Hoe verzorg je de normale huid?

Hoe verzorg je de normale huid?
23 februari 2021 redactie
Wennen aan je nieuwe huidverzorging - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Genen

Iedereen is geboren met een eigen huidtype. Ook wanneer je een normale huid hebt is dit erfelijk bepaald.

Je hebt, net als andere eigenschappen, je huidtype geërfd van je vader of moeder. Je genen (het DNA) bepalen ook of je wel of geen sproeten hebt of moedervlekken. Ook de kleur van je huid is afkomstig uit de genen. Je ouders, en voorouders geven deze kenmerken aan je door. Je krijgt dit genenpaspoort van je familie kado. In dit genenpaspoort is gekenmerkt dat je van alles twee kopieën hebt, èèn van je vader en één van je moeder. Op deze wijze worden de genen in de familie doorgegeven. Zo kan het zijn dat verre voorouders invloed hebben in bijvoorbeeld jouw huidtype of huidskleur. En binnen eenzelfde gezin kunnen de  huidtypes verschillen. Misschien heb jij de genen wel van je betovergrootma en je zus of broer heeft deze helemaal niet. Best interessant hoe dat werkt vind je ook?

Huidtype

Vaak wordt een normale huid bestempeld als het ideale huidtype. Als je dat hebt dan heb je vast nergens last van, is de gedachte. Maar een normale huid kan ook wel eens anders reageren of aanvoelen. Je kunt met een normale huid ook wel eens last hebben van een droge huid of een vettige glans. Een trekkerig gevoel komt ook bij dit huidtype voor. Deze veranderingen hebben vaak te maken met de huidconditie. Hoe je de huid verzorgt heeft hier een groot aandeel in. 

Maar over het algemeen kun je stellen dat de normale huid zich goed voelt en in balans is. Dit huidtype voelt, normaal gesproken, goed aan en heeft geen vette of droge delen. De poriën zijn niet verwijd en je hebt geen noemenswaardige onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Maar daar heeft de juiste huidverzorging zeker een groot aandeel in. Wat voor huidtype je hebt kan gemeten worden door de hoeveelheid talgproductie. Produceren de talgklieren veel talg dan zal je een vette huid hebben. Wanneer er minder talg wordt geproduceerd is je huid droog. En bij een normale huid is de talgproductie niet te veel of te weinig. Precies in de juiste verhouding dus.

Zoals ik al aangaf is je huidtype genetisch bepaald. Je bent ermee geboren en kan in principe niet meer veranderen. Ik bedoel daarmee dat je de genen niet zelf kunnen veranderen. Ik begrijp dat dit een beetje verwarrend overkomt. Het zit dus zo: de genen in je lichaam kunnen niets voor je huidtype doen. Daar ben je mee geboren en dat is een vast gegeven. Wel kun je door de juiste huidverzorging je huidtype wanneer nodig bijsturen. Je kunt daarmee dus de genen een beetje om de tuin leiden. Je genen willen dat de huid het originele pad volgt, dat wat voor je is uitgestippeld. Maar in de loop der jaren zijn we gelukkig een hoop wijzer geworden op het gebied van huidverzorging. Je huid kan door allerlei redenen te maken krijgen met een veranderde huidconditie zoals gevoeligheid. Bijvoorbeeld wanneer de hormonen dwars liggen in de puberteit of tijdens de overgang. Door de huid goed te verzorgen krijgt deze weer de juiste balans terug.

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke

reinigingsproducten!

Huidconditie

De huidconditie laat zien hoe je huid eraan toe is. Dus in welke conditie het is. Je kunt een normale huid hebben (dus huidtype) maar vochtarm zijn of puistjes hebben. Met vochtarm bedoel ik dat je huid niet voldoende is gehydrateerd. De vochtbalans in de huid is dan niet meer op orde. Drink altijd voldoende water (7 tot 8 glazen per dag) om de vochtbalans stabiel te houden. Ook is het belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken die je huid helpen te hydrateren. Je kunt met huidverzorging geen vocht toevoegen. Gelukkig maar, want anders zou je na het douchen direct opzwellen van al dat water. Het is wel mogelijk om door de toevoeging van hydraterende ingrediënten in huidverzorging het vocht in de huid te binden. Dus in de huid te houden. Wanneer er teveel vocht uit de huid verdampt krijg je een droge huid. En dat moet je voorkomen. 

Ook een onzuivere huid, met puistjes en mee-eters, is een voorbeeld dat de huidconditie niet goed in orde is. Het is makkelijk te onthouden door het feit dat niemand wordt geboren met een huid met puistjes en mee-eters. Deze komen om wat voor reden dan ook later pas in beeld. Dus heb je last van een onzuivere huid? Dan is dit te wijten aan de huidconditie. De huidconditie kan door allerlei factoren minder goed worden. Bijvoorbeeld door hormonen, denk aan de puberteit, menstruatie, zwangerschap, of de overgang. Of door de toevoeging van hormonen zoals bij anticonceptie. Maar ook door ongezond eten kan de huidconditie slechter worden. Je lichaam heeft vitaminen nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Ook door roken heb je veel meer kans op een slechte huidconditie. Dat komt door het uitblazen van de nicotine over de huid. Deze blijft plakken als een vuillaag. Goed schoonmaken met bijvoorbeeld een cleanser en toner helpt om het laagje nicotine te verwijderen. Door je huid goed te verzorgen kun je bijdragen aan een betere huidconditie.

Normale huid

Hoe ziet een normale huid eruit? Bij een normaal huidtype is de huid zacht en voelt glad aan. De poriën zijn klein en niet verwijd. Je hebt geen (niet noemenswaardig) last van puistjes en mee-eters. Een normale huid heeft ook geen last van vlekjes, schilfertjes of vette plekken. Als dit jouw huidtype is dan heb je een flinke mazzel. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Als je nu in de spiegel kijkt dan zie je dat de huid er gezond uitziet, dus niet vet of droog. Ik wil je plezier natuurlijk niet verpesten maar moet hier wel een kanttekening bij geven. Want een normaal huidtype moet je wel goed onderhouden. Want ondanks dat je geen huidproblemen ondervindt is een goede verzorging wel nodig. Je wilt toch zo lang mogelijk de huid zo mooi in conditie houden en daarbij veroudering vertragen. Hmm, veroudering vertragen, hoe doe je dat eigenlijk? 

Je lichaam maakt een stof aan genaamd hyaluronzuur. Het zuur in de naam klinkt wat heftig maar is gelukkig niet zo. Want het zuur is afgeleid van uronzuur, dit maakt deel uit van natuurlijke suikers in het lichaam. Het hyaluronzuur neemt met de jaren in het lichaam af en wordt niet meer aangemaakt. Dat is heel jammer want deze stof hebben we nodig om de huidveroudering te vertragen. Het is in staat om een grote hoeveelheid vocht in de huid vast te houden. Hierdoor heeft het een zeer belangrijke taak om de vochtbalans op orde te houden. Wanneer je ouder wordt moet deze functie worden overgenomen. Op deze leeftijd is het dan ook heel belangrijk dat hyaluronzuur in je huidverzorging is verwerkt. Hyaluronzuur helpt mee om je huid optimaal te hydrateren. Dit is nodig om allerlei huidproblemen te voorkomen. 

Ik heb bij de ontwikkeling van al onze huidverzorgingsproducten er goed opgelet dat er hyaluronzuur in is verwerkt. Natuurlijk om je huid in een goede conditie te houden en vochtverlies tegen te gaan. Bij huidverzorging voor tieners is dit niet heel erg van belang. Het geeft niet als er hyaluronzuur in zit maar het hoeft niet perse. Dit is omdat je op jonge leeftijd nog wel veel van deze huideigen stof in het lichaam hebt. En ook nog continu wordt aangemaakt. Op dit moment ben ik druk bezig om in samenwerking met een zeer kundig laboratorium een tienerlijn te ontwikkelen. Met ingrediënten die deze huid rustig maken en een zacht gevoel geeft. Maar daarover later meer … 🙂

Wat na hyaluronzuur niet mag ontbreken is de stof niacinamide. Deze stof zorgt ervoor dat de natuurlijke huidvetten goed de huidbarrière versterken. De huidbarrière is de beschermlaag van je huid. Zolang deze beschermlaag intact is kunnen er geen schadelijke stoffen of bacteriën de huid binnen sluipen. De niacinamide zorgt voor minder vochtverlies en werkt eigenlijk samen met het hyaluronzuur. De niacinamide heeft ook een licht exfoliërende werking. Dat betekent dat het de huidschilfertjes eraf duwt. Gebruik je regelmatig en voor langere tijd huidverzorging met niacinamide? Dan wordt je huid mooi zacht en glad. Ook de droogtelijntjes verminderen door de toevoeging van deze stof. Ik hoef je eigenlijk vast niet meer te vertellen dat ook de niacinamide een voorname plaats heeft in onze huidverzorgingslijn!

 Ik heb je al veel verteld over de verzorging van de normale huid. Maar nog niets over het reinigen. En dat terwijl de basis altijd ligt bij het reinigen van de huid. Ik benadruk altijd dat je voor de reiniging geen zeep moet gebruiken. Dat klinkt wat dwingend maar ik bedoel het anders. Het is nodig dat je de huid goed beschermd. En dat doe je niet door het wassen met zeep. Want door het gebruik van zeep wordt je mooie huid hartstikke droog. Zeep tast de beschermlaag van de huid aan waardoor ook huidproblemen zoals acne kunnen ontstaan. Vandaar mijn opmerking eerder in deze blog over dat door slechte huidverzorging je normale huidtype wel degelijk kan veranderen.

Om je huid te reinigen raad ik aan om een zachte cleanser te gebruiken. Maak twee keer per dag je huid schoon, als je de dag begint en ook weer voor het slapen gaan. Tijdens het slapen maken de talgklieren veel talg aan wat een vettig laagje over de huid verspreidt. Wanneer je deze er niet af haalt dan stapelt het talg zich op. Als je dit laat zitten heeft een gezichtscrème geen zin want de huid is niet schoon genoeg. Je smeert de crème alleen in de talg en daardoor kan het niet goed zijn werk doen. Dus begin met de basis en maak je gezicht goed schoon met een cleanser en toner. De toner kalmeert je huid en brengt de ph waarde weer in balans. Elke keer als je de huid wast met een product breng je de ph waarde een beetje uit evenwicht. Ook trouwens als je alleen water gebruikt. Want in water zit o.a. kalk die de ph waarde van de huid aantast. Dus de toner heeft een heel belangrijke functie in de basisstappen van de reining.

Na de reiniging is het de beurt aan de gezichtscrème. Die pakt nu ook veel beter op de huid juist omdat het een schone ondergrond heeft. Omdat je een normaal huidtype hebt is een gezichtscrème is het fijn om huidverzorging geschikt voor jouw huid  te gebruiken. Ik heb een dag en nachtcrème voor dit huidtype ontwikkeld met o.a. een hoge concentratie honing erin. Dat maakt je huid nog meer zacht en soepel. Je gebruikt een dagcrème om de huid overdag goed te beschermen en een nachtcrème om de huid te laten herstellen. Je zult merken dat als je deze stappen volgt je huid in een mooie en goede conditie blijft.

Combideal 6 van LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke dag- en nachtcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.