Jeuk, wat doe je ertegen?

Jeuk, wat doe je ertegen?
9 juni 2020 Belinda de Witte
In Gevoelige huid
Jeuk, door een droge huid?

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Wat is jeuk?

Jeuk kan je radeloos maken. Dat klinkt nu best zwaarwichtig maar het is echt zo. Het hebben van jeuk is een sterk gevoel van de huid die je bijna niet kan onderdrukken.

Je wil er niet aan denken maar je hersenen zijn zo geprogrammeerd dat de gedachte snel weer komt opzetten. De jeuk geeft je een drang om te krabben en daarmee kun je je huid open maken. Dit kan zo erg worden dat je de huid tot bloedens toe open kan krabben. Niet gek dus dat er mensen zijn die zeggen dat jeuk erger is dan pijn. Tegen pijn helpt meestal een pijnstiller maar tegen jeuk helpt alleen krabben. En dan ook nog maar voor een paar momenten. Daarna is de jeuk weer terug. En wat ga je eraan doen?

Waar komt het door?

Voor ik je mijn adviezen vertel over wat je tegen de jeuk kan doen wil ik eerst van je weten hoe je aan de jeuk bent gekomen. Wanneer de huidklachten heel plotseling zijn ontstaan is daar vaak wel een reden voor te vinden. Het kan bijvoorbeeld liggen aan een bepaald medicijn dat je gebruikt. Een hevige reactie als gevolg op het gebruik van een medicijn kan heel snel optreden. Soms al na inname van het medicijn. Je lichaam reageert dan zeer sterk met als gevolg een allergische reactie op je huid. Het verband tussen het medicijn en de inname is dan wel duidelijk. Het kan ook wat langer op zich laten wachten. De allergie tegen het medicijn bouwt zich dan op totdat er een overgevoeligheid voor optreedt. Zo kan het voorkomen dat je pas een overgevoeligheid krijgt enige tijd na het innemen van het medicijn.

Allergische reactie 

Je kunt een medicijn op verschillende manieren toedienen. Het kan via pillen de mond ingaan, via puffers naar de ademhaling en via zalf naar je huid. En ook nog door een inspuiting bijvoorbeeld in het geval van diabetes. Je brengt eigenlijk een lichaamsvreemde stof ( het geneesmiddel) je lichaam binnen wat een allergische reactie kan veroorzaken. Je zou het zo kunnen zien dat je lichaam een schrikreactie krijgt zodra het geneesmiddel in je lichaam aankomt. Je lichaam gaat uit protest enorm veel afweerstoffen vrijmaken. Alles om maar van de lichaamsvreemde stof af te komen. Het is als het ware niet gewenst door je lichaam. Met allergische symptomen als gevolg. Iedere keer wanneer je het medicijn inneemt reageert je lichaam met een reactie om van de indringer af te komen. Het kan zijn dat gaandeweg de reactie steeds erger wordt. Belangrijk is om niet zo lang te wachten maar direct actie te ondernemen. Breng direct degene op de hoogte (huisarts/medisch specialist) die het medicijn heeft voorgeschreven!

Oorzaken

In de voorgaande alinea heb ik het gehad over een allergische reactie door inname van een bepaald medicijn. Het hebben van jeuk en andere huidklachten kan ook komen door een minder ernstige oorzaak. Wat niets afdoet aan de gevoeligheid van je klachten. Ook door een minder ernstige oorzaak kunnen jeukklachten je horendol maken 🙁

Ik noem er een paar op:

Een droge huid

Een droge huid is vaak gevoelig, ziet soms rood en schilfert door de dode huidcellen die loslaten. En jeukt ook vaak waardoor je over de huid wil krabben en wrijven. Denk maar aan de gelukkig onschuldige kinderziekte de waterpokken. Je kind wordt wat verkouden en hangerig. Daarna verschijnen er kleine vlekjes en blaasjes die ontzettend kunnen jeuken. Zeg dan maar eens tegen je kind dat hij of zijn absoluut niet mag krabben. 

Geloof me dat komt niet aan … Een mentholpoeder kan dan voor veel verlichting tegen de jeuk zorgen.

Douchen en badderen

Ga niet te vaak en te lang onder de douche of in bad. Nou zijn we het tijdperk van 1 keer per week in de tobbe wassen al heel erg lang voorbij. Tegenwoordig douchen en badderen we wat af. En eerlijk, ik ook! Wel gebruik ik voor mijn huid zeer zachte huidverzorgingsproducten die mijn huid zeker niet kunnen uitdrogen. Het gebruiken van zeep is uit den boze. Daar kan je huid heel erg van uitdrogen waardoor je natuurlijke huidbescherming verdwijnt. Met als gevolg, jeuk… 

Na het spetteren met water is het aan te raden je huid in te smeren met een bodycream of bodylotion die je huid verzorgt en perfect hydrateert.

Jeuk door transpireren

Heb je wel eens jeuk tijdens of na het sporten? Je zou bijna denken dat je allergische bent voor sporten;-) De kans dat je allergisch bent voor je eigen zweet is heel erg klein. Maar je kunt wel jeukklachten door het zweten krijgen. Kijk ook eens naar je sportkleding. Is de stof soms synthetisch en is je sportkleding wat aan de krappe kant? Door beide kun je last krijgen van zweet en dus jeuk. Of misschien heb je een deodorant gebruikt, juist om nare geurtjes te voorkomen. Deze kunnen zich met je zweet vermengen en de huid behoorlijk irriteren. Ook het wasmiddel, dat je gebruikt voor je sportkleding,  kan de boosdoener zijn van je jeukklachten. Misschien is een wasmiddel zonder geurstof een oplossing voor je jeukklachten. En probeer een keer sporten uit zonder deodorant vooraf te gebruiken. Is eigenlijk ook niet nodig. Het luie zweet mag er toch best uitkomen 😉 Na het sporten je lichaam wassen met een hydraterend product is wel aan te raden. Net zoals je huid verwennen met een hydraterend product zoals een bodycream of bodylotion.

Ervaar deze heerlijke bodylotion!

Zwanger

Als je zwanger bent dan kun je last hebben van een hinderlijke jeuk op je huid. Dit kan over je hele lichaam zijn of alleen op enkele lichaamsdelen. Vaak kun je last hebben van jeuk op je buik, borsten of bovenbenen. Je kunt er een beetje last van hebben of heel veel last. De jeuk in je zwangerschap kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat de huid van je buik in korte tijd enorm uitrekt. Je baby groeit snel en dit is aan je huid te zien. Het gevolg hiervan is striae, deze noemen we ook wel zwangerschapsstriemen. In de volgende alinea ga ik nog wat dieper in op deze zwangerschapskwaal.

Striae

Als je zwanger bent geweest is het je vast opgevallen, de kleine streepjes op de huid van je buik en of borsten. Wat zijn dit voor streepjes en gaan ze nog weg? Deze streepjes noemen we striae en zijn scheurtjes in het onderhuids bindweefsel van je huid. Ze worden zichtbaar als hele kleine breuklijnen op je huid. Gelukkig is de opperhuid, de bovenste laag van je huid, heel erg elastisch. Daardoor kan je huid heel goed meegroeien tijdens jouw zwangerschap. Onder de opperhuid ligt een veel minder elastische laag weefsel. Dit heet het bindweefsel en heeft maar een beperkte rekbaarheid. Wat maakt als je buik en borsten te snel groeien het bindweefsel niet goed meerekt en uiteindelijk scheurt. Dit zie je terug aan de kleine streepjes in de huid op je buik en of borsten. Eigenlijk zijn het kleine littekens. Smeer al vanaf het prille begin van je zwangerschap de huid in met een bodycream die je huid verzacht en hydrateert. Je kunt de striae niet helemaal voor zijn maar het houdt je huid heerlijk zacht.

Bodycream IVY - LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke bodycream!

Oplossing tegen jeuk

Gedurende het lezen van het blog heb ik je al wat adviezen gegeven om met de jeuk om te gaan. Ik benadruk dat in het geval van een jeukende huid door medicatie je altijd een huisarts of medisch specialist moet contacten. Smeer niet zomaar van alles op je huid om van de jeuk af te komen. In een ander geval bijvoorbeeld een droge huid na het douchen / badderen kun je altijd switchen van huidverzorging om achter de oorzaak te komen.

Honing

Wist je dat honing een perfect ingrediënt is als bestanddeel van een gezichtscrème? Honing is niet alleen heerlijk in de thee of als huismiddel om keelpijn te verzachten. Maar in gezichtsverzorging is honing super fijn om je huid heerlijk zacht te maken. Zowel inwendig als uitwendig werkt honing helend. In honing zitten bestanddelen zoals enzymen (eiwitten) die een beschadigde huid kunnen helen. Ook mineralen ( calcium), fosfor, magnesium en ijzer hebben een plekje in honing. De vitamine B in honing zorgt voor versterking van de huidcellen. Door al deze stoffen werkt honing zuiverend, is het antibacterieel en desinfecterend voor de huid. Hierdoor kan je huid veel eerder herstellen van wondjes en andere onzuiverheden. In de soft & calming dagcrème van LIN Skincare is een hoge concentratie honing verwerkt. Deze zeer zachte dagcrème heeft door een speciale mix van ingrediënten en oliën een kalmerende en hydraterend effect op je huid.

Bodycream – bodylotion

Wil je een heerlijk zachte huid die ook nog eens soepel en glad is? Of mis je nog iets na het scrubben van je huid na je douche of bad ritueel? Probeer dan eens de bodycream IVY (dames) of de bodylotion MEL (heren) van LIN Skincare. Je kunt extra aandacht aan bepaalde gebieden besteden door extra van het huidverzorgingsproduct te smeren. Bijvoorbeeld de elleboog, knie en onder je voet kunnen ruw en droog zijn. Voel na het smeren van de bodycream of bodylotion hoe je huid weer zacht en soepel wordt. Alle producten van de bodyline (IVY en MEL) zijn op elkaar afgestemd. Zo kun je douchen met de douchegel MEL en genieten van de o.a. heerlijke ingrediënten macadamia oil en cactusvijg.  En hierna smeren met de bodylotion waarin ingrediënten zoals o.a. macadamia oil en teunisbloemolie zijn verwerkt. In combinatie met de moisturizer voor je gezicht maakt het je algehele huidverzorging helemaal perfect! Wil je meer weten? Neem eens een kijkje op de rest van onze website LINSkincare.nl. Daar kun je op gemak alle informatie (voor dames en heren) lezen en je keuze maken. Tot ziens op de website 😉

Droge ellebogen

Jeuk?
Smeer met onze heerlijke bodycream!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.