerste klachten die je opmerkt zijn jeuk en rode vlekken op je huid. De rode vlekken kun je vergelijken met striemen over je huid met dikke randen. Het ziet eruit of je huid verbrand is en ook wat gezwollen. De rode vlekken worden wit als je ze met de vinger indrukt. 

Eczeem

Wanneer het voorjaar in zicht is gaat de natuur zich opmaken voor de bloeiperiode. Er komen bloesems aan de bomen in mooie kleuren. Helaas heeft iemand met hooikoorts niet veel belangstelling in hoe de natuur zich ontpopt. Velen hebben naast de hooikoorts ook nog eens last van eczeem klachten. Het hebben van eczeem en hooikoorts gaat vaak samen. Het is zelfs zo dat de hooikoorts eczeem kan verergeren. Dat komt omdat je weerstand, door de hooikoorts, minder goed is. Wanneer je last hebt van hooikoorts zal dit vaak ten koste gaan van je nachtrust. Je hebt het benauwd of last van een droge huid en tranende ogen. Hierdoor kan je moeilijk in slaap komen. De volgende dag ben je moe en niet fit genoeg om goed te functioneren. Er ontstaat stress waardoor je niet goed in je vel komt te zitten. Deze klachten kunnen er tevens voor zorgen dat (bestaande) eczeem klachten verergeren. 

De klachten bij eczeem zijn o.a. roodheid en een droge en schilferige huid. Ook kunnen er bultjes en blaasjes op de huid ontstaan. Omdat dit strak en trekkerig aanvoelt heb je de neiging om te gaan wrijven en krabben. Hierdoor maak je de bultjes en blaasjes open waardoor wondjes ontstaan. Door het krabben kan een flinke huidirritatie ontstaan wat kan lijken op huiduitslag. Dit is het niet maar wel een reactie op het krabben! Probeer niet te krabben maar te deppen met een koud nat washandje. Dit werkt verzachtend op de huid. Ik heb een zeer zachte moisturizer ontwikkeld die vaak gebruikt wordt om de huid te verzachten in geval van jeuk. Deze moisturizer hydrateert en voedt de huid. Mede doordat aan de moisturizer een hoge concentratie avocado is toegevoegd hersteld de huid in no time. Het is echt een aanrader en zeker als je last hebt van een branderige huid!

Wallen onder de ogen

Door de reactie met het stuifmeel krijg je jeukende en tranende ogen. Dat is heel vervelend en het kan je nachtrust onderbreken. Zie maar eens rustig te gaan slapen wanneer je constant droge ogen hebt. En eenmaal aan het wrijven lukt het niet meer om ermee te stoppen. Althans dat is mijn ervaring.  Ik leg in toner gedrenkt wattenschijven op mijn ogen zodat het de oogleden kalmeert. Ik moet zeggen dat het heel verzachtend is en ook verfrissend.

Douchen

Wanneer je net als ik last hebt van hooikoorts geniet je nog meer dan anders van onder de douche staan. Heerlijk al die pollen van je gezicht en haren wassen. Voor mij werkt het goed om met een schone huid en haren te gaan slapen. Ik heb het idee dat ik dan minder last hebt van een droge en jeukende huid. Ik weersta de verleiding om te lang onder de douche te staan, eigenlijk maar max 10 minuten. En ik vermijd een te warme / hete douche. Het warme water lost ook de natuurlijke huidvetten op waardoor de huid sneller kan uitdrogen. En dat is niet de bedoeling.

Ik raad aan om een fijne zachte douchegel te gebruiken waar geen schadelijke stoffen in verwerkt zijn. Ik heb bij de ontwikkeling van de bodyline IVY speciaal gelet op de aanwezigheid van alleen zeer zachte ingredienten. Deze hydrateren en voeden de huid perfect. Hierdoor raakt de huid niet uit balans en voelt superzacht aan! Na het douchen je lichaam afdeppen met een zachte handdoek. Probeer vooral niet te hard over je lichaam te wrijven. Daardoor kan de huid nog meer uitdrogen. Probeer eens de huid een beetje vochtig te laten en in te smeren met een bodycream of bodylotion. De voedende oliën helpen de natuurlijke huidbarrière te ondersteunen. De bodycream uit de bodyline IVY is hier heel geschikt voor. Het resultaat is een zeer zachte huid, probeer maar eens 🙂

De verfrissende douchegel van LIN Skincare

Geniet van deze hydraterende douchegel!

Belinda | LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid.

Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?