Warmte en de huid

Warmte en de huid
13 augustus 2020 Belinda de Witte
Bescherm jezelf tegende zon - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Warm

Heb je last van de warme temperaturen of is dit jouw meest favoriete weerbeeld?

Over het algemeen raken de mensen een beetje van slag wanneer de warmte langdurig aanhoudt. Want bij het stijgen van de temperatuur neemt ook de moeheid en futloosheid toe. Ga je een stukje wandelen dan wordt het meer sloffen en het zitten wordt hangen. Het lijkt, maar is volgens mij ook zo, dat elke inspanning vraagt om een verdubbeling van energie. Je lichaam wordt klam en zweterig en je hoofd lijkt wel gatenkaas geworden. Heb ik het mis of heb jij er net zoals ik ook last van? Natuurlijk ben ik blij met de zomerse dagen, daar heb ik de hele winter naar verlangt. Alleen wanneer de temperaturen oplopen naar 35 graden vergaat de zin om ook maar iets actiefs te gaan doen. Ben je op vakantie is het, naar mijn idee, een ander geval. Je ligt lekker op het strand of bij het zwembad en je hebt het water dichtbij om fijn af te koelen. Werk gerelateerde zaken zijn ver weg dus je hersenen hoeven helemaal niet de 100% input te leveren zoals anders het geval is. Eenmaal weer thuis raak je vast al snel weer in de flow van werken en doorpakken. Met deze extreme hitte is het beter voor je lichaam als je jezelf een beetje spaart door het rustiger aan te doen.

Wat doet de warmte met je huid? - LIN Skincare

Genieten van de zomerse dagen!

Uitslag

Door warmte, plakkerigheid en zweten op je huid kun je warmte uitslag krijgen. Dit komt doordat je huid reageert op de warmte die de zon veroorzaakt. Vooral met de extreme hitte van de laatste dagen heb je kans dat je lichaam uit balans raakt. Door de hoge temperatuur gaat ook je lichaamstemperatuur flink stijgen. De zweetklieren zijn volop bezig om al dat geproduceerde zweet goed te verwerken. Helaas lukt dit niet altijd. Het gevolg kan zijn zwelling en prikkeling van de zweetklieren. Het hebben van warmte uitslag is iets heel anders dan een zonneallergie. Bij een zonneallergie is er sprake van een allergische reactie door de zon. Bij warmte uitslag kan je lichaam door de hoge temperatuur de warmte niet op de juiste wijze verwerken. 

Wat merk je?

Wat is typerend voor het hebben van warmte uitslag? Het kan voor een ieder heel verschillend zijn, ieder mens is natuurlijk uniek in zijn persoon. Maar bij de meeste mensen verschijnen er gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. De huid wordt als het ware een beetje bobbelig van structuur. In de salon zie ik deze bultjes vooral met het warme weer vaker. Bij het behandelen strijk ik met mijn handen over het gezicht en voel dat er allemaal kleine bultjes op de huid zitten. De huiduitslag is alleen daar waar de zon op je huid is blootgesteld. De uitslag kan er rood uitzien en ook hinderlijk jeuken.

Afkoelen

Ik ga weer even terug naar hoe je lichaam functioneert tijdens extreem warme temperaturen. In je lichaam zit een natuurlijke thermostaat ingebouwd. Deze thermostaat is een heel klein orgaan gelegen in de hersenen en heet de hypothalamus. Het orgaan is niet veel groter dan een suikerklontje en heel erg belangrijk voor ons hele functioneren. Eigenlijk stuurt het ons op alle fronten aan gedurende onze dagelijkse dingen. Best een belangrijk hersendeel dus. Je lichaamstemperatuur werkt het beste wanneer deze constant blijft op 37 graden Celsius. Loopt je lichaamstemperatuur op dan gaan de alarmbellen in je hersenen aan omdat er bijgestuurd moet worden.

Te warm

Je lichaam probeert ook tijdens de extreme warmte de temperatuur op orde te houden. En bij de gewone temperaturen is dat ook helemaal geen probleem. Maar nu is de omgeving waarin je leeft ook heel warm geworden. Bijvoorbeeld je huid, de vloer, de muren en ook de lucht om je heen straalt warmte uit. Je kunt dan nergens meer de warmte kwijt en de temperatuur in je lichaam loopt langzaam op. Het is hoognodig tijd om af te koelen. En dat zie je ook aan de huid terug. Je huid krijgt een rode kleur en wordt voller van structuur. De fijne lijntjes en rimpeltjes vervagen een beetje. Zo komt het dat wanneer je in de zon hebt gelegen er vaak wat jonger en gezonder uitziet. Op het moment dat je lichaam niet voldoende warmte kwijtraakt ga je zweten. De zweetklieren worden aangezet en het vocht verspreidt zich over het lichaam. Dat vocht verdampt weer en zo koel je af. Best een slim proces van je lichaam!

Mijn advies is om tijdens zeer warme dagen op een koele plek te verblijven en zorg dat je voldoende water drinkt om je lichaam te hydrateren! En let op dat wanneer je alcohol drinkt je meer plast dan wanneer je water drinkt. Dus heb je meer kans om uit te drogen. Ben je jong dan is het water drinken over het algemeen geen probleem. Je hersenen geven op tijd een seintje dat je dorst hebt en dus moet drinken. Ben je al op leeftijd dan krijg je deze prikkel niet of alleen in een verzwakte vorm. Als gevolg heb je kans dat je te laat drinkt en je lichaam langzaam uitdroogt. In een uitzonderlijk geval kun je zoveel vocht verliezen dat het bloed slecht circuleert. Wanneer het lichaam je bloed niet voldoende kan rondpompen kun je dus flauwvallen!

Huidverzorging

Als je het zo warm hebt dat de zweetklieren in je lichaam volledig open staan voel je je daar meestal ongemakkelijk bij. Wanneer je zweet wordt ook je kleding klam en plakkerig en dat voelt natuurlijk niet zo fijn. Warm weer zorgt naast het zweten ook voor het verspreiden van vettigheid over je huid. Als dan de dode huidcellen zich vermengen met het zweet en de vettigheid heb je meer kans op puistjes. Vandaar dat je reinigingsroutine heel belangrijk is voor je huid. Met het schoonmaken van je huid kun je een uitbraak van onzuiverheden voorkomen.  

Weet je wat zacht en verkoelend is voor je huid? Tussendoor met een gezichtslotion sprayen waarin het ingrediënt aloë vera is verwerkt geeft je een heerlijk fris gevoel! Om de dag goed te beginnen start dan altijd met het schoonmaken van je huid. Daarna insmeren met een luchtige hydraterende dagcrème.  Je kunt in de zomer een dagcrème ook als nachtcrème gebruiken. De dagcrème is vaak wat luchtiger dan die voor de nacht. Als je vanwege de warmte  ‘s-nachts in je bed ligt te zweten wil je niet een vollere crème op je gezicht hebben. Een nachtcrème is vaak wat romiger en rijk gevuld met wat zwaardere ingrediënten en oliën om je huid tijdens de nachtrust te verzorgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de nachtcrème volledig uit je ritueel haalt maar voor die paar snikhete dagen kan het geen kwaad. Gebruik je de 24H anti-aging crème van LIN Skincare? Dan kun je deze gerust voor de dag en nacht blijven gebruiken. Deze crème is licht en soepel van structuur om je huid goed te verzorgen. Deze crème trekt snel in je huid zodat eraf lopen vanwege zweten niet aan de orde is. Zo heb je toch je huid goed verzorgt en krijgen de puistjes en andere onzuiverheden geen kans!

Bestel deze hydraterende 24H crème!

Bestel deze hydraterende

24-uurs crème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.