fbpx

De oplossing voor droge plekjes op je huid

De oplossing voor droge plekjes op je huid
28 januari 2020 Belinda de Witte
In Droge huid

Huid

Wil je weten hoe het komt dat de huid van je ellebogen zo droog en ruw is? Voelt de huid van je ellebogen aan als schuurpapier? Heb je eelt op je ellebogen? Dan is het nu hoog tijd om actie te ondernemen! Vooral tijdens de wintermaanden kun je last hebben van droge, ruwe en schilferende plekjes op en rond je ellebogen. Je hebt gemerkt dat met het verstrijken van de tijd je huid droger is geworden. En dan met name de huid van je ellebogen is erg droog en ruw. Wanneer je lang wacht met het probleem aanpakken kan de huid zelfs gaan barsten en heel pijnlijk aanvoelen. 

Functie huid

De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Als je alle organen op de weegschaal zou leggen dan weegt je huid het zwaarst. Je huid bestaat uit verschillende lagen die allemaal bijdragen aan 2 belangrijke functies van je lichaam. Het speelt een cruciale rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Wanneer je het koud krijgt gaan de haartjes van je huid rechtop staan. En je huid heeft een barrièrefunctie om het lichaam te beschermen tegen infecties. Wanneer je huid, of enkele delen van je huid, droger worden en zelfs gaat barsten kan je huid zijn functies niet meer goed uitvoeren. Daarom is het erg belangrijk om je huid dagelijks goed te verzorgen met zachte en hydraterende producten.  

Droog en ruw

Droge ellebogenEen droge huid ontstaat langzaam en volgens een bepaald proces. Wat merk je? Je huid voelt trekkerig aan en er verschijnen ruwe plekjes. Wellicht heb je het eerder nog niet in de gaten gehad. Of de eerste tekenen van droogte misschien een beetje genegeerd. Omdat het winter is heb je het ook minder snel in de gaten dat je huid niet in optimale conditie is. Dat komt omdat je in de winter kleding aan hebt die je huid gedurende de dag beschermt maar ook verbergt. Zo kan het zijn dat je huid heel langzaam is veranderd in een huid met droge plekjes wat uit kan groeien tot een zeer droge huid met ruwe en schilferige plekjes. Misschien is je huid al een paar keren gebarsten tot bloedens toe. Ook kan je last hebben van jeuk op je huid. Een droge huid komt vaak voor op de bewegende delen van je lichaam. Bijvoorbeeld onder de voeten en de ellebogen. Door de overmatige droogte krimpt je huid en wordt broos van structuur. Vandaar dat je huid gaat scheuren. 

Droge gebieden

Handen

Je kunt last hebben van een droge huid alleen op de ellebogen en of voeten of op andere plekken van je lichaam. Een vaak voorkomende plaats van droogte zijn de handen. Door vaak je handen te wassen droogt de huid snel uit. Je huid kan kloven en barstjes vertonen vaak rondom de knokkels. Dit is om daar de huid strak is en de huid bij het strekken gemakkelijk open barst. De hele dag ben je met je handen in de weer. Gedurende de dag was je ook meerdere keren je handen. Of misschien werk je in een vakgebied waar je bijna constant met je handen in het water zit. Bijvoorbeeld wanneer je in het kappersvak werkzaam bent. Maar ook in een branche zoals interieurverzorging kom je de hele dag in aanraking met water. Gebruik altijd een fijne handcrème om je handen te beschermen en te verzorgen. Je handen blijven dan lekker zacht aanvoelen. En het water heeft niet zoveel vat op je handen dan wanneer je een beschermende handcrème gebruikt. 

Voeten

De huid van je voeten, met name rondom de hielen, wordt vaak heel droog. Het gevolg hiervan kan zijn een ruwe, schilferige huid die niet fijn aanvoelt. In het ergste geval kan je huid zelfs ontstoken raken wat erg pijnlijk is. Natuurlijk moet de huid op de hiel zelf wat dikker zijn. Het moet je immers beschermen tegen alle spanning en druk bij het bewegen. Wanneer je loopt of aan het rennen bent komt er druk van je lichaam op je voeten en dus de hielen te staan. Ga op tijd naar de pedicure voor een voetbehandeling. 

Lippen

De huid van je lippen is erg kwetsbaar en wordt dan ook sneller droog en schraal. In de winter kun je daar flink last van hebben. Vooral wanneer het buiten guur is en je gaat naar binnen waar de kachel / verwarming fijn zijn warmte verspreidt. Je huid krijgt dan te maken met een fikse temperatuurswisseling. Wat je huid weer kan uitdrogen. Om de huid van je lippen goed te beschermen is het gebruiken van een lippenbalsem aan te raden. Ook het gebruik van medicatie om acne tegen te gaan kan erg droge lippen veroorzaken. Gebruik ook dan een fijne lipverzorging! Om je huid en je lippen eens extra te verwennen is een behandeling bij de schoonheidsspecialiste heerlijk ontspannend. Een behandeling waarbij de lippen  (met lipscrub en lipolie) extra wordt behandeld is aan te raden. 

Oplossing

Gedurende het lezen van deze blog heb je gelezen hoe het zover kan komen dat je huid uitdroogt en het gevolg hiervan. Je droge huid kan veroorzaakt zijn door het weerbeeld. In de winter met het gure weer kun je veel last hebben van droge plekjes en schrale lippen. In de zomer kan de zon je huid ook uitdrogen, gebruik altijd een zonbeschermingsproduct tegen de felle zonnestralen. Het weertype kan het vochtvasthoudende vermogen van je huid beïnvloeden waardoor je huid minder goed functioneert.

Het gebruik van ongeschikte huidverzorgingsproducten doet je huid ook geen goed. Wanneer een huidverzorgingsproduct agressieve ingrediënten bevat kan het de huid flink schaden. En je wilt toch echt alleen het beste voor je huid! In alle fases van je leven kan uitdrogen van je huid aan de orde zijn. Maar vooral met het ouder worden is je huid gevoeliger voor uitdroging. Gebruik fijne zachte huidverzorgingsproducten. Gebruik nooit zomaar een product van iemand anders. Een product afgestemd op de conditie van jouw huid is belangrijk.

Om nog even terug te komen op het probleem droge ellebogen, wat is daar de beste oplossing voor? Ik geef altijd het advies om je lichaam elke dag in te smeren met een hydraterende bodycream. En om je ellebogen extra te verzorgen kun je daar wat meer bodycream op smeren. Neem er even goed de tijd voor om de ellebogen in te masseren. Met kleine ronddraaiende bewegingen masseer je de bodycream op de huid. Natuurlijk kun je de bodycream overal op je lichaam gebruiken. Voor droge plekjes in het gezicht raad ik je aan om een paar keer per week een fijn gezichtsmasker te nemen. De reinigingscrème bijvoorbeeld is heel zacht en ook te gebruiken als gezichtsmasker. Gebruik daarnaast altijd een gezichtscrème die zacht is voor je huid en goed hydrateert! Tot slot wil ik je meegeven, wees zuinig op je huid. Geef je huid de juiste bescherming en verzorging om zoveel mogelijk een droge huid te voorkomen!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.