fbpx

Heb je last van vlekjes, littekens en puistjes op je huid?

Heb je last van vlekjes, littekens en puistjes op je huid?
17 januari 2020 Belinda de Witte
In Algemeen
vlekjes, littekens of puistjes? LIN Skincare

Je huid

Het lijkt zo gewoon, je kijkt in de spiegel en zie daar het oude vertrouwde spiegelbeeld. Niets aan de hand.

Maar opeens merk je een verandering aan je huid. Een puistje doet er een eeuwigheid over voor de spanning eraf is. En dan is het nog niet helemaal weg. Want er blijft een klein rood puntje of vlekje achter. Het lijkt alsof er een litteken in je huid is ontstaan. Hoe komt dit eigenlijk? De rode puntjes / vlekjes zijn hyperpigmentatie vlekjes die achterblijven als je huid geneest van een puistje. Ze gaan vanzelf weer weg, al kan dit soms erg lang duren. Helaas kan het herstelproces 3 tot 9 maanden duren. 

Locatie

De plek in het gezicht waar je het puistje hebt zitten verraad ook vaak de oorzaak. Heb je last van scheerbultjes of puistjes door ingegroeide haartjes? Deze ontstaan vaak op de plek waar baardgroei is en je huid ruw is door het scheren. Vaak is een verkeerde scheertechniek de oorzaak van de scheerbultjes. Er ontstaan ingegroeide haartjes die gaan ontsteken met pusvorming. Als de puistjes o.a. op de hoofdhuid of in de hals zitten kan dit het gevolg zijn van een haarwortel ontsteking. De officiële benaming hiervoor is folliculitis. De ontsteking van de haarzakjes kan ook elders in het lichaam ontstaan. Eigenlijk overal waar haargroei te vinden is. Deze huidafwijking komt veel voor, zowel bij mannen als bij vrouwen en op alle leeftijden. 

Huidstructuur

Als je een puistje hebt is er sprake van een huidontsteking. De ontsteking gaat verder dan alleen wat zichtbaar is op de huid. Het gaat dieper naar huidstructuren zoals de opperhuid,de talgklieren en de haarwortelzakjes. De puistjes kunnen gevoelige klachten geven van jeuk en zelfs pijn. Probeer er vanaf te blijven. Hoe moeilijk het ook is, laat het puistje met rust. Wanneer je eraan gaat zitten om het open te breken kun je als gevolg een litteken op je huid overhouden. Beter is om regelmatig een bezoek aan de schoonheidsspecialiste te plannen. Je huid wordt dan goed schoongemaakt zodat er minder kans is op puistjes. Natuurlijk is het ook belangrijk om thuis je huid goed te reinigen met huidverzorgingsproducten. Gebruik je niet de juiste huidverzorging maar smeer je met uierzalf (gebeurt echt nog te vaak!). Dan heb je veel meer kans op puistjes of onzuiverheden. Deze vette zalf is niet gemaakt om je huid te verzorgen. Helaas moet ik het vaker zeggen dan mij lief is, maar uiervet / zalf is toch echt voor de uiers van koeien! Je huid heeft veel meer verzorging nodig dan alleen het smeren met een vette zalf! Je huid heeft voeding nodig in de vorm van zachte ingrediënten en fijne oliën

Hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Ervaar deze hydraterende moisturizer!

Puistje

Je kent het wel, net als je het niet kan gebruiken verschijnt er een rood bultje onderhuids of al zichtbaar in je gezicht. Het is een solitaire pustel oftewel een enkele puist(tje) in je gezicht. De plaats kan overal zijn, op je voorhoofd, wangen, kin of midden op je neus ( erg genoeg!). Waardoor komt een enkele puist? De boosdoener is een ontsteking van de talgklieruitvoergang. En dit kan weer het gevolg zijn van het gebruiken van agressieve huidverzorging of cosmetica. Of door het eten van producten met een hoog suikergehalte. 

Behandeling

Ik snap je reactie op het ontdekken van een puist(je) op je gezicht. Zo snel mogelijk wil je deze uitdrukken! En zal je altijd zien, een behandeling bij de schoonheidsspecialiste staat nog niet in je agenda gepland. Wil je niet langer wachten? Maak dan wel eerst tijd voor het aanpakken van het behandelen van de puist. Zorg dat je de huid goed hebt gereinigd met een zacht reinigingsproduct. Daarna je huid een kwartier tot 20 minuten goed stomen. Dat kan bijvoorbeeld boven een schaal heet water met een handdoek over je hoofd. Je poriën gaan nu goed open staan. Daarna met je vingers gehuld in tissues zachtjes het puistje uitknijpen. Eerst komt er wat talg uit daarna een klein beetje bloed. Dat is normaal. Hierna je huid goed schoonmaken met een gezichtslotion, om de poriën weer te sluiten. Een gezichtslotion met het ingredient aloe vera erin is heerlijk voor je huid. Aloe vera heeft een verzachtende eigenschap en maakt je huid lekker zacht. Vergeet niet om je huid te verzorgen met een fijne gezichtscreme

Rood vlekje

Zijn je puistje(s) verdwenen en is er een klein rood puntje/vlekje achter gebleven? Tja, ik hoor je denken “ is het ene opgelost heb ik er wat anders aan overgehouden”. Het rode vlekje is eigenlijk een klein afdrukje van waar het puistje heeft gezeten. Heb je veel last van puistjes gehad kun je daar vele afdrukjes van overhouden. Helaas niet altijd te voorkomen. In het begin van deze blog heb ik verteld dat deze rode vlekjes overblijven nadat de onzuiverheden zijn genezen. Het wordt veroorzaakt door pigmentatie. De officiële benaming is post-inflammatoire hyperpigmentatie. De vlekjes ontstaan pas nadat de ontsteking is genezen. 

Uitleg

Ik ga je uitleggen waarom dit zo is. Door zonlicht wordt de productie van melanine in je huid aangemaakt. In je huid wordt deze stof geproduceerd als bescherming tegen het zonlicht. Het is ook de melanine die normaal gesproken je huid een gezonde gloed en een bruine kleur geeft. Wanneer je huid beschadigt is, zoals bij het ontstaan van een puist(je), kan er een teveel aan melanine in je huid ophopen. Het wordt dan als het ware één gebied. Dit is te zien als een klein afdrukje op je huid. Het is ontstaan na het genezen van het puistje op je huid. Heb je een donkere huid? Dan heb je meestal meer last van hyperpigmentatie dan wanneer je een lichte huid hebt. Dit komt omdat de huidpigmentatie in een donkere huid sterker is. 

In balans

Wat kun je er tegen doen? Mijn advies is om je huid te laten bekijken door een schoonheidsspecialiste of een huidtherapeut. Ga vooral niet zelf aan de gang met allerlei scrubs of peelings. Daar kun je de huid mee beschadigen. Gebruik, altijd eigenlijk, zachte reinigingsproducten. Om te voorkomen dat je huidporiën vol gaan zitten met talg is goed schoonmaken heel belangrijk! Ook een fijne gezichtscrème is heerlijk. Niet alleen om je huid te voeden maar ook om bescherming te bieden. En tot slot, puistjes en daarna een vlekje is niet altijd te voorkomen. Denk aan het niet in balans zijn van je hormonen, of suikerrijke voedingsmiddelen nuttigen. Zorg dat je op alle fronten goed voor jezelf zorgt. Let op wat je eet en drinkt, bewegen en de juiste huidverzorging. En natuurlijk niet te veel stress aan je hoofd. Dat is niet altijd te ontwijken maar kan ook een factor zijn voor een onzuivere huid. Neem dus op tijd je ontspanning door een heerlijk wellness moment in je badkamer in te plannen. Jij blij, je huid blij en je hoofd nog meer blij. Want ontspanning is heerlijk!

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Ervaar deze soft & calming daycream!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.