Hoe voorkom je een droge huid in de zomer?

Hoe voorkom je een droge huid in de zomer?
15 juni 2021 Belinda de Witte
Het effect van zon op je huid

Zon

Heerlijk, de zomer is aangebroken! Warme dagen, lange zomeravonden, ik kan er zo van genieten. Behalve dat ik, en misschien jij ook, er vrolijk van wordt doet het nog meer met je lichaam. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Zodra je aan het genieten bent van het zonnetje gaat je lichaam aan de slag om vitamine D aan te maken. Je krijgt deze vitamine ook binnen via je voeding (vette vis, ei of margarine). Maar even je gezicht naar de zon gekeerd en op deze manier vitamine D happen is natuurlijk ook heerlijk 🙂

Vitamine D tekort door zonnebrandcrème?

Eigenlijk heb ik bij deze vraag nooit stil gestaan. Want maakt je huid onder een dikke laag zonnebrandcrème nog wel vitamine D aan? Even voor de duidelijkheid, je huid beschermen tegen de zon is heel belangrijk. De zon kan immers zo krachtig zijn stralen uitzenden dat je huid hier zonschade van kunt oplopen. Ik ben zelf altijd in de weer om mijn huid goed in te smeren om zonschade te voorkomen. Maar geen enkele zonnebrandcrème beschermt volledig waardoor je altijd wel iets van zonnestralen op de huid krijgt.

Oil into Milk Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke oil into milk cleanser!

Dus het is nodig om je huid goed te beschermen tegen de zon maar er moet ook vitamine D worden aangemaakt. Zoals ik al eerder aangaf kan deze aanmaak ook door voeding gebeuren. Dus zit je veel binnen, ga je gesluierd door het leven of heb je een donkere huidskleur? Let dan goed op je voeding om de nodige vitamine behoefte binnen te krijgen. Wat heeft je huidskleur met aanmaak van vitamine D te maken? Als je van nature een donkere huidskleur hebt neemt je huid veel minder snel vitamine D op. Je huid moet dan eigenlijk langer aan de zon blootgesteld zijn om voldoende te kunnen opnemen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze huidskleur het in Nederland wat moeilijker heeft. Want de winters hier zijn vaak wat donker met niet heel veel zonlicht. Zo na de winter kan er dus makkelijk een vitamine D tekort in het lichaam zijn ontstaan.

Weer even terug naar de aanmaak van vitamine D en het smeren van zonnebrandcrème. Hoe zit dat nou eigenlijk? Dus aan de ene kant moet je smeren met zonnebrandcrème om zonneschade te voorkomen. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe je huid onder een dikke laag zonnebrandcrème nog kans ziet om vitamine D aan te maken. Tja, wat is nu wijsheid? Voor de meeste mensen met een lichte huid is, voor de aanmaak van vitamine D, het voldoende om dagelijks een kwartier (hooguit 30 min) onbeschermd in de zon te zijn. Het advies, om altijd te smeren met een zonnebrandcrème, kan niet voorzien in de vitamine D behoefte. Dus moet je hiermee een compromis sluiten. Vind je dit eng, of wil je om medische redenen niet een kwartier onbeschermd in de zon gebruik dan altijd in de zon een zonnebrandcrème. Let dan wel op wat extra vitamine D inname. Het is niet nodig om een dubbeldikke laag zonnebrandcrème te smeren als je in de zon gaat. Een enigszins normaal smeerritueel is aan te raden. Dus niet overmatig veel smeren en ook niet te dun. Een beetje er tussenin zeg maar …

De huid

Je huid heeft een zeer belangrijke taak in je lichaam. Bij een volwassen persoon is het huidoppervlak 1.5 – 2.0 meter. En het gewicht van huid is, inclusief het onderhuids bindweefsel, 15 tot 20 kilo. Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet en bloedvaten. Het dient als een extra beschermingslaag voor de organen die eronder liggen. De vetlaag heeft als taak om te zorgen voor extra isolatie en het is een bron van energie. Als je voor een bepaalde reden je vetten in het lichaam moet aanbreken, bijvoorbeeld bij ziekte, kan de vetlaag voorkomen dat je niet helemaal zonder energie komt te zitten. De hoeveelheid energie in het lichaam heeft ook betrekking op hoe je je voelt gedurende de dag.

Zoals ik aangaf is de huid èèn van de belangrijkste organen van het lichaam. Natuurlijk zijn je overige organen ook van belang. Het zijn allemaal kleine radertjes in een groot systeem dat je lichaam heet. Als er een radertje uitvalt merk je dit meestal aan dat je bepaalde lichamelijke klachten krijgt. De huid bepaalt je uiterlijk, het is de eerste aanblik van als je in de spiegel kijkt of wat je laat zien aan anderen. Ook heeft het een taak met aanraken en aangeraakt worden, wat de tast heet. Je huid regelt de temperatuur van het lichaam en beschermt je zoveel mogelijk voor infecties. De huidbarriere heeft als taak om je lichaam te beschermen tegen mogelijke schadelijke indringers. Maar dan moet de huidbarrière wel intact zijn. Wanneer deze achteruit gaat kan er bijvoorbeeld vocht uit de huid verdampen. Hiermee wordt de kans vergroot dat je een droge huid krijgt. Door het smeren met hydraterende huidverzorgingsproducten kun je dit probleem oplossen.

Wat is het effect van de zon op je huid?

De zon is niet alleen maar zaligheid. De zomer betekent ook warmte, UV- straling en airconditioning waardoor je huid erg droog kunt worden. Ik had het net al over de huidbarrière die werkt als een beschermlaag voor je huid. Werkt deze niet naar behoren kun je last krijgen van een droge huid aan o.a. gezicht, handen, en droge en schilferige benen. Doe je hier niets aan en ga je van de zon genieten kun je een extreem droge huid krijgen. De zon is heerlijk en gedoseerd ook goed voor het lichaam en je gemoed. Je wordt er vaak vrolijk van dat merk je aan een goede zin hebben. Helaas kan de zon ook beteken dat er pigmentstoornissen optreden. Hierdoor kun je pigmentvlekken krijgen.

Door heel veel in de zon te zijn kan het de aanmaak van pigment in de huid verstoren. Dit kan leiden door hyperpigmentatie. In dat geval verandert je huid van kleur, deze pigmentatie kan over het hele lichaam voorkomen. Je kunt dan denken aan zonnevlekken, sproeten en littekens. Hyperpigmentatie kan door de zon ontstaan waardoor het een overproductie aan melanine in gang zet. Te zien zijn donkere tot lichtbruine en soms zwarte plekken, vlak op de huid, in allerlei vormen en afmetingen. Om ervoor te zorgen dat de kans op hyperpigmentatie kleiner wordt is het belangrijk om de huid te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Zo krijgen de krachtige UV-stralen minder kans om schade aan te richten.

Bij oudere mensen met een licht huidtype kunnen ouderdomsvlekken ontstaan. Ook dit is een huidafwijking waarbij, vaak door zonlicht, bruine pigmentvlekken in de huid ontstaan. Pigment is trouwens de bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de huid. We noemen ouderdomsvlekken ook wel levervlekken. De vlekken zijn goedaardig van vorm en wordt vaak gezien bij lichte huidtypes en door de zon beschadigt. Zo ongeveer 90% van de mensen boven de 60 jaar krijgt met deze vlekken te maken. Het vormen van deze vlekken betekent dat de huid in de loop der jaren zeer regelmatig aan de zon heeft blootgestaan. Ook trouwens de mensen die frequent onder de zonnebank gaan lopen het risico op ouderdoms / levervlekken.

Rimpels door de zon

De huid kan door de zon in een versneld tempo verouderen. De UV-straling veroorzaakt ruim 80 % aan huidveroudering waaronder ook rimpels vallen. Even visualiseren: heb je wel eens een door de zon uitgedroogd elastiek gezien? De vorm is eruit en de rek ook. Door de zon is de elasticiteit van het elastiek uitgerekt. Hetzelfde effect kan ook bij de huid ontstaan. Wanneer de huid onder invloed van de zon droog is geworden kan het minder goed vocht vasthouden waardoor er kleine scheurtjes ontstaan. De warmte van de zon tast de voorraad van vetten in de huid aan. Hierdoor zal je huid droog worden en vroegtijdig gaan rimpelen. Een droge huid ziet er roodachtig uit, voelt ruw aan en is vaak schilferig. Al die loslatende huidschilfers kunnen hinderlijk jeuken. En in extreme gevallen kan de huid zelfs gaan scheuren. Het is nodig om je huid met milde huidverzorgingsproducten te reinigen en te verzorgen. Een fijne verzachtende en vooral hydraterende dag en nachtverzorging kan de huid weer terugbrengen in een gezonde staat.

Hydraterende dagcrème van LIN Skincare

Optimale hydratatie met deze heerlijke dagcrème!

Huidveroudering

De zon kan voor rimpels zorgen, dat heb je net gelezen. Ik wil daar nog wat meer over vertellen. Zon is de hoofdoorzaak van huidveroudering. Kijk, een beetje zonlicht is goed voor ons allemaal. De UV-straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. En die vitamine D is weer erg belangrijk voor sterke botten. Maar pas op voor teveel zonlicht! Want dat is schadelijk voor de huid en kan voor versnelde huidveroudering zorgen. Dit effect wordt met het ouder worden steeds meer zichtbaar.

Je huidtype heeft hier ook mee te maken. Want een vette of gemengde huid heeft een groot voordeel in de mate van het krijgen van rimpels. Door de hogere talgproductie heeft je huid een natuurlijke bescherming tegen bijvoorbeeld de zon. Maar ook tegen sigarettenrook, uitlaatgassen. Dat betekent niet dat je dit huidtype niet hoeft te verzorgen. Want dat is zeker wel de bedoeling. Je wilt natuurlijk niet dat allerlei vuilresten op de huid aankoeken.
Niet alleen is talg een goede huidbeschermer, het maakt ook een soort van hydraterende barrière aan waardoor teveel vochtverlies wordt voorkomen. Een vette huid heeft helaas wel andere klachten zoals het eerder ontstaan van onzuiverheden.

Een vette en gemengde huid heeft dus wat voordeeltjes die je met een droge huid helaas niet hebt. Een droge huid heeft een lagere talgproductie waardoor de huid minder soepel aanvoelt. Door die verminderde talgproductie heb je sneller last van rimpels. De oorzaak hiervan is te wijten aan een tekort aan lipiden (vetten) waardoor je huid een zwakkere barrièrefunctie heeft. Een niet goed werkende barrièrefunctie betekent vochtverlies.

Wat is er tijdens het huidverouderingsproces aan de hand? Bij dit proces gaat het er voornamelijk omdat de afbraak van collageen en elastine groter is dan de aanmaak. Het gevolg hiervan is dat de huid gaat verslappen. Weet je wel, net zoals ik uitlegde van een elastiek verslapt door de zon. Die verslapping ziet er dan uit als fijne lijntjes en rimpels. Je kunt de huid een handje helpen door een goede huidverzorging te hanteren. Producten met een hydraterende en voedende werking zijn nodig om je huid zacht en soepel te maken.

Wat te doen tegen een droge huid

In de loop van deze blog heb ik je al wat tips gegeven wat je kunt doen om de huid goed te verzorgen. Ik ga je hier nog meer over vertellen. Want hoe voorkom je een droge huid in de zomer? Want voorkomen is beter dan genezen … Een feit is dat je huid de hele dag door met allerlei invloeden in de weer is. Er vliegt van alles tegen je huid aan, om zich vast te kleven aan alles wat onbedekt is. Dus in de zomer heb je minder kleding aan waardoor je huid bloot staat aan allerlei vervuiling. Natuurlijk vormt de huid een barrière tegen al deze schadelijke factoren. Dat kan je huid alleen perfect doen als het in goede conditie is. Je begrijpt dat hoe droger de huid is hoe groter de schade van omgevingsinvloeden kan zijn. Dus moet je huid tijdens het slapen de kans krijgen om goed te herstellen. Tijdens het slapen worden veel afvalstoffen en talg ( 8 keer meer dan overdag) geproduceerd. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe belangrijk het is om deze er na het slapen vanaf te wassen.

Dus is het erg belangrijk om je huid goed te reinigen. En dat wel twee keer per dag. Een keer na het slapen, om je huid te ontdoen van afvalresten en talg. En een keer voordat je gaat slapen, om alle vuilresten van de dag te verwijderen. Je reinigt niet alleen om een schone huid te krijgen, dat is wel een heel belangrijk ding! Maar je reinigt ook om je dag en nachtverzorging goed tot zijn recht te laten komen. Want een gezichtscrème pakt veel beter op een schone huid.

En wat gebruik je dan voor een reinigingsproduct? Er zijn allerlei producten te koop die je huid perfect kunnen reinigen. In het geval van een droge huid zou ik gaan voor een milde cleanser die lekker romig is voor je huid. Of je gaat voor een oil into milk cleanser, deze is heerlijk zacht voor je huid. Een oil into milk cleanser is nog niet heel bekend in ons land. Het is een nieuw product maar is bij ons al heel favoriet!

In ons assortiment hebben we ook een oil into milk cleanser. Deze cleanser is verrijkt met een hoge concentratie honing om de huid nog beter te kunnen verzachten. De huid wordt diep gereinigd en alle soorten make-up en onzuiverheden worden verwijdert. Ook trouwens je oog make-up gaat er moeiteloos mee af. En zonder een vettige waas achter te laten. De huid wordt gevoed en gehydrateerd en je krijgt er een zijdezachte huid van. Een heerlijk product 🙂 Na de reiniging is het aan te raden om te sprayen met een toner om de ph waarde van de huid in balans te brengen. Wanneer je de huid reinigt verschuift de ph waarde een beetje. Dit gebeurt al door de aanraking met water. In water zitten allerlei kalken en zouten die de ph waarde kunnen verstoren.

Nu je de huid perfect hebt gereinigd is het de beurt aan je gezichtscrème. Je huid is nu heel goed schoon waardoor de ingrediënten van de gezichtscreme goed door de huid worden opgenomen. Een goede gezichtscrème zorgt voor verbetering van de huid en helpt mee om de fijne lijntjes en rimpels te vertragen. Iedereen krijgt te maken met fijne lijntjes en rimpels, daar kom je niet onderuit. Je kunt met een goede huidverzorging wel het één en ander vertragen zodat ze minder zichtbaar zijn.

Verzorg je huid met deze heerlijke bodycream!

Lichaamsverzorging

Ik heb je net wat verteld over hoe je het gezicht het beste kunt verzorgen. Dan wil ik je nu graag iets vertellen over de verzorging van de rest van je lichaam. Want ook dit gedeelte heeft misschien te maken met een droge huid. In de zomer heb je meestal minder kleding aan waardoor je benen en armen vaker aan de lucht worden blootgesteld. Onder invloed van de zon kan je huid hier erg droog van worden. Door het douchen of badderen en het gebruiken van een douche of bad product kan je natuurlijke vetlaag wat minder worden. Waardoor je een droge huid kunt krijgen. Het gebruiken van een hydraterende douchegel of showerfoam is zeker aan te raden.

Ook geef ik je het advies om na het douchen of badderen je huid in te smeren met bijvoorbeeld een bodycream. Hiermee voorkom je het uitdrogen van de huid. In onze bodyline FLO is er in de bodycream een hoge concentratie olijfolie verwerkt. Deze huidolie heeft als specialiteit dat het de huid afsluit waardoor het verdamping en uitdroging van de huid tegengaat. Ook mag in deze bodycream het aloë vera extract en niacinamide (hydratatie) niet ontbreken.

In aloë vera zit een hoge concentratie van vitamine A, C en E. Deze vitaminen helpen om kleine huidbeschadigingen te genezen. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de aloë vera de eigenschap hebben om brandjes (zoals zonnebrand) uit de huid te trekken. De aloe vera neemt het zeg maar in zich op en sluit het in. Ook zorgt de aloë vera voor verkoeling van de huid. Dus heel handig als je net wat langer dan gewenst in de zon hebt gelegen!

De bodycream FLO is een mix van hydraterende en voedende ingrediënten die je huid zijdezacht maken. Het is romig maar wel goed uit te smeren. Er blijft geen wit waasje op de huid achter. De huid neemt alles in zich op. En zo hoort het ook. Smeer je benen in met de bodycream en merk hoe de huid hierna super zacht aanvoelt. Het is een heerlijk verwenproduct voor alle huidtypes. Maar met name de drogere huid vind deze bodycream heel erg prettig 🙂

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.