fbpx

Wat is je huidtype?

Wat is je huidtype?
8 september 2020 Belinda de Witte
Belinda in haar salon - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Huidtype en huidconditie

Er wordt mij vaak gevraagd of ik iets wil schrijven over huidtypes en huidcondities. Of is een vochtarme huid nou een huidtype of huidconditie?

Weet jij het verschil van jouw huidtype en de huidconditie? Mocht het niet helemaal duidelijk zijn, ik leg het je graag uit. Bij je geboorte krijg je een huidtype en is deze genetisch bepaald. Het verschil in een bepaald huidtype zit in de verdeling van de talgklieren en de productie van talg. Om je huid soepel en vet te houden is de productie van talg nodig. Je huid scheidt talg uit van nature, daar hoef je zelf niets aan te doen. Heb je te weinig talg op je huid betekent dit voor jou dat je last hebt van een droge huid. Een teveel aan talg zal je een vette huid opleveren. Je kunt je huidtype in balans houden door het gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten. Je huidtype wordt bepaald door de productie en hoeveelheid van talg. De verschillende huidtypes zijn: normale huid, droge huid, vette huid en de gecombineerde huid. Anders ligt het bij de huidconditie. De huidconditie kan per dag verschillend zijn. Dat heeft met veel factoren te maken. Wanneer ik de huidtypes heb behandeld neem ik de huidconditie onder de loep.

Normale huid

Is je huidtype normaal? Dan ben je gezegend met een zeer makkelijke huid waaraan je geen noemenswaardige klachten ondervindt. Ik moet hierbij zeggen dat dit eerder een uitzondering dan een veelvoorkomend huidtype. Ik maak het in de salon niet vaak mee dat iemand een volkomen normaal huidtype zonder klachten heeft. Bij dit huidtype zijn de huidporiën structuur heel fijn. Dat betekent dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Voornamelijk op de wangen zijn de poriën heel fijn, op het voorhoofd, kin en neus kan het ietsjes grover van structuur zijn. Je huid heeft met dit huidtype voldoende talg om je huid in balans te houden. En niet te vergeten soepel en zacht! Toch is het ook bij dit huidtype belangrijk om een goed huidverzorgingsproduct te gebruiken. De huidconditie kan in tegenstelling tot het huidtype namelijk wel veranderen.

Droge huid

Net zoals een normale huid is ook een droge huid genetisch bepaald. Door een tekort aan talg voelt je huid droog aan. Dit komt vaak voor op je handen, gezicht en de hoofdhuid. Je kunt daarnaast ook last hebben van huidschilfers en een gespannen trekkerig gevoel op de huid. Helaas, misschien schrik je hiervan, is een droge huid erg gevoelig voor vroegtijdige huidveroudering. Door een tekort aan talgproductie heeft je huid last van een continu vettekort. De talgkliertjes zijn zo weinig actief en hierdoor is je huid niet alleen droog maar ook vaak zeer gevoelig. Je kunt het zo zien dat talg functioneert als een beschermlaag voor je huid. De droge huid vraagt om een intensieve verzorging. Alleen een dagcrème gebruiken is echt onvoldoende. Ook ‘s-nachts heeft je huid verzorging nodig! Dit geldt trouwens voor alle huidtypen. Want terwijl je lekker rustig ligt te slapen is de celactiviteit in je huid heel actief aan het werk. Een verzorgende nachtcrème (of 24H crème) kan met zachte en hydraterende ingrediënten de tekorten in je huid aanvullen.

Ervaar de heerlijke bathfoam van LIN Skincare

Geniet van deze
heerlijk zachte badschuim!

Vette huid

Ook de vette huid is genetisch bepaald. Wanneer je last hebt van puistjes en mee-eters, ook wel onzuiverheden genoemd, heb je vaak een vette huid. Bij een vette huid is de talgproductie hoog en zijn de huidporiën vergroot. De overproductie van talg zorgt ervoor dat de talg uitgangen in de huid verstopt raken. Hierdoor krijg je nog meer puistjes en mee-eters (zwarte puntjes). Welk huidtype je ook hebt een grondige reiniging is altijd belangrijk. In het geval van een vette huid wil ik nog meer benadrukken hoe belangrijk dit is. Door een verhoogde talgproductie heb je veel meer talg op de huid waardoor je huid ook glimt. Laat je de talg op de huid zitten krijgt je te maken met puistjes die zelfs ontstoken kunnen raken. Was je gezicht en de rest van je lichaam met milde huidverzorgingsproducten die je huid soepel en zacht maken. Door het gebruik van milde huidverzorgingsproducten ziet je huid er veel egaler en rustiger uit. Ook worden je grove poriën veel minder zichtbaar en is je huid zichtbaar meer in balans.

Gecombineerde huid

De gecombineerde huid, ook genetisch bepaald, komt heel veel voor. Je merkt dat op sommige plaatsen je huid vet is en op andere delen juist droog. Het verzorgen van de gecombineerde huid heeft daarom alles te maken met de juiste balans vinden. Dit is eigenlijk het in balans brengen van 2 verschillende huidtypes. Dat is niet gemakkelijk omdat bij het gebruiken van agressieve verkeerde producten de balans kan doorslaan naar één bepaalde richting. En dat moet je vooral vermijden. Want anders ga je de vette delen van je huid extra stimuleren of juist de droge delen nog meer uitdrogen. Wanneer je een gecombineerd huidtype hebt zie je een huid die droog is, schilferige plekjes vooral op de wangen. Echter ook vergrote huid poriën, mee – eters, puistjes en je huid glimt op de vette delen. Je hebt vast wel eens van de T zone gehoord. Dit is een typerend kenmerk van de gecombineerde huid. Wat zie je? Een vette zone die loopt van je voorhoofd, neus en kin. Waarin je wangen weer droog zijn.

De gecombineerde huid is best lastig om te behandelen. Je huid heeft verschillende huidtypes op bepaalde delen van je gezicht dus vraagt om extra voorzichtigheid! Zorg ervoor dat je niet de kans loopt om je huid, onbedoeld, extra te verstoppen. Denk aan waar je handen heengaan! Je handen kunnen namelijk vol zitten met bacteriën die je weer op het gezicht kan overbrengen. Kies altijd milde huidverzorging die een zachte werking hebben op je huid. Het mag de huid beslist niet irriteren. Vermijd zeker producten die de huid te sterk ontvetten omdat de droge delen anders nog meer droog worden. Als dat het geval is heb je te maken met een huid die steeds gevoeliger wordt en nog meer uit balans. Tip: probeer eens de soft & calming daycream van LIN Skincare. Dit is een gezichtscrème ontwikkeld voor de normale huid met als huidconditie gevoelig en zeer gevoelig. In deze crème is een hoge concentratie vitamine C, namelijk Royal Jelly, verwerkt. Hierdoor de werking van de gezichtscreme mild en zacht en tevens antibacterieel voor de vette delen van je gezicht.

Huidconditie

Zojuist heb ik de verschillende huidtypes behandeld. Je huidtype is aangeboren dus genetisch bepaald. Je wordt niet geboren met bijvoorbeeld een verouderde of gevoelige huid. De verschillende factoren zoals o.a. zonlicht, uitlaatgassen verkeer, en je leeftijd kunnen van invloed zijn op de conditie van je huid. Van al deze factoren kun je schade ondervinden op je huid. Je kunt last krijgen van acne, een vochtarme huid, rijpere huid, gevoelige huid, onzuivere huid en allerlei eczeemklachten. Je kunt het zien als dat een huidtype een stabiel gegeven is, je hebt een normaal, droog, vet of gecombineerde huid. En de huidconditie is hoe je huid eruit ziet. Daarnaast is de huidconditie afhankelijk van alle verschillende factoren waar je mee te maken kunt hebben. Best lastig hè? 

Om het wat makkelijker te maken geef ik je een voorbeeld. Stel je hebt als huidtype een normale huid. Helaas verandert er iets in je gezondheid waardoor je niet meer fit bent en medicijnen moet nemen. Door allerlei stresszaken, voeding, ziekte en niet te vergeten hormoonkwesties kan de conditie van je huid veranderen. Deze zaken tasten je huidconditie aan. Je doorgaans normale huidtype kan nu gevoelig of zeer gevoelig worden. Of je kunt een onzuivere huid krijgen. Het hangt er dus helemaal vanaf waarin de staat van je huid op dat moment verkeerd. Wanneer je huid gevoelig is geworden spreken we dan ook van een gevoelige huidconditie. Ga je op zoek naar andere huidverzorging zou je het beste gezichtsverzorging voor een droge huid kunnen nemen. Of, afhankelijk van het cosmeticamerk, een crème voor de normale, droge of gevoelige huid. Elk cosmeticamerk heeft zo zijn eigen benamingen hiervoor dus kijk hier goed naar.

Huidconditie: acne

Acne is van alle huidcondities het meest voorkomende huidprobleem. Het ontstaan van acne kan te maken vanuit een erfelijke aanleg als ook door hormonale verstoringen. Vooral in de pubertijd wanneer je hormonen over elkaar heen buitelen kun je last hebben van acne. Ook kan voor de vrouw de overgangsfase samengaan met het hebben van acne. En je kunt last krijgen van acne door het gebruiken van agressieve cosmetica producten. Wanneer een huidverzorgingsproduct te vet is of juist uitdroogt kan de huid geïrriteerd raken.

Wat is acne precies en hoe ontstaat het? Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren.  Een specifiek kenmerk van acne zijn de mee – eters (comedonen), de rode pukkels ( papels) en de puistjes (pustels). 

Wat zijn papels? Heb je rode verhoogde bultjes op je huid dan noemen we dit pukkels, ook wel papels genoemd. Het ontstaat wanneer een gesloten follikel (haarzakje) te weinig zuurstof krijgt. Een omgeving zonder zuurstof zorgt ervoor dat er bacteriën actief worden en zich gaan vermeerderen. De bacteriën gaan, als het ware, het talg opeten. Waardoor de follikel steeds groter wordt. En dat is wat je ziet aan de rode verheven pukkel op je huid.

Wat zijn pustels? Heb je met pus gevulde bultjes op je huid dan heb je te maken met puistjes oftewel de pustels. Deze pustels komen wanneer er een infectie in de follikel (haarzakje) aanwezig is. Waarom gebeurt dit? Het komt door een ophoping van dode huidcellen, talg en bacteriën in de follikel. Het pus verschijnt doordat de bacteriën de strijd aangaan met de witte bloedcellen. Wat zie je op de huid? De bultjes zijn roodachtig een beetje roze van kleur met een wit/geel kopje erop. 

Wat zijn zwarte mee-eters (blackheads) precies? Je hebt ze vast wel eens gespot op je gezicht waarbij de neus (vleugels) een favoriete plek zijn voor deze zwarte puntjes. Weet je waarom deze puntjes zwart zijn? Omdat het talg wat in de verstopte porie zit een reactie is aangegaan met de zuurstof in de lucht. Het is gaan oxideren. In mijn salon krijg ik vaak de vraag of ik het vuil wat in de zwarte puntjes zit wil weghalen. Ik vertel dan altijd dit verhaal en dat het zwart geen vuil is. De mee-eters kunnen puistjes worden als er bacteriën bijkomen. Je kunt dit alles voorkomen door de huid goed schoon te houden. Dit doe je door de 2 stappen te volgen. Eerst schoonmaken met bijvoorbeeld een reinigingscrème en daarna na sprayen met de gezichtslotion. Je huid is nu goed schoon waardoor onzuiverheden zoals mee-eters minder kans krijgen.

Huidconditie: verouderde huid

Ben je op de leeftijd dat de huid aan het verouderen is? Of heb je last van een voortijdige huidveroudering? In het laatste geval kan dit zijn ontstaan door een teveel aan zonlicht, stress, vrije radicalen (vervuiling) of roken. Roken is niet alleen schadelijk voor je lichaam ook heeft je huid hiervan veel te lijden. Je blaast de walm van nicotine uit over je gezicht waardoor er veel aan je huid blijft plakken. Ik raad rokers aan om de huid extra goed te verzorgen met huidverzorging die zeer zacht is voor je huid. Helaas kan je de huidveroudering die door roken in een sneltreinvaart gaat niet ontwijken. Wel door stoppen met roken, dat is echter een ander verhaal …

Een samengaan met de verouderde huid is ook het opkomen van rimpels. Vanaf de middelbare leeftijd, zo rond de 50, maakt je lichaam minder collageen (zorgt voor de stevigheid) en elastine (een eiwit en zorgt voor veerkracht) aanmaakt. Wat je ervaart bij deze afbraak is dat de huid slapper wordt. En het slapper worden van de huid leidt tot rimpelvorming. Ook de zon zorgt voor extra afbraak van elastine. En, daar komt het weer, door roken wordt ook minder elastine aangemaakt. Het gevolg is een (soms vervroegd) optreden van rimpels. 

Wat zie je nog meer aan een verouderde huid? De huid is vaak verslapt, futloos en droog. 

Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan. In een eerder blog heb ik de vorming van pigment al eens uitgelegd. Maar dit is al een hele poos geleden dus voor de zekerheid doe ik toch nog een keer de uitleg over de vorming van pigment.

Pigment

Pigment staat ook wel bekend onder de officiële naam melanine. Het pigment is een bruine kleurstof wat zijn oorsprong heeft in de melanocyten. In de melanocyten wordt het pigment gemaakt. De melanocyten geven kleine korreltjes pigment af aan de buitenste laag van de epidermis (de bovenste laag van je huid). Wanneer je gaat genieten van de zon en je huid lekker laat warmen aan de zonnestralen krijgt je huid een kleur. Onder invloed van UV stralen neemt het aantal melanocyten en daarbij de aanmaak van melanine toe. Dit kun je zien aan de huid omdat het een kleur krijgt. Over melanine wil ik nog zeggen dat deze stof speciaal bedoeld is om je huid te beschermen. De melanine wil de cellen van je lichaam in bescherming nemen tegen een mogelijke verbranding van de UV (zon) stralen. Komt er een verstoring van dit hele proces kunnen de melanocyten gaan samenklonteren waardoor pigmentvlekken op de huid ontstaan. Dit kan komen door bijvoorbeeld een beschadiging van het DNA in de huid door de zon! Pigmentvlekken kunnen in allerlei variaties en maten voorkomen.

Vocht

Bij de huidconditie verouderde huid kan er ook vochttekort ontstaan waardoor de huid droog aanvoelt. Je merkt nu vast dat de huid wat trekkerig en gespannen aanvoelt. Door de droge huid kunnen er sneller lijntjes en rimpels ontstaan. De huid wordt wat ruw en er kunnen huidschilfers ontstaan. Deze schilfers zorgen weer voor jeuk waardoor je de neiging krijgt om de huid open te krabben. Doe dit vooral niet want hierdoor riskeer je het opengaan van de huid. Beter is om de huid goed in te smeren met een zeer milde gezichtscrème die de huid optimaal verzorging geeft. Het lichaam kun je het beste verzorgen met een zachte bodycream. Weet je dat een bodycream het beste wordt opgenomen wanneer de huid nog een beetje vochtig is? De crème vermengt zich met het vocht wat een extra hydraterende werking heeft. Uiteraard is het douchen of badderen met een zeer zachte douchegel of badschuim aan te raden. Dat is niet alleen goed voor je huid maar ook goed voor je koppie! Want de douche- en badproducten van LIN Skincare zijn op speciale wijze ontwikkeld. In alle producten zijn enkel de fijnste ingrediënten en huidoliën verwerkt. Speciaal om je huid alle verzorging en bescherming te geven die het nodig heeft. Probeer maar, je zult zien dat het werkt 🙂

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende dagcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.