Puistjes, wat doe je er tegen?

Puistjes, wat doe je er tegen?
19 februari 2020 Belinda de Witte
Door Acne
De oplossing voor een vette huid!

Onzuivere huid

Je kunt er heel veel last van hebben of alleen zo af en toe. Hoe dan ook puistjes kunnen het je flink lastig maken. Ik ken maar weinig mensen die het niets kunnen schelen wanneer er een venijnig rood bultje in het gezicht is ontstaan. De locatie heeft hierin een grote factor want je begrijpt dat een puistje ergens onder je haarlijn minder erg is dan op het puntje van je neus. Dat wil je gewoon echt niet. Tja, waar hebben we het over, er zijn ergere dingen natuurlijk. Maar je kunt er maar last van hebben. Wat denk je, net als je een presentatie moet geven of een belangrijk gesprek hebt voel je al een beetje druk en zie daar een rood bultje op je neus. Nou dan moet je stevig in je schoenen staan wil je er niet heel even aan zitten! Je eerste gedachte is om erin te knijpen om het talg eruit te krijgen. Want als de talg eenmaal weg is zal het puistje vast ook direct slinken. Helaas is dat nog niet het geval als het puistje alleen nog maar verheven is en er rood uitziet. Wanneer er nog geen ‘wit kopje’ opzit zal de talg nog muurvast in je huid zitten. 

Onzuivere huid voorkomen

De oplossing voor een vette, onzuivere huid.Heb je last van puistjes dan snap ik best dat je de stap ‘hoe te voorkomen’ wilt overslaan. Natuurlijk wil je direct naar, hoe kom ik ervan af! Het één heeft toch echt met het ander te maken. Wil je echt werk maken om verlost te worden van die nare puistjes, is de 1e stap je voedingspatroon onder de loep te nemen. Wat eet en drink je op een dag? Wanneer je goed op je voeding let ben je je ook meer bewust van wat voeding voor je huid kan doen. Wist je dat het eten en drinken van zuivel ook puistjes op je huid kan veroorzaken? Drink je melk of eet je elke dag kwark of yogurt? Misschien raadzaam om deze een poosje uit je voedingspatroon te halen. Hiervoor in de plaats kun je een glas amandelmelk drinken. Ook handig is om bij te houden wat je zoal eet en drinkt gedurende de dag. Wanneer je klachten krijgt dat ook direct noteren. Misschien ontdek je een bepaald patroon in klachten bij het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen. 

Hormonen

Ik let zelf op het nuttigen van bepaalde zuivelproducten omdat ik nog niet zeker weet of de hormonen in bijvoorbeeld melk kwaad kan voor mijn lichaam. Ik weet natuurlijk wel dat de koeien in Nederland uitermate goed gekeurd worden en dat het toedienen van hormonen verboden is. Maar ik ben er nog niet helemaal zeker van dat de hormonen van de koe niet hormoonverstorend voor mijn lichaam is. Een teveel aan hormonen kan zorgen voor o.a. huidklachten. Om deze reden skip ik de melk en zuivel zoveel mogelijk uit mijn dagelijks voedingspatroon. Omdat ik natuurlijk wel voldoende vitaminen moet binnenkrijgen vervang ik de koemelk voor amandelmelk  en zet ik extra veel groentes op het menu.

Soja

Wanneer je een vervanger zoekt voor koemelk kun je behalve amandelmelk ook sojamelk drinken. Maar ik wil met dit product toch wel een advies meegeven. In sojaproducten zitten veel fyto-oestrogenen. Deze worden in planten aangemaakt en lijken erg op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. In je lichaam kunnen de fyto-oestrogenen signalen afgeven waardoor er een disbalans kan ontstaan tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Ook niet helemaal onbelangrijk is dat het hormoon oestrogeen in je lichaam zorgt voor ‘ je rondingen’ en een teveel ervan zorgt voor extra vetopslag. Ook niet handig voor de overbodige kilo’s dus …

Puberteit

Je puistjes kunnen ook komen door een hele belangrijke fase in je leven namelijk de puberteit. Met een officieel (medisch) woord heten jeugdpuistjes ook wel Acne vulgaris. Wanneer je je huid laat schoonmaken bij de schoonheidsspecialiste zal deze het hebben over acne. Je kunt acne hebben op je gezicht maar zeker ook op andere gebieden van je lichaam. Eigenlijk alle gebieden waar veel talgkliertjes zitten, zo ook op je schouders en rug. De acne ontstaat ongeveer rond je 12e jaar en kan het je flink lastig maken tot ongeveer je 20e jaar. Dit is natuurlijk een indicatie, het ligt bij iedereen natuurlijk anders. Waar worden die vervelende rode bultjes nou door veroorzaakt? Dat komt door een verstopping van de uitvoergang van talgkliertjes. Want een verstopping kan gevolgd worden door een ontsteking. En zie daar een puistje! Meestal zie je naast de puistjes ook zwarte meeëters die zich snel over je gezicht kunnen verspreiden. 

Onzuivere huid

Ik wil graag nog iets beter kijken naar het proces van een puistje op je huid. Het lijkt of het er opeens is maar niets is minder waar. Ik had het al over de verstopping van de talgkliertjes die vaak wordt gevolgd door een ontsteking. Na de verhoogde productie van talg is er een versnelde afbraak en ook afstoting van dode huidcellen. Er is in je huid nu een druk proces bezig waarin er een overgroei van bacteriën overheerst. Ik wil dit graag nog wat duidelijker uitleggen. 

Talgkliertjes

In deze fase van je leven, de puberteit, gaan je hormonen meer produceren. Er worden opeens veel meer hormonen aangemaakt dan eerder het geval was. Vooral de androgene hormonen zijn er de schuld van dat de talgklieren groter worden en veel meer talg produceren. Ook is de talg dikker van structuur. Hierdoor wordt de kans dat de uitvoergang van de talgklieren gaan verstoppen groter. 

Dode huidcellen

In de puberteit gaan verschillende processen in je lichaam sneller dan in andere fases van je leven. Zo worden de dode huidcellen sneller afgebroken en ook afgestoten. Ze hebben ook de neiging om aan elkaar vast te gaan zitten tot een flinke kluwen huidcellen. Al deze dode huidcellen en in combinatie met een overproductie van talg ontstaan zwarte meeëters of witte gerstekorrels. We noemen deze ook wel comedonen.

Bacteriën 

Als je met een sterke loep je lichaam zou kunnen bekijken zal je veel bacteriën zien. Iedereen heeft op zijn lichaam een groei van bacteriën. Een bacterie die leeft van talg heet Propionibacterium acnes. Wanneer de talgkliertjes verstopt zijn vermenigvuldigt deze bacterie waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Dit kun je zien omdat er op je gezicht een rood bultje – puistje is ontstaan. In meer officiële taal noemen we puistjes ook wel papels of pustels. 

Erfelijk

Hoe komt het nou toch dat de één last heeft van puistjes en de ander helemaal niet? Is er een verband tussen erfelijkheid en het krijgen van puistjes? Het is inderdaad zo dat het hebben van puistjes te maken kan hebben vanuit een erfelijke aanleg. Wanneer één van je ouders last heeft gehad van puistjes heb je kans dat jij de erfelijke aanleg overneemt. Je bent in de puberteit het meest gevoelig voor het hebben van acne. Wanneer je hormonen weer tot rust zijn gekomen in je lichaam zijn je klachten omtrent de puistjes vaak verdwenen. 

Locatie

Ik had het eerder in deze blog al over de locatie waar de meeste puistjes en onzuiverheden kunnen voorkomen. Vaak komt het voor in het gezicht maar ook zeker op de rug en schouders. Ben je niet meer in de puberteit en is je voedingspatroon niet de schuldige van je puistjes? Dan kan een cosmeticaproduct de boosdoener van je puistjes zijn. Veel producten ruiken heerlijk maar zijn voorzien van scherpe grondstoffen / ingrediënten die voor je huid schadelijk kunnen zijn. Je huid kan er droog van worden en gaan jeuken. En als gevolg van de irritatie kunnen er puistjes ontstaan. Gebruik zachte producten voor je huid om zoveel mogelijk een allergische reactie te voorkomen. Ook ontstaan puistjes vaker onder een afgesloten huid. Denk maar eens aan een brommer/scooter helm, sportbandjes en ook make up is er een voorbeeld van. 

Wat helpt

Dan zijn we nu aangekomen bij het punt wat helpt tegen je puistjes! Als eerste wil ik je meegeven om je huid goed te reinigen met zachte huidverzorgingsproducten. Reinig je huid 2 keer per dag met een reinigingsproduct en een gezichtslotion. Pas daarna is je huid klaar om je moisturizer of gezichtscreme te ontvangen. Denk vooral niet dat je huid poriën niet kunnen ademen met een moisturizer of gezichtscrème op. Juist om ervoor te zorgen dat je huid blijft ademen en er geen schadelijke en vuile stoffen je poriën binnen vliegen is huidverzorging erg belangrijk. Denk ook aan je beddengoed, je kussensloop tijdig vervangen is geen noodzaak! Waarom? Gedurende de nacht maken je talgkliertjes talg aan wat zich over je huid verspreidt. Je ligt op je kussensloop dus de talg smeert daar gemakkelijk over heen. Verschoon om de 2 a 3 dagen je kussensloop om geen overmaat aan talg op je gezicht te krijgen. Drink ook voldoende water! Denk aan 7 tot 8 glazen per dag om je huid goed gehydrateerd te houden. Wil je wat anders drinken wat ook nog eens goed is voor je huid? Probeer eens een kop heerlijke groene muntthee. Munt is een zeer krachtige ontstekingsremmer, heeft een antiseptische werking en is ook nog eens goed voor je spijsvertering. Een prima drankje voor zo tussendoor dacht ik zo! En tot slot, ga zelf niet aan je puistjes zitten knijpen! Ik weet dat het lastig is om een puistje te laten voor wat het is maar laat het met rust. Wanneer je er druk op gaat zetten wordt het puistje alleen maar erger gemaakt en het duurt veel langer voor je huid weer is hersteld. Het bultje wordt een bult en ook nog eens heel rood van kleur door de bloeddoorstroming. Je kunt het wel camoufleren met een camouflagestick. Wel natuurlijk nadat je je huid goed hebt gereinigd en verzorgd! 

Microdermabrasie

Als je veel last hebt van puistjes kun je ook een microdermabrasie behandeling bij de schoonheidsspecialiste overwegen. Met een apparaat wordt je huid met hele kleine kristallen een soort van gezandstraald. Er wordt als het ware een (bovenste) laagje van je huid geschuurd. Tegelijk worden alle dode huidcellen opgezogen. Het resultaat is een super zachte huid. Wel na de behandeling goed letten op je vochtinname. Je huid is ontdaan van alle dode huidcellen en gaat binnen in de huid nieuwe cellen aanmaken. Om de hydratatie goed op pijl te houden is het zaak om te letten op voldoende  water drinken. Dat is altijd belangrijk maar na deze behandeling net nog even wat extra belangrijk. Let er ook op dat je je huid goed insmeert met een fijne zachte en hydraterende crème. Een moisturizer is daar zeker heel geschikt voor. Een microdermabrasie behandeling is ook geschikt voor bijvoorbeeld je rug of schouders. Je kunt de behandeling bijvoorbeeld elk kwartaal herhalen. Ook je huid regelmatig laten schoonmaken met een fijne behandeling bij de schoonheidsspecialiste is heerlijk.  

Ontspan

Op zijn tijd naar de sauna gaan is ook niet verkeerd:-) Goed ook voor de ontspanning! Want wat ik als laatste wil meegeven, een te hoge stressfactor kan zeker ook funest zijn voor de conditie van je huid. Sta je onder verhoogde spanning? Dat maakt dat je huid er minder goed doorbloed uitziet en vaal van kleur kan worden. En er kunnen puistjes en andere onzuiverheden ontstaan. Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Heb je van een heerlijk ontspannend douche of bad moment genoten? Duik dan lekker op tijd je bed in. Daarmee breng je je lichaam tot rust zodat deze goed aan het werk kan om je huid in de juiste conditie te houden / brengen!

Blogs en aanbiedingen volgen?

 • LIN Skincare 24-uurs crème
  Quickview

  Hydraterende 24H Crème

  Hydraterende 24H crème (anti-aging)

  Voelt je huid wat droog en trekkerig aan de laatste tijd? Of heb je last van schilferige rode plekjes op je huid? Zijn er wat vage lijntjes in je huid te zien en mis je een stralende glans over je gezicht? Dan ben je toe aan een crème die je huid hydrateert en weer zacht en soepel maakt. Een crème die snel intrekt en een aangenaam gevoel op je huid achterlaat.  Of misschien heb je geen klachten en lijkt je huid in een goede conditie te zijn. Dat wil je natuurlijk zo houden dus ook dan is de juiste huidverzorging belangrijk!

  Je huid in topconditie

  De 24H crème van LIN Skincare heeft alles wat je zoekt om je huid in topconditie te brengen en te houden. De waardevolle ingrediënten zoals o.a. het Edelweiss-extract en Niacinamide hebben een verzachtende, kalmerende en hydraterende werking. De toevoeging van het ingrediënt Shea Butter zorgt voor een hoge dosis bescherming en is er speciaal voor om de huid in een juiste balans te houden. Deze hydraterende crème trekt snel in de huid zonder een vettig laagje achter te laten. De crème is zacht met een vleug van frisheid. Het brengt je snel in een heerlijk ‘feel good’ moment of je nu start met de dag of deze weer afsluit. Gratis verzending door heel NL! Reguliere advies verkoopprijs € 37,50
  34.95
 • Moisturizer - LIN Skincare
  Moisturizer voor de man van LIN Skincare.
  Quickview

  Moisturizer

  Een zachte, hydraterende en krachtige moisturizer!

  Voelt je huid na het scheren aan als schuurpapier? Ziet je huid er droog en schilferig uit? Is je huid gevoelig, strak en trekkerig? Of wil je je huid op de juiste wijze gehydrateerd houden? De oplossing is dan de moisturizer van LIN Skincare. Speciaal gemaakt om de huid te hydrateren en in balans te houden.

  Bescherming van de huid

  Deze LIN Skincare moisturizer geeft je huid de ultieme hydratie en bescherming, precies wat de huid nodig heeft. Gedurende de dag heeft je huid veel te verduren, het staat immers bloot aan weersinvloeden en wat er op ons pad komt. Je huid heeft een krachtige formule van oliën en ingrediënten nodig zoals deze moisturizer voor de man is ontwikkelt. Een mix van  o.a. Macadamia oil, Avocado en Calendula beschermt, hydrateert en vermindert gevoeligheden en irritatie op de huid. Masseer de moisturizer luchtig aan op de huid waarbij de hals niet mag worden vergeten. De moisturizer trekt zeer snel in de huid en laat geen vettig laagje achter op de huid.  Gebruik de moisturizer elke dag en je huid voelt heerlijk zacht en soepel aan!
  22.50
 • LIN Skincare reinigingscrème
  LIN Skincare reinigingscrème
  Quickview

  Reinigingscrème

  De verzorging van je gezicht begint bij de reiniging!

  Wil je af van een naar strak en trekkerig gevoel na het wassen van je gezicht? Krijg je je make up er pas na flink boenen weer af? Of denk je misschien dat alleen water je gezicht voldoende reinigt? Alleen stof glijdt moeiteloos van je huid af met water. Gebruik je de LIN Skincare reinigingscrème dan werk je aan alle punten. De crème zorgt voor een grondige reiniging zonder de huidbarrière te beschadigen.

  Ook geschikt voor de gevoelige huid.

  Masseer de reinigingscrème zachtjes in op de huid, en spoel af met water. Heb je meer tijd? Laat de crème een poosje intrekken en spoel daarna af met water. De met zorg gekozen ingrediënten zoals o.a. calendula, zwarte bessen en amandelolie zijn bijzonder huidvriendelijk en dragen bij aan een uitstekende huidverzorging. Je huid voelt heerlijk zacht aan en laat geen strak en trekkerig gevoel achter. De reinigingscrème is zelfs geschikt voor de meest tere en gevoelige huid. Het reinigt de huid perfect en verwijdert make up en onzuiverheden. Reguliere advies verkoopprijs € 16,95
  14.95
 • LIN Skincare gezichtslotion
  LIN Skincare gezichtslotion
  Quickview

  Gezichtslotion

  De gezichtslotion maakt je reiniging compleet!

  Heb je de neiging om een gezichtslotion maar over te slaan? Denk je dat een gezichtslotion eigenlijk niets doet voor je huid? Ga je direct na het afspoelen van de reinigingscrème verder met het aanbrengen van je 24H crème? Niet doen! Het is zeker belangrijk om je huid na te reinigen met een gezichtslotion. Zie deze stap als een extra huidverzorger, waarmee je de huid nogmaals hydrateert en kalmeert. Er zitten veel actieve ingrediënten in de LIN Skincare gezichtslotion die je huid nog eens extra van voedingstoffen voorziet. Wanneer je hierna de 24H crème lichtjes in masseert sluit je de huidporiën af met alle werkstoffen uit de producten in de huid. Nu heb je een optimaal effect van alle huidverzorgingsproducten!

  Intensieve en verfrissende reiniging

  Je kunt de LIN Skincare gezichtslotion direct op je huid sprayen of eerst op een wattenschijfje om over je gezicht heen te strijken. De gezichtslotion geeft de huid een intensieve en verfrissende reiniging voor zowel de dag als de nacht. Ook stimuleert het de zelfherstellende vermogen van de huid. Voor deze gezichtslotion is gekozen voor ingrediënten zoals o.a. Aloë Vera, Amaranthus Cruentus Seed Extract en Hyaluronzuur. Hierdoor wordt de huid optimaal gehydrateerd en zacht en soepel gehouden. De huid is nu goed gereinigd waardoor de werkstoffen van de 24H crème beter opgenomen worden! Reguliere advies verkoopprijs € 19,50
  17.50

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*