fbpx

Sproeten en moedervlekken

Sproeten en moedervlekken
14 juli 2020 redactie

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Sproeten

Sproeten ontstaan op jonge leeftijd. Ik was een jaar of 7 toen ik voor het eerst sproeten rond mijn neus ontdekte.

In mijn kinderlijke onschuld probeerde ik om de sproeten eraf te poetsen. Maar ze bleven mooi zitten. Ik vond ze niet vervelend alleen een beetje raar dat ze er zomaar opeens waren. Op aanraden van mijn vader ben ik zelfs eens een paar deuren verder naar mijn oom gelopen. Deze oom zou een zalfje voor de sproeten hebben. Dan zou ik er zeer snel vanaf zijn. Ik zie mezelf nog staan aan de voordeur. Mijn oom lachte zo ontzettend hard om mijn vraag dat de naaste buren hun hoofd buiten de deur staken. Ook zij moesten lachen toen ze mijn vraag hoorden. Tja, wist ik veel …

Zon

Wist je trouwens dat sproeten één van de zeven schoonheden is? Dat maakt je best wel speciaal hoor 🙂 Kijk maar eens om je heen dan zie je dat heus niet iedereen sproeten heeft. In de winter zijn je sproeten even verdwenen maar zodra de lente begint komen de stipjes weer aan de oppervlakte. Dit heeft te maken met de zon. Wanneer je huid in aanraking komt met de zon neemt de aanmaak van pigment toe. De aanmaak van pigment wordt geproduceerd in de basale laag van de opperhuid. Ze zitten dus niet heel diep in je huid. Vandaar dat er maar een klein beetje zon nodig is om de sproeten naar boven te halen. Ga je de zon in? Dan altijd eerst je huid met een zonnefactor insmeren. Hiervoor maakt het niet uit of je nou wel of geen sproetjes hebt natuurlijk! Het hebben van sproeten beschermt je huid tegen uv-straling. Dat is natuurlijk geen reden om je huid niet met een zonnefactor in te smeren! Doordat de melanine (pigment) zich als een dun laagje (sproet) heeft opgestapeld beschermt het de huid beter tegen zonnestralen. Je huid is op deze plek eigenlijk een klein beetje dikker. Maar een heel klein beetje hoor, dus smeer jezelf altijd goed in!

Tijdens mijn werk als schoonheidsspecialiste hoor ik regelmatig de vraag “ gaan de sproeten weg met het ouder worden?” Nee, ze gaan niet voorgoed weg. Wel vervagen de sproeten in de winter maar met de zon komen ze weer terug. Het kan zijn dat je, met ouder worden, minder in de zon zit. Of dat je meer bewust nadenkt over hoofd en huid beschermen door een zonnehoed of pet op te zetten. Vaak vinden (meestal) vrouwen sproeten niet leuk staan en bedekken deze met make up.

Erfelijkheid

Heb je wel eens een baby met sproetjes gezien? Ik weet het antwoord al want je wordt niet met sproetjes geboren. Dat komt omdat je huid eerst met zonlicht in aanraking moet komen voor er sproeten verschijnen. Het hebben van sproeten is erfelijk. Heeft één van je ouders sproeten? Dan heb je grote kans dat je deze doorgegeven krijgt. Sproeten hebben een linkje met een gen (het MC1R gen), deze zorgt er ook voor welke kleur haar en ogen je hebt. Dit gen bepaalt de hoeveelheid melanine (pigment) en in welke vorm. Je hebt twee vormen, donkerbruine eumelanine (donkere pigmentstof) of geel/rode pheomelanine (lichte pigmentstof).

Heb je donker haar en een getinte huid? Dan heb je veel van de vorm eumelanine in je lichaam. Heb je rood haar en een lichte huid? Dan heb je veel van de vorm pheomelanine in je lichaam. Heb je blond haar? Dan heb je, net zoals de roodharigen, meer pheomelanine pigmentvorming. En dus ook meer kans op sproeten. Omdat pigment een belangrijke bescherming is tegen schadelijke UV stralen ben je met een lichte huid meer gevoelig voor zonnebrand en bepaalde vormen van huidkanker. Misschien best lastige materie maar ik wilde deze informatie toch even met je delen.

Sproet versus moedervlek

Ik heb je al verteld dat als je van de zon geniet je sproeten weer tevoorschijn komen. Dan gaat het proces van pigmentcellen die in je huid meer pigment aanmaken weer werken.  Even in het kort uitgelegd. Eigenlijk is een sproet dus een pigmentcel met een verhoogde pigmentproductie. In mijn werk vertel ik, met name tijdens de zomermaanden, over sproeten en het ontstaan ervan. Regelmatig wordt mij gevraagd of een sproet hetzelfde is als een moedervlek. Dit is echter niet zo. Een moedervlek ontstaat door een verhoogde hoeveelheid van pigmentcellen. Bij sproeten maakt de ene pigmentcel meer aan dan de andere pigmentcel. 

Moedervlek

Hierboven heb je gelezen dat een moedervlek ontstaat door het ontstaan van opeens veel meer pigmentcellen. Een moedervlek kun je zien als een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Deze ophopingen kunnen allerlei vormen hebben soms vlak maar ook bol, hobbelig, rond ovaal of een beetje rafelig. Is er niets geks aan de hand met de moedervlek zal deze qua vorm en kleur regelmatig zijn. Merk je dat er een verandering is gekomen en ziet de moedervlek er opeens anders uit ga dan naar de huisarts om ernaar te laten kijken. Het is misschien een idee om geregeld, door iemand, een foto van de achterkant van je lichaam te maken. Dan kun je zien of je moedervlekken veranderen of hetzelfde blijven.

Huid

Zijn sproeten kankerwerwekkend? Ik begrijp dat mensen met sproeten zich meer zorgen maken betreffende huidkanker dan wanneer er geen sproet te bekennen is. Toch is het niet per definitie zo dat juist mensen met sproeten sneller huidkanker krijgen. Het is de kleur van je huid die meer kwetsbaar is voor deze aandoening. Wanneer je een bleke huidskleur hebt en daarmee in de zon gaat verbrandt deze sneller. Waardoor huidschade ontstaat. De huidschade kan er uiteindelijk voor zorgen dat er huidkanker ontstaat.  Nogmaals, smeren met zonbescherming als je de zon ingaat!

Huidverzorging

Je kunt sproeten alleen voorkomen door geheel uit de zon te blijven. Dat is natuurlijk een optie maar de zon doet ook iets met je feel good mood. Verblijf je een poosje in de zon maakt je lichaam vitamine D aan. Deze vitamine heb je gewoon hard nodig om goed in je vel te zitten. Ben je in de winter soms een beetje lusteloos? Misschien heb je een beetje vitamine D tekort. De huisarts kan dit met een bloedonderzoek bij je checken. Wat ook goed is om te checken is of je nog wel de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt. In de loop van de tijd verandert je huid waardoor het goed is om eens te switchen van huidverzorging.

Gedurende de dag wordt je blootgesteld aan allerlei zaken zoals bijvoorbeeld regen, wind en gelukkig ook regelmatig het zonnetje:-) Om je huid goed te verzorgen en te beschermen hebben we een zeer zachte dagcrème ontwikkeld voor de normale / droge huid. Door een speciale mix van ingrediënten en oliën heeft de dagcrème een kalmerend en hydraterend effect op je huid.  In de soft & calming daycream zijn ingrediënten zoals o.a. honing, niacinamide en abyssinian oil verwerkt. Ook is er gedacht aan het toevoegen van Omega 9 vetzuren die sprekend lijkt op je eigen huidvet. Dit alles bij elkaar zorgt voor een fijne zachte huid en een mooie stralende teint!

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Bestel deze kalmerende dagcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.