fbpx

Het verschil tussen huidtype en huidconditie

Het verschil tussen huidtype en huidconditie
14 mei 2020 Belinda de Witte
In Algemeen

Factoren

Wat is nou eigenlijk huidconditie en hoe herken je dit bij jezelf? Een huidconditie is niet genetisch bepaald maar hangt af van interne en externe factoren.

Met interne factoren kun je denken aan hormonen, ziekte, stress en je voedingspatroon. Als externe factoren kun je denken aan uv-straling, weersinvloeden, en je lifestyle. Een huidconditie hoeft niet perse altijd hetzelfde te zijn. Het kan zelfs van dag tot dag verschillen. Het is namelijk helemaal afhankelijk van wat je dagelijks doormaakt. Hieronder maak ik een opsomming van diverse factoren.

Voeding 

Rode druivenWellicht ben je je bewust van dat wat je in je lichaam stopt je terug kunt zien aan je huid. Vooral wanneer je regelmatig vet eet kun je meer last hebben van puistjes en meeëters op je huid. Om onzuiverheden zoveel mogelijk te voorkomen kun je bijvoorbeeld tomaten, blauwe bessen en druiven eten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor diverse stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen (dit zijn mineralen)zoals seleen en bioactieve stoffen zoals in groente en fruit. 

Alcohol

Af en toe een glaasje drinken kan natuurlijk geen kwaad. Alleen het regelmatig drinken van forse hoeveelheden alcohol daar kan je huid flink van uitdrogen. Het is belangrijk (eigenlijk altijd) dat je de juiste huidverzorging gebruikt die je huid perfect hydrateert.

Suiker 

Op zijn tijd een beetje zoet eten en drinken maakt niets uit. Het verandert als je elke dag veel suikerrijke producten tot je neemt. Je krijgt er een suikerdip van (het stijgen en zakken van je bloedsuiker en insuline). Ook heb je door de consumptie van overmatige suikers meer kans op vroegtijdige huidveroudering. Wanneer je zeer regelmatig o.a. snoepjes, koekjes, aardappelen, suikerhoudende granen en maïs eet zul je vaker suikerdips ervaren. Het eten van suikerrijke producten zorgt voor een afbraak van eiwitten en collageen in de huid, wat de kans op rimpels sterk verhoogd. 

Roken

Ik heb het al vaker in een blog geschreven dat roken ( en ook meeroken) erg slecht is voor je huid. Je hebt hierdoor meer kans op rimpels en je huid wordt er droog van. Het hydrateren is belangrijk om je vochtbalans in de huid op peil te houden. Kies voor huidverzorging met zachte en hydraterende ingrediënten! Drink ook voldoende water om je huid van binnenuit van vocht te voorzien. 

Zonlicht

Ik weet hoe verleidelijk het is om bij de eerste zonnestralen er vol van te gaan genieten. Wees wel goed voorbereid voor je de zon ingaat. Gebruik altijd een zonbeschermingsproduct om huidverbranding te voorkomen. Ik ben geen voorstander van een gezichtscrème met zonnefilter (SPF). Naar mijn idee geeft het schijnveiligheid. Omdat de SPF in je gezichtscrème maar een heel beperkte werking heeft. Dus niet de hele dag door zoals veel mensen denken. En je smeert je dagcrème, over het algemeen, alleen aan het begin van de dag op je huid. Ik raad aan een gezichtscrème te gebruiken en daarnaast een zonbeschermingsproduct. Smeer jezelf in met het zonproduct wanneer je in de zon gaat vertoeven. Houdt rekening met het feit dat een zonbeschermingsproduct altijd wat vet is voor je huid. Nog een extra reden om je huid voor het slapen gaan goed te reinigen!

Huidconditie

Ik heb het net over de factoren gehad die je huidconditie kunnen beïnvloeden. Door deze factoren kun je last krijgen van een minder goede huidconditie. Dit heeft niets te maken met je huidtype! Volg je me nog? Het zit namelijk best lastig in elkaar. Huidcondities kunnen bij ieder soort huidtype voorkomen. Bijvoorbeeld een vet huidtype kan dus best een vochtarme huidconditie hebben. Om het een beetje makkelijker te maken maak ik hieronder een opsomming van de diverse huidcondities. 

Conditie: Vochtarm

Wanneer is je huid vochtarm? Je huid is vochtarm wanneer de vochtbalans in je huid niet goed op pijl is. Je huid is gedehydreerd oftewel een tekort aan vocht. Je merkt dit aan de droogtelijntjes, huidschilfers en roodheid op je huid. Let goed op de aanwezigheid van hyaluronzuur in je huidverzorging. Dit ingrediënt heeft een hydraterende werking op je huid. 

Conditie: Onzuiverheden

Met onzuiverheden bedoel ik puistjes en meeëters die in verschillende fases van je leven kunnen voorkomen. Ook wel bekend onder de verzamelnaam acne. Door ontstekingen in de talgkliertjes ontstaan onzuiverheden op je huid. Vaak komt het voor op je voorhoofd en of je kin. Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam. Hierdoor worden de talgkliertjes vergroot en wordt er meer talg (huidsmeer) aangemaakt. 

Conditie: Veroudering 

Met het vorderen van de leeftijd krijg je te maken met huidveroudering. Dit is een natuurlijk proces om door te maken. Je kunt huidveroudering helaas wel bespoedigen door een niet gezonde levensstijl erop na te houden. Bijvoorbeeld wanneer je niet aan voldoende rust/slaap toekomt zie je dat aan je huid. Je gaat er moe en getekend uitzien met kringen onder je ogen. Ook roken, stress en teveel alcohol kan huidveroudering versnellen. Je kunt tekenen van huidveroudering vertragen ( niet tegenhouden) door de juiste huidverzorging te gebruiken. Let erop dat het product ingrediënten bevat die je huid hydrateren.  

Conditie: Couperose of Rosacea

Heb je te maken met een huid die snel rood wordt? Dan kan je huidconditie couperose zijn of rosacea. Bij couperose zijn de haarvaatjes zichtbaar verwijd waardoor je huid er rood uitziet. Dit komt vaak voor op het voorhoofd, wangen, neus en of kin. Meestal krijg je voor het eerst last van deze uitgezette adertjes vanaf de leeftijd van 30 jaar. Ook komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Couperose kan komen door erfelijkheid, teveel zonlicht, alcohol,  temperatuurschommelingen en het hebben van een lichte huidtype. 

Rosacea is een chronische huidaandoening wat met name voorkomt op de wangen en neus. De plekken zijn rood (verwijde bloedvaten) met kleine ontstekingen zoals bij acne. Rosacea komt met name voor bij vrouwen van rond de 30- 50 jaar. Deze (medische) aandoening wordt behandeld door een dermatoloog.

Huidtype

Wat is je huidtype? Altijd een lastige vraag om zelf een beoordeling over te maken. Wanneer je geen idee hebt is het handig is om een behandeling bij de schoonheidsspecialiste te plannen om je huid grondig te laten verzorgen. En om te vragen wat je huidtype is. Een huidtype is genetisch bepaald dus ligt al vast voor je. Een huidtype is afhankelijk van de hoeveelheid talgproductie die de talgkliertjes aanmaken. Elke huid produceert talg alleen de ene huid meer als de andere huid. In principe is het zo dat je een huidtype niet zelf kan veranderen. De huidconditie wel, zoals je net hebt gelezen in het voorgaande stukje. Zo zal een droge huid veel minder talg produceren dan een vette huid. Er zijn echter wel omstandigheden in je lichaam die je huidtype onder invloed van hormonen kunnen veranderen. Dat is tijdens een zwangerschap en tijdens de overgang van de vrouw. Dit zijn dan ook ingrijpende hormonale veranderingen. 

Welke huidtypes

Welke huidtypes zijn er en waar kun je het aan herkennen. Je kunt een normaal, droog, vet en gecombineerd huidtype hebben. Wanneer je een gecombineerd huidtype hebt dan produceren de talgklieren op bepaalde gedeeltes meer talg. Je ziet dit meestal terug aan de zogenoemde T-zone. Het heet zo omdat wanneer je deze zone volgt het als het ware een T vormt op je gezicht. Het betreft je voorhoofd, neus en kin. Het komt ook voor dat mensen een droog voorhoofd hebben en vette wangen. Een droge huid komt door een lage talgproductie. De huid heeft kleine huidporiën en is snel rood en geïrriteerd. Vaak heb je last van fijne droge lijntjes. Ook voelt je huid onprettig en gespannen aan. Je huid ziet er meestal wat dof uit. Een vette huid maakt overmatig talg aan waardoor de huid gaat glimmen. En het voelt ook vettig aan. Gedurende de dag vordert wordt dit erger. Je hebt grote, grove huid poriën. De poriën zijn ook zichtbaar. Door de verhoogde productie van talg heb je vaker last van onzuiverheden zoals puistjes en meeëters op je huid. Heb je een normaal huidtype dan is je huid zacht en soepel. Ook heeft je huid een mooie natuurlijke glans. De huidporien zijn zichtbaar maar niet grove en groot. Je huid heeft weinig tot geen last van onzuiverheden. 

Gebruik altijd de juiste huidverzorging voor jouw huidtype. Zo houdt je je huid mooi en gezond het hele jaar rond!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.