Internationale vrouwendag: wat betekent dit voor de vrouw?

Internationale vrouwendag: wat betekent dit voor de vrouw?
9 maart 2021 Belinda de Witte
LIN Skincare - huidverzorgingsproducten

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Ontstaan

Maandag was het internationale vrouwendag. Deze dag wordt altijd op 8 maart gevierd voor alle vrouwen verspreid over de hele wereld.

By the way, er is ook een speciale dag voor mannen op vrijdag 19 november, de internationale mannendag. Hmm, eigenlijk wist ik niet dat er ook een speciale dag voor mannen was. Beetje pesterig van mij maar het is toch eigenlijk elke dag mannendag? Want hé, it’s a man’s world zong James Brown in 1966. Maar ook, But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl! Het gaat erover dat de zogenaamde mannenwereld niets voorsteld zonder vrouwen. Let op want dit liedje zit nu de hele dag in je hoofd 🙂

Maar hoe is deze speciale vrouwendag nou ontstaan? Daarvoor moeten we terug in de tijd naar het jaar 1908. Op 8 maart besloten alle vrouwen werkzaam in de textiel en kledingindustrie in Amerika (New York) te gaan staken. Er was flinke onvrede over de arbeidsomstandigheden wat de vrouwen in deze sector niet meer pikten. Op deze dag trokken 15.000 vrouwen massaal door de straten van de stad om zich hard te maken voor stemrecht, betere lonen en een goede arbeidspositie. Er gingen nog enkele jaren overheen voordat het idee ontstond voor een internationale vrouwendag. De voorvechtster voor deze dag was Clara Zetkin, leider van het womens office voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland. Haar voorstel was dat elke land ieder jaar op een bepaalde dag de eisen van de vrouw kenbaar zou maken. Op deze dag zouden de eisen en rechten van de vrouw op tafel komen. In Nederland werd dit voor het eerst gevierd op 8 maart 1922.

Ik blijf nog even met je in vroegere tijden hangen. Vroeger was het een uitgemaakte zaak dat de man zich bezighield met de kost verdienen voor het brood op de plank. En de vrouw hield zich bezig met alle zaken die speelden rondom huis en haard. De zorg voor de kinderen en het huishouden was vrouwenwerk. Daarnaast werkte de vrouw vaak als naaister, wasvrouw of stond ze op de markt allerlei waren te verkopen. Want de centen die de vrouw hiermee binnenbrachten waren meer dan welkom. Een vrouw die alleen maar thuis bleef om voor het huishouden te zorgen was voor velen financieel geen optie. Helaas werd de arbeid van de vrouw niet goed betaald. Om maar te zeggen erg laag, waardoor de bijdrage aan het gezinsinkomen minimaal was. Op dat moment waren wel de vrouwen die alle ballen in de lucht hielden door het huishouden goed te laten draaien en ook nog uit werken te gaan. Ze liepen de benen uit het lijf om alles naar behoren te verzorgen. Ze had eigenlijk twee banen waarin het uiterste van haar werd gevraagd.

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende 24-uurs crème!

Op een gegeven moment werd het steeds meer de norm dat de man de centen binnenbracht. Er werd geopperd dat de vrouw zich beter aan het huishouden kon wijden omdat haar aandeel financieel gezien toch heel laag was. Daarvoor in de plaats konden ze beter de man meer betalen zodat de vrouw thuis kon blijven. Zo vonden ze, was het evenredig verdeeld onder man en vrouw. Het loon van de man werd gezien als waar het gezin  mee moest worden onderhouden. In eerste instantie bleef de vrouw toch werken waardoor er een argument werd aangevoerd om het loon van de man te verhogen. Want zo stelden ze, een werkende vrouw bezette onterecht een arbeidsplek die ook goed door een man ingevuld kon worden. Hierdoor werd het de man lastig gemaakt om te werken en de kost voor zijn gezin te verdienen. Om het voor de vrouw onaantrekkelijk te maken om te blijven werken werd het loon van de man steeds hoger. Door deze ongelijkheid werd het de norm dat de man een hoger loon had dan de vrouw. Deze ongelijke verdeling was lange tijd heel gewoon. Tot de vrouwen dus op de barricades gingen!

Heden

Vandaag de dag is er gelukkig veel veranderd betreffende de positie van de vrouw. We zijn de tijd van thuisblijven voor het huishouden ontgroeid en dragen ons steentje bij aan het gezamenlijk inkomen. We hebben net als de man kiesrecht en onze arbeidspositie is flink verbeterd. Althans zo lijkt het … Want waarom zie ik dan nog steeds te weinig vrouwen werkzaam in de top van een bedrijf of organisatie? Oké, er is al veel meer diversiteit dan in vroegere jaren het geval was. Maar een 50-50% verhouding is nog steeds niet gerealiseerd. En vrouwen werkzaam in de top van het bedrijfsleven is nog steeds niet evenredig verdeeld. Het aantal vrouwen wat werkzaam is in topfuncties stijgt wel maar het gaat wel heel erg traag. Wat voor mij betekent dat er nog steeds geen gelijke verdeling is van salaris en arbeidspositie. Nu hoeft niet iedereen in een topfunctie te werken, daar gaat het mij ook niet om. Je moet altijd doen wat je leuk vindt om te doen, of dat nou een topfunctie is of niet. Het gaat mij er om, waarom zou het een man moeten zijn om de kar te trekken?

Ook ik heb altijd gewerkt naast het krijgen en verzorgen van kinderen. Ik weet dus uit ervaring hoe lastig het is om alle ballen in de lucht te houden. Het managen van een gezin is voor velen misschien geen hogere wiskunde maar wel uitermate vermoeiend. Je moet alles zijn van verzorgster tot kok en daarnaast nog heel veel neventaken. Wat denk je van alle boswandelingen op school waar ik door mijn kinderen voor werd aangemeld. Ja, mijn moeder wil wel met de auto rijden, was vaak wat ik terug hoorde van de juf. Dat ik daarnaast van alles moest regelen om dit uitje te realiseren daar stonden mijn kinderen niet bij stil 🙂 Hoe-dan-ook, ik heb het met liefde gedaan. Dat ik mezelf in meerdere bochten moest wringen, ach dat was dan maar zo. Even ‘of the record’, ik had en heb gelukkige wel een liefhebbende echtgenoot, die niet te beroerd is om een handje te helpen.

Bedrijf

Het makkelijke van een zelfstandig onderneming is dat je ook je eigen tijden kunt maken. Door het eigen baas zijn ben ik heel zelfstandig en dat vind ik erg prettig. Ook met ongelijkheid betreffende de arbeidspositie daar heb ik niets mee van doen. Nou ja, tot ik een paar jaar geleden, om precies te zijn 4 jaar, het plan opvatte om mijn droom in waarheid om te zetten. Deze droom was om mijn eigen huidverzorgingslijn te ontwikkelen die beter was dan andere merken. Ik kan wel zeggen dat ik het niet zo bedoeld maar ben liever eerlijk. Ik wilde een steengoed merk maken met huidverzorgingsproducten waar je huid ook echt van opknapt. Dat klinkt misschien hoogdravend maar geloof me daar is het echt om begonnen. Dat ik door velen werd weggelachen, niet door mijn gezin hoor, deerde mij niet. Vaak werd mij gevraagd wat mij bezielde om dit te gaan doen. Want waarom wil je met de “grote jongens” meedoen? Eerst begreep ik deze vraag niet. Het kwartje zakte zeg maar langzaam. Tot ik begreep dat ze daarmee de grote merken bedoelden waar over het algemeen mannen aan het roer staan.

Mijn huidverzorgingsproducten breidde zich uit en ik werd langzaam wijzer in het bedrijfsleven omtrent de cosmetica. Dat ging niet makkelijk, ik had immers geen ervaring in deze branche. En van zakendoen eigenlijk ook niet. Het was, en is nog steeds, een geval van vallen en weer opstaan. Al doende leert men is een spreuk wat mij op het lijf is geschreven. Ik had een droom die ik wilde waarmaken. Die huidzorgingslijn moest en zou er komen, daar was ik van overtuigd. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik door het cosmetisch laboratorium waar mijn producten worden ontwikkeld goed ben begeleid. Ze vroegen mij regelmatig of ik het lastig vond om zo tussen alle merken te manoeuvreren. En dat ik alles kon vragen, al was het 10 keer dezelfde vraag. Waar ik soms ook wel gebruik van heb gemaakt. En natuurlijk kwam er veel op mij af waar ik zeker geen kaas van had gegeten. Maar mijn motto: ‘waar een wil is, is een weg!’.

Gelukkig gaat het nu al een stuk makkelijker. Ik ben goed op dreef met het neerzetten van mijn droom. Er komen volgende maand weer 10 mooie huidverzorgingsproducten van mij uit. Dat maakt de teller op 24 producten van mijn eigen hand. En de volgende producten staan alweer in de voorbereidende fase. Ik zeg er altijd bij dat ik samenwerk met een heel kundig cosmetisch laboratorium. Die mijn creatieve ideeën vorm geven. Als ik nu terugdenk aan het begin van LIN Skincare had ik niet durven dromen dat het deze kant op zou gaan. Wel gehoopt natuurlijk. Ik weet nog dat mijn gezin zei, nou zie eerst maar eens je eerste order te verkopen. Zo lekker no nonsens zijn ze hier 🙂 Mijn allereerste product was de 24H crème die ik met het lab heb ontwikkeld. Zo blij en trots was ik toen deze geproduceerd was en ik deze in huis had. En dat met dozen vol! Even mocht ik zweven van trots daarna was het business as usual. Met de beide benen op de grond blijven is ook het motto van mijn gezin. We zijn best wel trots op je maar zie nu wel dat je al deze crèmes in dozen vol verkoopt. Mijn jongste zoon was hier vooral heel stellig in.

Hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke moisturizer!

Ook  zo met het schrijven van blogs. Ik ben geen tekstschrijver maar schoonheidsspecialiste en ontwikkelaar en producent van LIN Skincare. In het begin had ik er reuze moeite mee om mijn gedachten om te zetten in woorden. Toen ik mij bedacht dat ik in de salon niet anders deed ging het makkelijker en kreeg ik er plezier in. Mijn jongste zoon was alweer degene die zei, en nu doorpakken mam. Kom op, ga twee keer per week schrijven om te vertellen over van alles wat er gaande is in de wereld van huidverzorging. Natuurlijk vond ik het begin lastig, het was zoeken naar woorden. Gaandeweg werden de blogs langer en had ik geen duwtje in de rug meer nodig. Want die kreeg ik soms wel, als ik te lang over de tekst deed. Ook nu weer met vallen en opstaan. En onverhoopt geen zin hebben was helemaal not done. Want je hebt een eigen bedrijf en daarin moet je doorpakken, of je nou zin hebt of niet. Je wilt toch een steengoed merk neerzetten? Nou dan zet je daar de schouders onder. En als je iets niet begrijpt dan speur je het internet maar af voor de nodige informatie. Van manlief en zonen krijg ik dus af en toe flinke tegengas. Maar dat geeft niet want ik heb het geluk gehad om van mijn droom mijn werk te maken. Een topmerk maken dat is mijn streven. En ook om stiekem iedereen  te laten weten dat het wel kan, zo tussen de “grote jongens” manoeuvreren!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.