Je huid beschermen tegen extreme kou

Je huid beschermen tegen extreme kou
10 februari 2021 Belinda de Witte
Extreme kou - Handcreme - LIN Skincare

Winterkou

Hadden we het pas nog over code rood en oranje vanwege het coronavirus dan is het nu de beurt om dit aan het weerbeeld te geven. De winter heeft met extreme kou zijn intrede in ons land gedaan. Er wordt, zeker aan het einde van deze week gesproken over een uniek koudegolf waarin we diep in de min duiken. Waar we ook in duiken is de kast waar we op zoek gaan naar warme truien, sjaals, wanten en een muts. En natuurlijk mag een dikke jas en snowboots niet ontbreken. Of tenminste iets aan je voeten wat profiel heeft om uitglijden te voorkomen. 

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je het koud krijgt? Kippenvel krijgen is je vast niet vreemd en je armen over je borst kruisen naar je schouders voor warmte ook niet. Dat doen we nou eenmaal wanneer we het koud hebben. In tegenstelling tot dieren hebben wij geen warme vacht die ons bescherming tegen kou biedt. Die dunne haartjes over ons lichaam stelt met kou helemaal niets voor. Dieren met een dikke en warme vacht kunnen ook kippenvel krijgen waardoor het een isolerende functie heeft. Door het kippenvel creëren ze een kou afstotende luchtlaag. Hetzelfde effect proberen wij ook te bereiken maar dan door warme kleren aan te trekken. Wanneer we kippenvel krijgen zorgt de warme trui en jas voor een isolerende warmtelaag tussen de huid en de kou buiten. Ik heb het vermoeden dat wij mensen dit effect van de dieren hebben afgekeken …

De verzachtende en hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke
hydraterende moisturizer!

Naast het kippenvel krijgen hebben we nog een mechanisme wat ons voor kou waarschuwt. Als je het echt heel koud krijgt dan krijg je een heel bleke huidskleur. Dat komt doordat de kleine bloedvaten die dicht onder de huid zitten ineen duiken. Zodra deze dicht zitten gaat het bloed met een omleiding dieper het lichaam in. De warmte gaat daarmee ook dieper het lichaam in om de inwendige organen te verwarmen. Het is belangrijk om deze vitale delen van het lichaam goed op temperatuur te houden. Anders wordt je gezondheidssituatie levensbedreigend. Doordat de warmte de diepte van je lijf ingaat krijgen de uitwendige ledematen minder warmte aangeleverd. Zoals de handen, vingers, voeten en tenen, oren en neus. Denk maar eens aan het tintelend effect als je van lang in de kou naar een warm vertrek gaat. Het tintelen van deze ledematen kan dan gewoon pijn doen. Je lichaam geeft als het ware een signaal af dat je niet lang meer in de kou moet verblijven maar een warm vertrek op moet zoeken.

Geef je geen gehoor, of lukt dit niet, dan riskeer je vrieswonden over je lichaam. De bloedvaten net onder de huid die al eerder dicht waren geklapt gaan nu ook verkrampen. Er is nu steeds minder bloedtoevoer mogelijk naar alle organen in het lichaam. Er ontstaan vrieswonden waar de oren, neus, vingers en tenen het eerst aan de beurt komen. Deze vrieswonden heb je net zoals brandwonden in verschillende gradaties. Bij 1e graads is de huid wit en gevoelloos (zoals bij een verlamming). Bij een 2e graads is de huid ook wit en gevoelloos en de bevroren ledematen hebben een scherpe rode kleur. Er vlamt een felle pijn door de aangedane ledematen. Bij een 3e graads vrieskou verwonding sterft de huid af, dit heet gangreen. 

Misschien ben je een beetje angstig geworden bij het lezen van wat extreme kou met je lichaam kan doen? Dat is niet mijn bedoeling natuurlijk, ik wil je alleen uitleggen wat vrieskou met je lichaam kan doen.

Je huid

Tijdens de koude winterperiode heeft je huid een belangrijke functie in het warmhouden van je lichaam. Het warmhouden wordt gerealiseerd door de barrièrefunctie (beschermlaag) om je lichaamstemperatuur goed op peil te houden. De barre winterkou kan schadelijk zijn voor de huid en droge en rode plekken veroorzaken. Eenmaal aangetast wordt de huid steeds meer droog en heel gevoelig. Natuurlijk hoeft het niet zover te komen en is je huid wel wat droger maar niet geïrriteerd. Doordat er wel iets aan de hand is gaat de huid in de herstelmodus. Het lichaam reageert door de bloedcirculatie harder te laten werken. Je krijgt hierdoor een licht rode blos over de huid. Nu het nog niet te laat is kun je het tij nog keren door je huid goed te verzorgen en in te smeren met een hydraterende crème

Door goed te smeren met hydraterende huidverzorgingsproducten help je de huid om te herstellen. De ingrediënten van je huidverzorging zorgen ervoor dat de huidbarrière weer wordt hersteld. Zodat deze functie zijn werk weer goed kan uitvoeren namelijk het vocht in het lichaam houden in plaats van verdampen. Ik raad aan om een poosje te smeren met een moisturizer om je huid goed te hydrateren. De moisturizer sluit het vocht in de huid als het ware helemaal in. Je kunt ook de moisturizer als een hydratatie boost gebruiken. Dan smeer je eerst de moisturizer lichtjes op de huid en daarna ga je verder met je gewone hydraterende gezichtscrème. Daar krijg je pas een heerlijk zachte huid van!

Winterhanden

Nog een probleem wat je in de winter kunt krijgen is het hebben van winterhanden (ook wintervoeten trouwens). Je handen zijn dan erg droog en jeuken hinderlijk. Winterhanden komen natuurlijk door de kou maar heeft ook te maken met de bloedvaten in de huid. Deze bloedvaten reageren opeens heel anders dan normaal het geval is op kou. 

Bloedvaten

De eerste (normale) reactie op kou is dat de kleine bloedvaten minder bloed doorlaten. Waardoor er minder bloed naar de huid toestroomt. De temperatuur van het lichaam (dieper naar de organen toe) wordt op deze manier goed op peil gehouden. Alleen gaat nu de huidtemperatuur naar beneden omdat daar de bloedstroom is verminderd. Meteen zet het lichaam een beschermingsmechanisme in werking door de bloedvaten open te zetten. Nu warmt het lichaam goed op en wordt rood van kleur. In het geval van winterhanden reageert het lichaam niet meer op de juiste manier om de temperatuur goed te kunnen regelen. 

Wanneer de bloedvaten minder goed reageren op de temperatuurswisseling kan het bloed niet goed doorstromen. Het bloed hoopt zich op in de vaten met het gevolg dat de bloedvatwanden en het weefsel eromheen beschadigt. Daar krijg je de voor winterhanden typerende rode of paarse vlekken, zwellingen, jeuk en tintelingen van.

Jeuk

Als je handen heel koud zijn is vaak je eerste ingeving om je handen te verwarmen aan de kachel of verwarming. Daar warmen de handen heerlijk van op. Alleen, nu krijg je last van een naar vervelend tintelend gevoel in de handen. De huid van je handen wordt ook erg rood en gaat jeuken. Op een gegeven moment kom je in een vicieuze cirkel terecht van jeuken en krabben. Met als gevolg kloven. Deze klachten komen niet alleen bij winterhanden voor maar is in het algemeen ook aanwezig bij het verwarmen van extreem koude handen. 

Winterhanden of eczeem?

Helaas heb je met eczeemklachten ook dezelfde verschijnselen als bij winterhanden. Ook veel jeuk en vaak tot bloedens toe open krabben. Het verschil met het hebben van winterhanden is dat deze puur door de kou komen waarbij eczeem klachten ook in een ander weertype kunnen voorkomen. Wat betreft winterhanden is het belangrijk om je handen goed te beschermen tegen kou door warme handschoenen aan te doen. Gebruik daarnaast een hydraterende handcrème (advies: de hydraterende handcrème uit de IVY bodyline) om je huidbarrière weer te herstellen.

Kloven

Heb je last van kloven in je handen? Dat is niet fijn en kan zelfs zeer gevoelig tot pijnlijk zijn. Er zijn veel mensen waarbij in de winter kloven in de handen ontstaan. Hoe ontstaan kloven eigenlijk? Dit komt voornamelijk wanneer de huid droog tot extreem droog is. Vandaar dat ik altijd hamer op goed smeren en hydrateren! NIet alleen je handen kunnen erg droog worden vanwege vochtgebrek. Ook de rest van je lichaam kan hierdoor in de problemen komen. Op je benen bijvoorbeeld kunnen er kleine droogte barstjes ontstaan. Je lichaam wassen met alleen water kan al genoeg zijn om de huid uit te drogen. Gebruik je daarnaast ook nog zeep gaat het uitdrogingsproces nog veel harder werken. Douche of ga in bad met een hydraterend huidverzorgingsproduct. Door toevoeging van hydraterende en voedende ingrediënten wordt de huid verzorgt en voelt het zacht aan.

Als je kloven hebt zul je merken dat deze van het hardnekkig soort zijn. Wat inhoudt dat ze niet zomaar weg zijn. En telkens als je handen in aanraking komen met water of met uitdrogende producten droogt de huid wat meer uit. Wil je dat de kloven helen is smeren met een hydraterende handcrème de enige optie. Smeer op de dag regelmatig je handen in en als laatste ook voor het slapen gaan. Ik heb een handcrème ontwikkeld die door de speciale samenstelling van ingrediënten de natuurlijke huidvetten weer aanvult. Het maakt je huid weer gezond en je handen voelen heerlijk zacht aan. Ook de kloven behoren tot het verleden. Nog een goed punt is dat deze handcrème van de IVY bodyline snel in de huid trekt en geen vettig laagje achterlaat. Het zorgt ervoor dat de huid alle ingrediënten in zich opneemt. Zeer geschikt voor iedereen met kloven en zeker ook voor winterhanden!

De verzachtende en hydraterende handcrème van LIN Skincare

Ervaar deze verzorgende handcrème!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?