fbpx

Uitslag op je huid

Uitslag op je huid
15 september 2020 Belinda de Witte
Reinigen van het gezicht - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Gevoelig

Toen ik nog een heel klein meisje was had ik vooral in de winter last van een rode vurige uitslag op mijn wangen.

Ik noemde dat altijd mijn koorts wangen. Waarschijnlijk vanwege de roodheid op de wangen en de branderige gevoeligheid. Nu jaren later vermoed ik dat het ontstaan van mijn koorts wangen te maken had met het uitdrogen van de huid. De kou van de wintermaanden neemt een droge lucht met zich mee. De combinatie van de kou buiten en de warme kachel binnen zorgt voor uitdroging van de huid. Met het uitdrogen van de huid gaat de huid schilferen waardoor je een krabneiging krijgt. Het gevolg is dat de huid kapot gaat. 

Als kind werden mijn wangen ingesmeerd met een vette crème zoals vaseline. Gelukkig hebben we nu voldoende kennis om dit niet meer te laten gebeuren. De vaseline lost het probleem niet op maar sluit de huid alleen af. Tegenwoordig hebben we mooie crèmes die de huid optimaal hydrateren. En dat is wat de huid met droge plekken nodig heeft!

Huiduitslag

Wat is huiduitslag precies? Eigenlijk is het best simpel, het is een uitslag die je op de huid terug ziet. Je kunt uitslag krijgen in de vorm van een eczeem, rode plekken, schilfers, blaasjes of bultjes op de huid. Wanneer de huid zo droog wordt dat het gaat schilferen krijg je meestal last van een hevige jeuk. Je kunt er zelfs pijnklachten van krijgen. En in het ergste geval kun je er koorts van krijgen en ziek worden. De uitslag is een soms plotselinge verandering in de huid. Het kan op je hele lichaam voorkomen met of zonder jeukklachten. De huiduitslag is vaak niet het probleem maar het symptoom wat je aan de huid terug ziet. Probeer daarom altijd er achter te komen waarom je last hebt van uitslag of een branderig gevoel. Heb je de oorzaak weten te achterhalen kun je misschien iets aan de huidklachten doen. De huiduitslag is geen ziekte maar een symptoom van een veroorzaker. En soms kan het nodig zijn om de klachten met je huisarts te bespreken.

Warmteuitslag

In het begin van de blog vertelde ik je over mijn koorts wangen tijdens de koude winterdag. Het was een logisch gevolg van kou  naar warmte met als gevolg een droge huid. Je kunt ook uitslag krijgen in de zomer. Dit noemen we een warmteuitslag. Waar komt een warmteuitslag door? Misschien heb je het al eens gehad, van die kleine rode bultjes of blaasjes op de huid die flink kunnen jeuken. Ze verschijnen vaak op je handen en in het gezicht. En op delen van je lichaam die blootgesteld worden aan zonlicht. Want het is vaak de zon die een reactie in je lichaam veroorzaakt met als gevolg jeukende rode bultjes op de huid. Warmteuitslag kan trouwens ook veroorzaakt worden door het gebruik van een bepaald medicijn. Wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent voor een antibiotica kun je deze beter niet nemen wanneer je op een zonvakantie gaat. De combinatie zon en het medicijn kan een warmteuitslag op je huid veroorzaken. Overleg altijd eerst met je behandelend arts voor je op vakantie gaat.

Bodyscrub van LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke bodyscrub!

Hoe ontstaat warmteuitslag precies? We hebben net besproken dat het onder invloed van zon of de combinatie zon en een bepaald medicijn kan ontstaan. Warmteuitslag ontstaat vaak bij hevige warmte wanneer je meer gaat transpireren. Vanwege het transpireren raken de afvoergangetjes van de zweetklieren verstopt. De transpiratie kan hierdoor niet goed wegvloeien. Het gevolg is het ontstaan van kleine blaasjes met transpiratievocht erin. Wanneer de blaasjes knappen komt daar het opgehoopte zweet uit. 

Hoe kunnen kunnen we warmteuitslag voorkomen? Je kunt het voorkomen door je lichaam koel te houden. Zorg er vooral voor dat je minder transpireert. Dat is natuurlijk best lastig vooral wanneer je in hoge temperaturen verblijft. Het poederen met talkpoeder kan helpen om warmteuitslag te voorkomen. Heb je toch warmteuitslag gekregen? In dat geval is het heel belangrijk dat je voorkomt dat de blaasjes geïnfecteerd raken. Dit doe je door de huid schoon te houden. Gebruik een douchegel die lekker zacht is voor je huid en goed reinigt. De warmteuitslag gaat over het algemeen na een paar dagen vanzelf over. En, wanneer de zomer op zijn eind loopt verdwijnt tevens de warmteuitslag.

Ouderdomsvlekken

Ben je rond de 50 of deze leeftijd ruimschoots gepasseerd? Misschien heb je ze al eens ontdekt, van die kleine lichtbruine vlekjes op de huid. In de volksmond heten ze ouderdomsvlekken of ook wel levervlekken. De officiële benaming is Lentigo. Heel soms kunnen de vlekken al op jongere leeftijd voorkomen, zo rond je 30e jaar. Dit is dan best uitzonderlijk op deze leeftijd. De ouderdomsvlekken zijn meestal van onschuldige aard. Echter het kan voorkomen dat de vorm en kleur van de vlek verandert en toch kwaadaardig wordt.  De vlekken komen het meest voor bij mensen die voorheen veel aan zonlicht hebben blootgestaan. Het lichte huidtype is vooral erg gevoelig voor de vorming van ouderdomsvlekken. De ouderdomsvlekken komen vaak voor in het gezicht en op je handen. Ik geef het advies om wanneer de vlekken veranderen van grootte of kleur deze voor de zekerheid bij de huisarts te laten nakijken. De huisarts kan de vlek onderzoeken of je doorsturen naar de dermatoloog. Wanneer de vlek kwaadaardig is wil je er natuurlijk snel bij zijn om deze te laten behandelen.

Witte ouderdomsvlekken

Naast de bruine ouderdomsvlekken kunnen er ook witte ouderdomsvlekken op je huid verschijnen. Wat zie je precies? Het zijn kleine witte ronde vlekjes van ongeveer 3-8 mm dus echt heel klein. Het meest opvallende aan deze vlekken is dat ze nooit zullen samenvloeien tot een grote vlek. De vlekjes komen meestal voor op de armen en benen en aan andere door de zon blootgestelde lichaamsdelen. Zoals het decolleté. Er is geen behandeling voor deze witte vlekjes. Je kunt ze wel camoufleren met make up zoals een foundation.

Huidverzorging

Je huid verzorgen is altijd belangrijk of je nu jong bent of al op leeftijd. Voor iedere fase is in ieder geval hydrateren goed voor je lichaam en huid. Let altijd op het drinken van water om je lichaam goed schoon te spoelen. Om je lichaam goed te verzorgen is mijn advies om bij de basis te beginnen en dat is bij het douchen of in bad gaan. Gebruik een douche of bad product waar je huid echt van opknapt. Aan de douche en badproducten van LIN Skincare zijn uiterst zachte ingrediënten toegevoegd. Gebruik onder de douche of bad eens een scrub product van de IVY bodyline om je huid super zacht te maken. De scrub is gemaakt van zachte abrikozenpitjes en heerlijk ruikende huidoliën.Aan je zachte huid is direct te voelen dat na het scrubben alle dode huidcellen verdwenen zijn. Met de IVY body scrub kun je tevens je benen ontharen. Smeer je benen zachtjes in met de scrub en strijk daarna met het scheermesje over je benen. De scrub lost op in een romige crème die je huid nog eens extra goed verzorgt. Geloof me, heb je eenmaal je benen op deze manier onthaart dan wil je niets anders meer! 

Om je huid erna perfect te verzorgen is het smeren met een bodycream of bodylotion niet alleen heerlijk maar ook noodzakelijk. Deze huidverzorgingsproducten zijn gemaakt van de fijnste ingrediënten en huidoliën om je huid in optimale conditie te houden. De huidverzorgingsproducten van de IVY bodyline hebben een heerlijke geur die heel subtiel bij je blijft hangen. Om nog langer na te genieten van je wellnessmoment in je badkamer 🙂

Showergel IVY

Bestel deze heerlijke douchegel!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.