Wat is skin fasting?

Wat is skin fasting?
27 mei 2020 Belinda de Witte
In Algemeen
Wat is skin fasting? LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Skin fasting

LIN Skincare - showergelDe nieuwste trend is skin fasting of eigenlijk het abrupt stoppen met het gebruiken van huidverzorgingsproducten / cosmetica. In deze tijd waarin we leven met het corona virus heb je vast al ongemerkt meegedaan aan skin fasting.

Om de simpele reden dat je (meestal) niet meer naar je werk kon gaan en het thuiswerken werd geïntroduceerd. Velen hebben hun schoonheidsritueel omgegooit om geheel make up loos door het leven gaan. Want zeg nou zelf, het is toch best fijn om je huid fijn te laten ademen zonder foundation, poeder en rouge.

Wanneer je thuis aan het werk bent is vaak het enige contact met je collega (‘s) de online vergaderingen. En valt je niet opgemaakte huid dan heel veel op bij je collega’s? Ik denk dat het vooral bij jezelf opvalt of je wel of niet opgemaakt voor de camera verschijnt. En toch ook fijn, je kunt in je ogen wrijven zonder dat je je oogmake up door de war wrijft zodat je er uit ziet als een panda 🙂 Oké, geen make up gebruiken is helemaal niet erg maar anderen gaan een stapje verder en laten ook hun huidverzorgingsproducten in de kast staan. Zo uit de douche, een beetje gespetter met water, en dat is het dan. Dus niet alleen make-up-loos maar ook huidverzorgingsproduct loos. En of het laatste nu zo geweldig is voor je huid, daar wil ik het graag met je over hebben.

Terug naar de basis

Je huid (poriën) een week lang laten ademen door geen huidverzorgingsproducten te gebruiken. Dus geen reinigingscrème geen gezichtslotion en ook geen gezichtscrème om je huid te verzorgen. En niet te vergeten ook geen zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Dat is wat skin fasting inhoudt. Maar wat is het doel van het skippen van alle huidverzorgingsproducten? Heel simpel, om je huid rust te geven zodat het kan herstellen. Eigenlijk een reset voor je huid. Volgens de trend zou je huidbarrière verzwakt raken door het gebruik van huidverzorgingsproducten en cosmetica. Door een tijdje te vasten van je gewoonlijke beautyritueel zou je huid weer kunnen herstellen.

Lockdown

Opvallend is wel dat sinds de intelligente lockdown is ingegaan veel mensen meer rust in zichzelf ervaren. Er vanuit gaande dat je zelf (of familie/bekenden) geen corona gerelateerde klachten onder de ledenen hebt gekregen. De meeste mensen ervaren minder stress van de rush van alle dag en zien dit terug aan de huid. Je huid ziet er meer uitgerust uit zonder wallen en donkere kringen onder de ogen. Ook ben je misschien meer buiten dus je huid heeft een teint van de buitenlucht gekregen. Eigenlijk ook een reset voor je lichaam en huid.  Door jezelf rust te gunnen gaat je huid er beter van uitzien. Dat hoeft dus niet perse door skin fasting te komen!

Voor en Nadelen

De hamvraag is, werkt skin fasting echt?  Voor ik deze vraag ga beantwoorden neem ik je even mee terug naar een stukje geschiedenis. De term skin fasting komt uit Japan en is al een eeuwenoud beautyritueel onder de bevolking. De theorie is dat door vasten je huid wordt genezen. Een cosmeticamerk heeft deze eeuwenoude beautyritueel opgepakt om opnieuw te introduceren als een detox behandeling voor je huid. Het idee achter het vasten is dat je hiermee het herstellend vermogen van je huid stimuleert. Dat klinkt ook best logisch vind ik zelf. Een detox behandeling voor je huid waardoor de huidbarrière wordt verbeterd. Een tijdje stoppen met huidverzorging en cosmetica om je huid te stimuleren om zelf aan het werk te gaan. Eigenlijk wordt er gesteld dat je huid lui wordt van alle huidverzorgingsproducten die je erop smeert. En een tijdje niets gebruiken zou wondereren kunnen betekenen voor je huid. Maar werkt dit wel echt zo?

Invloeden van omgeving

Wanneer je huid geïrriteerd is door een bepaald product kan het je helpen door het even in de kast te laten staan. Om te kijken of de irritatie ook echt van het betreffende product afkomstig is. Hetzelfde wordt ook wel met voeding gedaan. Een bepaald product even niet in je maaltijd opnemen kan helpen om de aard van een allergie te bepalen. NIet vreemd om dit ook eens met je huid te proberen.  Je huid heeft het vermogen om zich aan de omgeving aan te passen. Breng je veel tijd door in een vochtige omgeving, dan zullen de talgklieren minder talg aanmaken. Is daarentegen de lucht van je omgeving erg droog zal je huid juist meer talg produceren. Zo zijn er meerdere factoren die de conditie van je huid kunnen beïnvloeden. Denk aan de weersinvloeden van het klimaat. In de zomer is het erg belangrijk om je huid extra te beschermen tegen de zon om huidbeschadiging zoveel mogelijk te voorkomen. Door te vasten van huidverzorging en de zonnebrandcrème weg te laten kun je de huid niet meer voldoende zon bescherming geven. Je huid is in staat zich aan te passen aan een bepaalde omgeving maar dat betekent niet dat er geen huidschade kan ontstaan. Dus een zonnebrandcrème skippen uit je verzorgingsritueel zou ik niet aanraden!

Je huid

LIN Skincare reinigingscrèmeEen pauze aanbrengen in het gebruik van huidverzorgings- en cosmeticaproducten kan soms een goed idee zijn. Wanneer je bijvoorbeeld al een tijdje last hebt van onzuiverheden op je huid en de oorzaak hiervan je niet duidelijk is. Om de onzuiverheden te verwijderen heb je vaak al van alles geprobeerd. Allerlei scrubs, maskers of crèmes die je veelvuldig op je gezicht aanbrengt. Wanneer je de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt zou dit je huid alleen maar goed moeten doen. Maar door allerlei verschillende producten door elkaar te gebruiken kunnen de huidklachten juist verergeren. Dan is het zeker goed om terug te gaan naar de basis. Maar schrap niet zomaar alles uit je huidverzorgingsritueel! Er zijn stappen in huidverzorging die voor je huid heel belangrijk zijn. Met name de reiniging mag je nooit vergeten. Gebruik een fijne zachte reinigingscrème die je huid op zeer milde wijze verzorgt. Ook een gezichtslotion hoort thuis bij je huid reinigen. Wanneer je de reinigingsproducten van LIN skincare gebruikt ben je zeker van een zachte en verzorgende reiniging! De dagcrème zou ik zelf ook niet schrappen, deze geeft je huid juist de nodige bescherming op de dag. Anders staat je huid zomaar bloot aan allerlei invloeden vanuit je omgeving. Je nachtcrème is ook belangrijk om je huid tijdens het slapen de nodige verzorging te geven. Als ik iets zou schrappen is het bijvoorbeeld de scrub en het masker. Laat deze een week of wat staan om te kijken hoe je huid reageert. Wordt je huid lui van een tijdje dezelfde huidverzorgingsproducten gebruiken? Ik raad altijd aan om geregeld van een gezichtscrème te wisselen. Het kan zijn dat je huid op de nieuwe crème weer heel anders reageert dan op de crème je al (soms jaren) geruime tijd hebt gebruikt. Eigenlijk ook een beetje skin fasting. Het gebruiken van een geheel nieuw product kan je huid een mooie reactie geven. Namelijk dat je huid weer een extra boost krijgt. Vergelijk het maar met voeding. Dat wil je ook niet altijd hetzelfde elke dag weer. Verandering is zeker in voeding maar ook in huidverzorging belangrijk. Ik zie ook vaak dat mensen veranderen van huidverzorging bij de seizoenswisseling. Dat is heel goed. Je huid krijgt als het ware weer een nieuwe impuls. 

Dus is skin fasting goed voor je huid? Ik zou het niet aanraden om alles uit je huidverzorging programma te schrappen. Je huid heeft een reiniging nodig om talg van je huid te verwijderen. Water spoelt wel stof van je huid maar maakt niet schoon! Ook heeft je huid de nodige verzorging en bescherming gedurende de dag nodig. Investeer liever in huidverzorging die je huid op een perfecte wijze hydrateert en zacht en soepel maakt!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.