fbpx

Waardoor krijg je puistjes

Waardoor krijg je puistjes
22 september 2020 Belinda de Witte
Puistjes slapen LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Puistjes

We hebben er allemaal wel eens last van, in meer of mindere mate. Ben je jong of al een eindje in leeftijd op weg, de komst van puist(jes) is niet fijn.

En om het wat lastiger te maken, de herkomst van deze rode bultjes is niet altijd te achterhalen. De puistjes kunnen door verschillende factoren komen, dat maakt de zoektocht moeizaam. Zoals gezegd bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken (gehad). De puberteitsfase is een vast begrip als het gaat om puistjes krijgen. Er verandert dan zoveel in je lichaam door het gefladder van hormonen dat je huid een heel andere structuur krijgt. Meestal voor even, al kan het helaas ook een aantal jaren aanhouden. Zo zijn er fases in het leven waar je last van puistjes kan krijgen. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap is een onzuivere huid een bekende huidklacht. Ben je met de overgang aan het sukkelen? Je kunt merken dat de huid anders reageert en de veranderende hormonen voor puistjes zorgen.

Mondkapje

Sinds we met zijn allen in een corona tijdperk zijn beland hebben we te maken met diverse aandachtspunten om ons aan te houden. Een belangrijke verandering is het dragen van een mondkapje. Voorheen was dit voorbehouden aan de beroepsgroep waarin je werkzaam was. Bijvoorbeeld in de zorg of in een tandartspraktijk was het dragen van een mondkapje tijdens het werk een heel normale zaak. In deze tijd is het niet alleen voor zorgpersoneel nodig om een mondkapje te dragen. Vooral als je op leeftijd bent of onderliggende klachten hebt kunnen de voorzorgsmaatregelen zeker nodig zijn.

Misschien heb je al gemerkt dat het dragen van een mondkapje best warm kan zijn. Dit komt ook door de afgelopen zomer met de hoog oplopende warme temperaturen.  Als je lang een mondkapje draagt kan de huid gaan jeuken. In mijn salon krijg ik vaak de vraag of het dragen van een mondkapje voor puistjes kan zorgen. Mijn antwoord is altijd: nee dat kan een mondkapje niet veroorzaken. Wel kan het mondkapje de al aanwezige acne (verzamelnaam voor puistjes) verergeren.

Wat is acne? Dit is een verstopping van de talgklieren. De verstopping hoopt zich op in de uitgangen van de talgklieren. Het gevolg is een onderhuidse ontsteking met kleine rode verheven bultjes op de huid. 

Gaan we weer even terug naar de vraag of het mondkapje puistjes kan veroorzaken. Mijn antwoord is: nee en dat wil ik graag nog verder uitleggen. Ik had het al over de warmte op je gezicht tijdens het dragen van het mondkapje. Heb je het heel warm kun je eronder behoorlijk gaan zweten. Hierdoor ontstaat onder het kapje een vochtige omgeving en kan het gaan jeuken. Door al dit vocht kan het je huid nog meer gevoelig maken voor huidirritatie en dus acne. Ga je onder het mondkapje zitten krabbelen kun je de huidirritatie verspreiden. Veel medisch en zorg personeel hebben aan het einde van hun soms lange werkdag last van puistjes, huiduitslag en huidirritatie. De veroorzaker is in de meeste gevallen het dragen van een mondkapje of gezichtsbescherming maskers. Met als gevolg zweten, krabben en huidirritatie.

Showergel MEL

Geniet van deze heerlijke douchegel!

Zweet

In het voorgaande kopje had ik het al over zweten, jeuk en puistjes door het warm worden onder het mondkapje. Ik wil daar nog wat dieper op door gaan. De afgelopen zomer hebben we kunnen genieten van een zomer vol met warme zomerse dagen. Niet alleen warm maar op sommige dagen was er zelfs sprake van een hittegolf. Misschien heb je gemerkt dat je huid wat vetter aanvoelde en je meer last had van onzuiverheden. Komt dit dan door het zweten? Nee, het zweten veroorzaakt geen acne. Wel als het zweet zich vermengt met de talg in de huidporiën. De combinatie zweet, talg en een zonbeschermingsproduct kan voor meer puistjes zorgen. Een zonbeschermingsproduct doet natuurlijk heel veel goeds voor je huid. Het is gewoon nodig om je huid tegen de krachtige zonnestralen te beschermen. Helaas zul je merken dat de zonnebrandcrème ook voor een onzuivere huid kan zorgen. 

Het zweten op zichzelf zorgt dus niet voor het krijgen van puistjes. Het is de combinatie die voor onzuiverheden kan zorgen. Even gek gezegd maar als je tijdens het zweten geen kleding zou dragen krijgt het ontstaan van puistjes minder kans. Het is de wrijving die de acne kan verergeren. Ook is het een goed idee om tijdens warme temperaturen losse kleren te dragen. Iets wat strak om je heen zit gaat knellen en wrijven. De voorkeur heeft ook natuurlijke materialen zoals katoen en zijde. De synthetische stoffen zoals lycra en nylon kunnen tegen de huid wrijven, zweet vasthouden en de poriën verstoppen. Door je huid schoon te maken geef je de vorming van onzuiverheden minder kans. Heb je flink gesport? Wacht dan niet te lang met het douchen om het zweet van je lichaam te wassen. Gebruik een fijn doucheproduct om je huid te hydrateren.

Hormonen

Misschien zit je in de puberteit of juist het tegenovergestelde in de overgang. Buiten allerlei andere klachten kun je in deze fase last hebben van zweten. Dit heeft alles te maken met de verandering van hormonen in je lichaam. Door een (plotseling) daling van het hormoon oestrogeen kan je extra gaan transpireren (zweten). Je lichaam raakt als het ware even van slag en geeft hierop een uitwerking. Het is een reactie van je lichaam op de hormonen. Door de daling van oestrogeen krijgt het lichaam het koud en reageert ongerust en gejaagd op deze verandering. 

De oestrogenen (vrouwelijk hormoon) in je lichaam is heel belangrijk voor je om alle emoties en eventuele stress onder controle te houden. Heb je een hoog oestrogeen niveau  dan ben je vast in een opperbest humeur en voel je je top 🙂  Helaas hebben we te maken met hormonen die geregeld in onbalans zijn. Was het maar waar dat onze hormonen altijd elke dag in een opperbeste stemming waren. Helaas is dit niet het geval en balanceren we door de dwarrelende hormonen regelmatig van licht naar donker en iets met yin en yang! 

Het hormoon oestrogeen helpt het orgaan hypothalamus in je hersenen met het afstellen van je lichaamstemperatuur. Dus als je oestrogeenniveau daalt dan raakt je natuurlijke thermostaatknop (hypothalamus) in je  hersenen ontregeld. Bij deze lage waarde ervaar je gevoelens van stress en dus ook warmte. Je hersenen krijgen allerlei seintjes dat er iets niet goed is wat vraagt om bijstelling in je temperatuur. Anders zou je heel gemakkelijk oververhit kunnen raken. Dus wat doet de hypothalamus, die zorgt ervoor dat je lichaam extra zweet gaat produceren om af te koelen. Het zweet in combinatie met zuurstof zorgt ook nog eens voor een nare zweetgeur. Die jij dan weer wilt wegwerken met een deodorant. Ook tijdens de overgang (menopauze) kan je oestrogeenniveau opeens kelderen. Het gevolg hiervan zijn de opvliegers, zweetaanvallen en een humeurwisseling. 

Slapen

Heb je soms het idee dat je door het slapen meer puistjes krijgt? Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Hoe dat komt ga ik je uitleggen. Een slechte nacht met veel minder slaap dan normaal het geval is heeft iedereen wel eens aan de hand gehad. Ik in ieder geval wel. Het slaaptekort is, bij mij althans, direct aan je huid te zien. Je spiegelbeeld geeft een verdraaid eerlijk antwoord op je nachtbraken. Wat gebeurt er allemaal in de huid? Ook in dit item komt het hormoon weer om de hoek kijken. In dit geval het hormoon cortisol. Dit hormoon wordt gemaakt in de bijnieren en komt ook vrij wanneer je stress ervaart. Het is niet aan te raden om in een langdurige stresssituatie te zitten omdat dan de bijnieren een verhoogde afgifte van cortisol produceren. Natuurlijk kun je niet altijd iets doen aan een verhoogde stressfactor. De verhoging van de cortisol verhoogt ook de kans op het krijgen van puistjes. Dit komt doordat de cortisol de aanjager is van de verhoging van de  talgproductie in je lichaam. Ook veroorzaakt cortisol bepaalde stoffen die ontstekingen in je lichaam veroorzaakt. Dat heeft dan voor nu niets met de aanmaak van talg te maken. Maar ik wilde het toch even benoemen. 

Naast de verhoogde talgproductie beïnvloedt de cortisol ook de aanmaak van hyaluronzuur. Het hyaluronzuur is nodig om je huid van voldoende vocht te voorzien. Heb je veel last van stress of gaat het slapen moeizaam? Door de aanmaak van cortisol wordt je huid steeds meer vochtarm ( is een huidconditie). Dit komt doordat de cortisol de huidbarrière (beschermfunctie) in je huid beschadigt. Het gevolg is een droge huid, meer irritaties, ontstekingen (puistjes) en rode plekken. Ook ziet je huid er vaker dof uit. Is je cortisol een lange poos verhoogd? De cortisol heeft de neiging om het aantal suikers in je bloed flink te verhogen. De suikers kleven aan het collageen ( een huideigen stof) waardoor het collageen zich steeds trager gaat gedragen. Het collageen is eigenlijk een eiwit die in het lichaam nodig is voor het behouden van een soepele huid. Met het ouder worden gaat de aanmaak van collageen steeds trager. Het is dus niet de bedoeling dat deze vanwege het aankleven van suikers nog trager gaat werken. Het gevolg is dan namelijk een sterk verouderde huid!

Een probleem waar je tijdens het slapen ook mee te kampen kan hebben zijn je loshangende haren. Heb je lang haar en slaap je met de haren los? Dan wrijft je haar over het gezicht en je beddengoed waardoor er puistjes kunnen ontstaan. Heel belangrijk ook om je beddengoed, en vooral je kussensloop schoon te houden. Dus heel regelmatig verschonen. Door het draaien in je slaap, met de haren los, kun je puistjes krijgen op bijvoorbeeld de wangen. De puistjes ontstaan doordat de poriën  verstopt worden door verhoogde talgaanmaak. Ook je hoofdhuid produceert talg. Heb je langer haar verspreidt de talg zich over je haren. Een oplossing kan zijn om je haren in een staart of vlecht te doen tijdens het slapen. 

Huidverzorging

Tijdens het lezen van deze blog heb ik je al aardig wat tips aangereikt om een uitbraak van puistjes te kunnen voorkomen. Helaas kan je het niet altijd voorzien en ligt het ook wel eens aan je lichamelijke gestel en leeftijdsfase. Wel kun je ervoor zorgen dat je de huid goed schoonmaakt en verzorgt. Dat is altijd belangrijk niet alleen in het geval bij een onzuiver huid. Kies altijd voor milde producten die zeer zacht zijn voor je huid. Je huid heeft alleen baat bij hydraterende producten die je huid verzorgen. Als je huid goed gevoed is, door de juiste huidverzorging, heeft de huid minder kans om talg aan te maken waardoor puistjes minder voorkomen. De keus voor milde producten is belangrijk omdat door het gebruik van agressieve verzorgingsproducten je huid uitdroogt. Dan moet de huid weer extra talg aanmaken en kunnen je poriën weer verstopt raken. Het is als een cyclus wat in het rond gaat. Het schoonmaken van je huid is erg belangrijk, het zijn de 1e en de 2e stappen in huidverzorging. Wanneer je huid goed schoon is kan het ook beter de gezichtscreme in zich opnemen. Ga altijd met een schoon gezicht naar bed en start de dag ook altijd met een schone huid. Dus twee keer per dag je huid reinigen is gewoon nodig! Wanneer de basis goed is heb je al voor de helft gewonnen!

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende dagcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.