fbpx

Huidklachten en werk

Huidklachten en werk
17 september 2020 Belinda de Witte

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Gevoelig

Misschien herken je deze vragen wel: Wat is een gevoelige huid? Gaat mijn gevoelige huid nog wel een keer over?

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid is dit op zijn zachtst gezegd vervelend. Meer nog is het vaak pijnlijk en kan het je doen en laten flink belasten. Een gevoelige huid krijg je doorgaans doordat je huid heftig reageert op (mogelijk) schadelijke invloeden van buitenaf. Bij schadelijke invloeden kun je denken aan weersinvloeden zoals zon en kou. Ook het werken met irriterende stoffen kunnen schade aan je huid toebrengen. Naast een gevoelige huid (wat een huidconditie is) heb je vaak ook een droge huid (huidtype). Van een droge huid is het vetlaagje op je huid minimaal waardoor het met gemak irriterende stoffen door kan laten. Doorgaans is het de taak van de huidbarrière (beschermlaag) om voor je huid schadelijke stoffen af te weren. Je gevoelige huid kan ook zijn ontstaan door een verstoring van de afweerreactie in het lichaam en huid. In dat geval heeft je lichaam een lagere weerstand tegen mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan wanneer je flink de griep hebt gehad. Erna is je huid meestal erg droog en schilferig. Is dat het geval geef ik je het advies om een keer extra je dagcrème te smeren. Dan is de vochtbalans in je huid vast snel weer in orde.

Werk

Ik had het net over een droge gevoelige huid door irriterende stoffen. In mijn werk als schoonheidsspecialiste heb ik niet met schadelijke stoffen te maken. Mijn producten zijn bijzonder huidvriendelijk en zacht voor de huid. Bij de ontwikkeling van mijn cosmeticamerk LIN Skincare wordt er streng op toegezien dat er geen irriterende stoffen gebruikt worden. Alleen de beste en dus zachte hydraterende stoffen worden doorgelaten voor een plaatsje in de productenlijn 🙂 

Er zijn helaas vakgebieden waar je tijdens het werken niet om huidirriterende stoffen heen kan. Bijvoorbeeld in het kappersvak, schoonmaakbranche of de zorgsector heb je veelal te maken met scherpe en schadelijke stoffen. Heb je last van gevoeligheid tijdens het werken zou je zomaar last kunnen hebben van handeczeem. Deze huidaandoening komt erg veel voor in allerlei vakgebieden. Wat is precies de veroorzaker? Dit soort eczeem is een ontsteking van de huid. De veroorzaker is niet een bacterie die je huid binnendringt maar een bepaalde factor van buitenaf. Er kunnen verschillende factoren voor verantwoordelijk zijn, natuurlijk afhankelijk van de beroepsgroep. Handeczeem is niet besmettelijk voor een ander. Al kan het naar zijn om iemand een hand te geven wanneer je huid kapot en open is van het eczeem. Ieder nadeel heeft dan weer zijn voordeel, want in de corona tijd geven we elkaar geen handen meer!

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van kapperseczeem uit dit zich in een acute en daarna chronische vorm. In het acute stadium ziet de huid er rood uit met bultjes, blaasjes en vaak is de huid opgezwollen. Wanneer je huid met de schadelijke stof in aanraking blijft komen barsten de blaasjes open waardoor het eczeem nattig wordt. Dit is een pijnlijke fase vooral omdat je handen wel gewoon door moeten werken. Ben je kapster dan zit je veel met je handen in het water of in nat haar. Dat werkt niet mee voor het indrogen van je natte eczeemplekken. Ook kan het zeer pijnlijk zijn wanneer de blaasjes open zijn en daar een haar of een vloeistof inkomt. Op een gegeven moment komt het eczeem in de chronische fase waarin de blaasjes indrogen en korstjes worden. In deze fase gaat de huid vaak schilferen en wordt het minder rood. Je zou denken, gelukkig het gaat over! Helaas is dit niet het geval. De huid van je handen wordt nu stug en erg droog. Ook kunnen er nu pijnlijke kloven in de huid ontstaan. Je begrijpt dat werken met deze huidklachten steeds moeilijker wordt om vol te houden. Naast al deze klachten is er ook de onzichtbare klacht namelijk het jeuken van de huid en pijn. Door het jeuken krijg je de neiging tot krabben. En zie dan nog maar je werk goed te doen met al deze huidklachten! Dit is dan ook vaak het moment om je keuze voor een bepaald vak te heroverwegen.

Hydraterende handcrème van LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke handcrème!

Hoe verder?

In ons dagelijks leven doen we vaak allerlei handelingen zonder erbij stil te staan wat dit voor de handen betekent. Ga maar bij jezelf na, maak je bewust de knoop van je broek dicht of onbewust? Ben je er helemaal met je gedachten bij als je even snel een dop van de fles wil dichtdraaien? Ga eens na wat je handen allemaal onbewust voor je doen de hele dag door. Wanneer je last hebt van handeczeem wordt je bewust van alles wat met je handen te maken heeft. Logisch want de handelingen doen pijn en geven je ongemak. Zelfs je omgeving kan afwijzend reageren op het zien van je rode schilferende handen. Je kunt jezelf gaan schamen voor je handen en deze willen verstoppen voor anderen. 

Misschien is het te drastisch voor je om te veranderen van baan. Want wat ga je dan doen voor werk? Er moet toch brood op de plank komen. Dus gaan de meeste mensen door met het werk wat ze doen ook als de handen gevoelig en zelfs pijnlijk zijn. Om je handen te beschermen kunnen speciale handschoenen je helpen om aan het werk te blijven. Je kunt beschermende handschoenen kopen die je handen bescherming geeft voor het in contact komen van schadelijke stoffen. Het materiaal van de handschoen moet wel een speciaal soort zijn, de zogeheten hypoallergene wegwerphandschoen. Ga ook altijd even langs je huisarts om de huid te laten bekijken. De huisarts kan je eventueel doorsturen naar een dermatoloog voor verder onderzoek.

Het voorkomen van de aanraking van schadelijke stoffen is makkelijk gezegd. Maar best lastig uit te voeren. Want zoals ik net aangaf is het stoppen met werken vaak niet de meest economische stap. Probeer te werken met speciale handschoenen en gebruik daarnaast een fijne handcrème die je handen goed verzorgt en hydrateert. Denk ook aan bijvoorbeeld je douche of bad producten, zijn deze wel zo huidvriendelijk? Gebruik huidverzorging die je huid ook echt verzorgt en zacht maakt. De juiste kwaliteit huidverzorgingsproducten maken je huid zacht en soepel en hydrateren!

Wees zuinig op je huid door te kiezen voor de juiste huidverzorgingsproducten. Door het gebruiken van een goede crème of douchegel werk je mee om de huidbarrière (beschermlaag van de huid) goed in balans te houden. Ingrediënten zoals hyaluronzuur ( niet echt een zuur natuurlijk) zijn voor je huid broodnodig. Hierdoor kan de vochtbalans in je huid herstellen. Een goed product is tevens gemaakt van fijne huidolieen die je huid zacht en soepel maken. Wanneer je huid in goede conditie is kan het ook beter tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Je hebt als het ware een beschermlaag over je huid gemaakt. Probeer maar eens de IVY handcream. Deze crème is gemaakt van de fijnste kwaliteit ingrediënten die je huid zijdezacht maakt. Dat maakt dat het een gewild product is voor velen. De handcrème is inmiddels een gewild product geworden die uitkomst biedt voor droge handen. Probeer maar eens en geniet van je zachte handen 🙂

Showergel IVY

Bestel deze heerlijke douchegel!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.