Puistjes in je gezicht

Puistjes in je gezicht
4 februari 2021 Belinda de Witte
Reinigingscreme - cleanser - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Acne

Als het over puistjes gaat kom je vaak de benaming acne tegen. Het hebben van acne betekent dat je last hebt van ontstoken talgkliertjes in de huid.

De talgkliertjes zitten overal verspreid in de huid, behalve op de binnenkant van handen en voeten. Misschien is het je opgevallen dat daar geen puistjes opkomen. Het is misschien wel de meest voorkomende huidaandoening waarover geschreven wordt. Het kan je leven als puber aardig in de war brengen waardoor je flink onzeker kan worden. Maar puistjes komen zeker ook in de volwassen leeftijd voor. En ook dan vinden we dat behoorlijk vervelend. Voorheen werd vaak gezegd dat je er niet aan moest komen want dan ging het vanzelf wel weg. Gelukkig denken we nu niet meer zo. Natuurlijk is niet aankomen een goed advies maar wel in combinatie met de huid goed verzorgen. Tegenwoordig zijn er tal van huidverzorgingsproducten die de huid rustig maken. Wanneer de huid  schoon en daardoor rustig is komen puistjes minder snel door.

Bijna iedereen heeft wel eens met acne te maken of te maken gehad. In de puberteit krijgen veel mensen puistjes. Als je geluk hebt dan zijn het enkele puistjes, helaas is dat niet bij iedereen het geval. Vaak is toch wel het voorhoofd, neus en rond de mond waar vaak puistjes voorkomen. Het kan je plezier in het dagelijkse leven behoorlijk verpesten waardoor psychische  klachten op de loer liggen. Vaak wordt acne aangegeven als een onschuldige huidaandoening en meestal voorkomend bij jongeren tussen de 15-25 jaar. Ik vind een onschuldige aandoening niet fijn klinken. Want wanneer je last hebt van puistjes kan dit je leven beheersen waardoor je klachten op veel gebieden (zoals sociaal leven)  kunt krijgen. In mijn werk als schoonheidsspecialiste behandel ik vaak mensen met acne. Ik weet dus uit ervaring dat de verhalen achter deze aandoening behoorlijk heftig kunnen zijn. Ik zie na de behandeling, soms in kuurverband, de huid van de mensen verbeteren. Het is altijd nodig, ook als je geen puistjes hebt, om een goede huidverzorging ook thuis voort te zetten.

Oorzaak

Je kunt last hebben van puistjes met name in de puberteit door hormonale veranderingen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren meer talg gaan aanmaken. Ook de opperlaag van de huid wordt dikker. Onder invloed van hormonen kunnen de talgklieren een overmatige productie van talg aanmaken. Dus door die overproductie van talg en een dikkere opperlaag kan de talg niet meer goed de huid verlaten. Net onder de huid gaat de talg zich ophopen en zich vermengen met dode huidcellen. Het gevolg hiervan is nog meer verstoppingen van de talgklieren. Het is onderhand een behoorlijk dikke prop geworden zo onder de huid. Dat is dikwijls wel te voelen. Je hebt dan last van een onderhuidse puistje.

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Geniet van deze
heerlijke reinigingsproducten!

Vaak ontstaat er na een ophoping van talg eerst een mee-eter. Dat is een zwart puntje op de huid wat bestaat uit hoorn en talg. Doordat de poriën (huidopening) verstopt zitten met talg en dode huidcellen raakt de opening verstopt. Eenmaal verstopt grijpen de bacteriën op de huid zijn kans waar. De bacteriën kunnen zich door alle  talg en vuilresten gaan vermenigvuldigen. De bacteriën zijn er op uit om een ontsteking in de huid te veroorzaken. Eenmaal een ontsteking ontstaat er bovenop de huid een puistje. Ik zeg puistje maar het kunnen ook behoorlijk grote puisten zijn. Waar je flink last van kunt hebben. Meestal verschijnt er een wit kopje op de puist. Ik begrijp best dat je dan voor de spiegel staat om het kopje uit te drukken. Het is toch beter om dit niet te doen en eraf te blijven om de huid niet te beschadigen. Beter is het om je huid goed schoon te houden met een cleanser en toner. Deze reinigen je huid perfect. Wist je trouwens dat make up de acne kan verergeren? Je smeert de verstopte poriën en misschien al ontstekingen vol met make up. De huid is hierdoor niet meer schoon waardoor je nog meer puistjes kunt krijgen. Een beetje een vicieuze cirkel. 

Zwanger en acne

In mijn salon komt het regelmatig voor dat ik aan de huid zie dat er een verandering in het lichaam van de klant is gekomen. De huid is dan vaak wat onrustig met puistjes, bultjes en mee-eters. Ook vaak wat gevoelig met rode vlekjes. Ik begin daar altijd direct over om te kijken waar het probleem aan kan liggen. Zeker als ik iemand vaker in de salon behandel merk ik deze verandering snel op. Vaak krijg ik dan het antwoord dat ze zwanger is maar nog wel in een pril stadium. Zwanger zijn doet heel veel met je lichaam maar zeker ook met de huid. De ene vrouw straalt als nooit tevoren en de andere vrouw heeft last van een onrustige huid met puistjes. Dat komt allemaal door de veranderende hormonen tijdens de zwangerschap. Een onrustige huid met puistjes tijdens deze periode heet zwangerschapsacne.

Deze vorm van puistjes kunnen tijdens de zwangerschap op meerdere plaatsen voorkomen. Op het gezicht maar ook decolleté, armen, benen en rug kunnen puistjes en mee-eters voorkomen. Als je geluk hebt dan is het alleen in de 1e periode van de zwangerschap. Om na een maand of 3 te verdwijnen. Minder geluk heb je als je de volle 9 maanden last hebt van zwangerschapsacne. Bijna de helft van alle zwangeren hebben last van deze vorm van acne. En het heeft ook niets te maken met wel of geen puistjes in de puberteit te hebben gehad. 

Wat kun je tegen zwangerschapsacne doen? Ook hier geldt ga in geen geval de puistjes zelf uitknijpen. Daarmee maak je de ontsteking die onder de huid zit alleen maar erger. En als je het puistje uitdrukt met bijvoorbeeld je nagel, met of zonder tissue om je vingers, maak je een beschadiging in de huid. Je drukt een klein wondje, het puistje, open tot een grotere wond. Je zult merken dat na, of zelfs tijdens, het drukken er bloed uit komt. Op deze manier heb je kans op het maken van nog meer ontstekingen. En na het drukken blijft er een grote rode plek achter. Weet ook dat als je te hard uitdrukt er een litteken op de huid kan ontstaan. 

Naar de schoonheidsspecialiste gaan is een goed idee om de puistjes op deskundige wijze te laten verwijderen. Nu in deze periode waarin de salon tijdens het coronavirus gesloten zijn is dat helaas geen optie. Wel kun je zelf de huid goed schoon houden door met een cleanser en toner te reinigen. Daarna insmeren met een gezichtscrème om je huid te beschermen. Ik raad aan om de zachte &  kalmerende gezichtscrème te gebruiken. In deze dag en nachtcrème is een hoge concentratie van o.a. honing verwerkt. Dit ingrediënt werkt ontstekingsremmend en verzacht de huid perfect!

Maske

Een woord wat echt typerend is betreffende de corona maatregelen is maske. Het betekent dat je een onrustige huid hebt gekregen door het dragen van een mondkapje. Er zijn twee oorzaken waardoor maske kan ontstaan. Door het dragen van een mondkapje sluit het de huid af, dat is de eerste oorzaak. De tweede oorzaak is dat de poriën in de huid niet meer goed kunnen ademen waardoor ze dicht blijven. De talgklieren blijven, net als anders, gewoon hun werk doen en produceren talg. Dit hoopt zich op omdat het niet meer goed uit de poriën kan waardoor er puistjes ontstaan. Het is een nieuw soort acne wat puur alleen door het dragen van een mondkapje is ontstaan. Draag je een lange tijd achter elkaar een mondkapje heb je vaak aan het einde van de dag puistjes en een geïrriteerde huid. Ook hier geef ik het advies om de huid goed schoon te houden met een cleanser en toner. Daarna insmeren met een nachtcrème om de huid te laten herstellen. In het geval van voor het slapen gaan dan. Wanneer je de dag start is een dagcrème of 24h crème perfect om de huid te beschermen. Gebruik geen make up onder het mondkapje omdat de huid daar nog meer van gaat dichtzitten.

Puistjes rond de mond

Als je last hebt van puistjes rond de mond kan dit te maken hebben met clownseczeem. De officiële benaming is periorale dermatitis. Wat betekent een ontsteking van de huid rond de mond. Door deze aandoening krijg je puistjes en ook wel een huidschilfers rondom de huid van de mond. Vaak voelt deze plek dan wat branderig aan. Heel opvallend is dat rond de lippen de huid geen puistjes zitten. Het is soms erg lastig om vast te stellen dat het om clownseczeem gaat want het lijkt ook erg op rosacea en acne. Waar komt het door? Het kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van hormoonzalven waarin corticosteroïden zijn verwerkt. Of door bepaalde cosmetica, voornamelijk de vettige crèmes. Ga in geen geval de huid scrubben om de puistjes weg te krijgen. Dat helpt niet. Gebruik een lichte gezichtscreme zoals bijvoorbeeld een moisturizer. De producten van LIN Skincare zijn vrij van irriterende ingrediënten waardoor ze echt de huid voeden en hydrateren.

Verzorgen

Tijdens het lezen heb ik je al meerdere tips gegeven over hoe je de huid het beste kunt verzorgen. Ook als je geen last van puistjes hebt is het belangrijk om de huid goed schoon te maken. Er ligt aan het einde van de dag bij iedereen wel een laagje over de huid van bijvoorbeeld sigarettenrook of vuil van buiten. Je gezicht neemt alles op natuurlijk ook omdat het onbedekt is. Deze vuilresten moeten er gewoon af zodat de poriën goed kunnen ademen.  En weet je, na het reinigen van je huid  krijg je gewoon zoń lekker gevoel. Met een schone huid de dag starten en aan het einde de dag er weer afwassen. Dat hoorde ik laatst van iemand en denk hier regelmatig aan. Vergeet niet je hals goed te reinigen. Want daar zitten ook vaak vuilresten. Ga maar eens met een natte wat, liever nog een wat met toner, langs je hals. Bekijk daarna de wat en constateer dat er een donkere vuilresten aan de wat zitten. Dus goed reinigen, ook in de hals en nek! Want zo voorkom je dat daar ook puistjes kunnen ontstaan. Na het reinigen een fijne gezichtscrème om je beautyritueel omtrent je gezicht helemaal af te maken. Je kunt nu met een goed gevoel de dag starten of genieten van je welverdiende nachtrust 🙂

Combideal 6 van LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke producten!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?