Transpireren in de zomer

Transpireren in de zomer
4 augustus 2020 redactie
Zweet op de huid

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Transpireren

Transpireren is eigenlijk een ander woord voor zweten. Hoe je het noemt maakt niet uit, de klachten blijven hetzelfde.

Want terwijl je heerlijk op een terras in de zon zit te genieten is er in je lichaam een heel proces gaande. Want wat is transpireren eigenlijk? Wanneer je lichaam het te warm krijgt een orgaan in je hersenen genaamd de hypothalamus een seintje. De hypothalamus heeft o.a. de functie van thermostaat. Het signaal geeft aan dat de zweetklieren aan de slag moeten om de temperatuur in je lichaam naar beneden te brengen. Ze doen dit door vocht te produceren die via je huid poriën naar buiten wordt geduwd. Dit vocht noemen we zweet en koelt je huid af. Met de verdamping van het vocht wordt tegelijk de warmte op je huid mee weggevoerd. Best een slim proces eigenlijk!

Weetjes

Hoeveelheid

Wist je dat er dagelijks n je lichaam ongeveer tussen de honderd en achtduizend milliliter wordt geproduceerd? Even voor de duidelijkheid dat is dus 8 liter! Nu begrijp je misschien waarom ik altijd zo hamer op je vochtbalans goed op orde houden. Gedurende de dag verdwijnt er veel vocht uit je lichaam waardoor je kunt uitdrogen. Drink daarom elke dag 7 tot 8 glazen water per dag. En dit naast bijvoorbeeld, koffie, thee en andere verfrissingen. Tijdens een intensieve inspanning in de warmte kan je zweetproductie enorm oplopen naar wel 1 a 2 liter per uur 🙁

Leeftijd

Heb je wel eens opgemerkt dat een kind geen last heeft van transpiratiegeur? Je hebt over het hele lichaam zweetklieren, in totaal ongeveer zoń 2 tot 4 miljoen. Maar alleen de zweetklieren in de oksels, rond de anus en rond de tepels produceren de welbekende zweetlucht. De reden dat kinderen niet naar zweet ruiken is omdat deze type zweetklier pas actief gaat worden in de puberteit. Je kunt het als kind warm hebben en de huid kan vochtig zijn maar het vocht heeft nog geen geur.

Man versus vrouw

Het is natuurlijk geen wedstrijd maar weet je dat mannen wanneer ze in beweging zijn sneller zweten dan vrouwen? Een voordeel voor de man is dat zijn lichaam daardoor minder snel oververhit raakt door warmte. Naar dit gegeven is een wetenschappelijk onderzoek geweest. Het onderzoek verliep op de volgende manier. Er werden 37 mensen in 4 groepen verdeeld: getrainde en ongetrainde vrouwen en getrainde en ongetrainde mannen.
De onderzoekers lieten deze groepen een uur fietsen in een sportzaal. Al tijdens het fietsen was er een meetmoment om te kijken hoeveel zweet de mensen verloren. De conclusie was dat het vooral de vrouwen die ongetraind waren weinig vocht verloren. Ook bij een langere duur sporten was de zweetproductie bij de vrouwen minder dan bij de mannen. 

Het onderzoek heeft verklaard dat mannen in het voordeel zijn bij inspannende bezigheden. Doordat ze sneller en heviger zweten heeft het mannenlichaam minder snel kans om oververhit te raken. Door te zweten raak je de warmte uit je lichaam kwijt. Het zorgt er ook voor dat je langer door kunt gaan tijdens bewegen en sporten. De conclusie is ook dat het vrouwenlichaam veel eerder en meer kans heeft om uitgedroogd te raken. Dus vrouwen onder ons: let dubbel zo goed op je vochtinname!

Man en vrouw

man versus vrouw

Reuk

Vraag je je wel eens af waarom het zweet niet zo prettig ruikt? Zweet zelf is geurloos en dus reukloos. Pas wanneer het met materiaal zoals stof (kleding) in aanraking komt krijg je een specifieke geur. Hoe dat komt? Het zweet vermengt zich met de bacteriën op de huid en de materiaalsoort van je kleding. Hoe de zweetgeur ruikt heeft ook te maken met wat je eet en drinkt en wat je leefgewoontes zijn. Er zijn voedingsstoffen die je een minder prettige lichaamsgeur kunnen geven. Bijvoorbeeld het eten van uien, knoflook, specerijen en zuivelproducten kan van invloed zijn op je lichaamsgeur. Als je pittig eet of drinkt voordat je naar bed gaat kun je last krijgen van nachtzweten. Ook een kopje koffie stimuleert de zweetklieren. Vandaar dat vrouwen tijdens de overgangsfase wordt aangeraden de koffie te laten staan. Vooral als je last hebt van opvliegers (warmte aanvallen) is het beter om de koffie even te laten. 

Alcohol en zweten

Door een alcoholconsumptie versnelt de bloedstroom en krijg je een piek in het bloedsuikergehalte. Door deze verhoging van je bloedsuikers stijgt je lichaamstemperatuur waardoor je meer gaat zweten. Je lichaam is een ingenieus systeem die ervoor wilt waken dat er gifstoffen in het bloed terecht komen. Alcohol is een gifstof en moet dus ook heel snel worden afgevoerd via de lever, urine en zweet. Wanneer je s nachts overmatig zweet kan dit ook door alcoholinname worden veroorzaakt. Door de alcohol verwijden de bloedvaten in je lichaam waardoor de zweetproductie wordt opgehoogd.

Schone huid

Geniet je van de zomerse dagen? Lig je lekker lui op het strand of ben je neergestreken op een zomers terrasje? Terwijl je zo aan het genieten bent wil je natuurlijk geen oververhitte indruk op anderen achterlaten. Lekker fris blijven tijdens de zomers dagen is soms best lastig. Met warm weer begin je misschien al snel te zweten (mannen:-)) en loop je de kans op een vervelende zweetgeur. Nu denk je misschien, daar heb ik mijn deodorant voor! En dat is natuurlijk ook zo. Want een deodorant is bedoeld om je een fijne geur te geven. Alleen heeft een deodorant alleen effect als je huid droog en schoon is. Wanneer je al bezweet bent en je toch nog even deo op wilt spuiten heeft dit totaal geen zin meer. Kom je net uit de douche en zijn je oksels nog vochtig? Wacht dan een paar minuten voor je deodorant opspuit. De deo heeft alleen zin als je het op een schone en droge huid aanbrengt. 

TIP:
Lig je op het strand te zweten en wil je een beetje koelte en even opfrissen? De gezichtslotion van LIN Skincare heeft een verkoelend en kalmerend effect. Ook door de toevoeging van aloë vera heeft het een verzachtende werking op je huid. Natuurlijk kun je de lotion ook elders dan op het strand gebruiken!

Overmatig zweten

Je kunt last hebben van overmatig zweten. Dit noemen we ook wel hyperhidrosis. Waarom en waardoor zweet je? Je zweet om af te koelen en er komt transpiratievocht op je lichaam dat verdampt. Je lichaam geeft de warmte af en je koelt af. Je kunt door allerlei zaken extra gaan zweten. Denk maar eens aan een presentatie voor een groep mensen houden. Vanwege de spanning die je dan opbouwt ga je meer zweten. Daar komt dus ook de uitdrukking ‘ angstzweet ‘ vandaan. Ook kan het extra zweten een medische oorzaak hebben. Door bepaalde medicijnen bijvoorbeeld of door een ziektebeeld zoals diabetes. Ook vrouwen in de overgang en mensen met overgewicht zweten meer. 

Als mensen gaan stoppen met alcohol of drugs gaan ze als ontwenningsklacht overmatig zweten. Dit is niet alleen te wijten aan het afkicken maar ook aan het feit waarom ze drank en drugs zijn gebruiken. Vaak zijn ze deze middelen gaan gebruiken om af te zijn van angstklachten. En angst geeft ook overmatig transpireren. Wanneer je stopt met deze middelen komen de angstklachten weer terug en dus ook het overmatig zweten. Eigenlijk, maar is mijn mening, lossen deze middelen niet je angstklachten op. Want ze komen altijd weer terug wanneer je geen alcohol of drugs nuttigt. Wist je trouwens dat muziek vaak wordt ingezet tegen angst en stressklachten? Het luisteren naar muziek brengt je lichaam in een ontspannen toestand. Dus kan je s nachts niet slapen? Zet een muziekje zachtjes op en laat je meevoeren op de klanken van de melodie.

Showergel MEL

Ervaar deze
heerlijke showergel!

Zelf doen

De ene mens zweet meer dan de ander dat is gewoon een feit. Het gaat erom of je er last van hebt. Misschien vermijd je bepaalde gebeurtenissen omdat je bang bent dat je zou kunnen gaan zweten. MIsschien vind jij het geen probleem om te zweten tijdens een warme zomerdag en ik weer wel. Waar de grens ligt wat kan of juist niet is voor iedereen heel verschillend. Kun je niet functioneren door het zweten omdat het je sociaal en maatschappelijk belemmert? Dan is het heel goed om achter de oorzaak te komen waardoor je zweetproductie zo hoog is. Je kunt kijken tijdens welke situaties je meer transpireert of dat het komt door het gebruiken van bepaalde middelen. Dit hoeft niet direct een zwaar punt als alcohol en of drugs te zijn. Het kan ook door inname van pittige voedingsmiddelen komen. Als het zweten komt door bepaalde medicijnen is dit het beste om dit bespreken met je huisarts. Misschien kan deze je een alternatief in medicatie bieden. 

Zouttekort

Tijdens warme zomerse dagen verlies je naast vocht ook zouten. Het vocht kun je aanvullen met water maar dit lost niet het zouttekort in je lichaam op. Dat maakt dat je heel snel flauw en futloos kan worden tijdens een dag in de zon vertoeven. Het beste is om deze zo snel mogelijk aan te vullen met bijvoorbeeld een bouillon of met een ORS ( mengsel van zouten en glucose). Doe dit heel snel want je kunt je heel erg naar voelen bij een zouttekort!

Huidverzorging

Heb je voornamelijk als klacht dat het zweten alleen maar vervelend is? Gebruik een deodorant waar aluminiumzouten in zitten. Deze zorgt ervoor dat je zweetklieren tijdelijk minder actief zijn. Een deodorant zonder aluminiumzouten zorgen er vaak alleen voor dat je geen zweetgeur ruikt. Maar je hebt dan nog steeds last van overmatig vocht over je huid. Breng de deo met aluminiumzouten altijd in de avond aan. Het duurt even voordat het werkt en dat kan dan mooi gebeuren terwijl je slaapt. Wil je wat drastisch aanpakken en misschien een botoxinjectie overwegen? Ga hierover in gesprek met je huisarts. De botox legt de zenuw die de zweetklier stimuleert als het ware lam. Waardoor het transpireren minder is.

Douchen

Ik heb het al eerder aangegeven dat je met een schone huid minder kans hebt op een nare zweetlucht. Gebruik altijd een douchegel die nare luchtjes veroorzaakt door bacteriën te lijf gaat. Tegelijkertijd moet de douchegel je huid verzorgen en beschermen. De bodyline MEL van LIN Skincare heeft een hydraterende en verfrissende douchegel voor de man ontwikkelt. De  speciale mix van ingrediënten zoals o.a. macadamia olie en cactusvijg  maakt je huid heerlijk zacht en soepel. De geur is fris en licht door grapefruit, lemon en een vleugje kaneel. De bodyline IVY heeft ook een heerlijk zachte douchegel voor de vrouw.  Met zachte ingrediënten zoals o.a. jojoba olie, macadamia olie, en aloë vera heb je snel een super gehydrateerde huid! Probeer het ook eens en wordt blij van deze heerlijk zachte huidverzorgingsproducten! Verzorg je huid terwijl je geniet van een heerlijk wellness moment 🙂

Droog na het douchen je huid goed af, doe dit door te deppen om je huid niet gevoelig te maken. Als je huid droog en koel is zijn je zweetklieren goed voorbereid op het aanbrengen van je deodorant. Hoe droger je oksels zijn voor het deo opdoen hoe effectiever het helpt om het zweten te verminderen.

Showergel IVY

Ervaar deze
heerlijke showergel!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.