fbpx

Puistjes, hoe kun je ze voorkomen

Puistjes, hoe kun je ze voorkomen
31 juli 2020 redactie
Het reinigen van het gezicht

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Puistjes

Het hebben van kleine rode, witte en zwarte (puntjes) bultjes op je gezicht kunnen je dag flink verpesten.

Ben je in de pubertijd? Dan heb je vast al legio adviezen te horen gekregen. Een goedbedoeld advies dat de puistjes vanzelf wel over gaan is toch lastig om mee om te gaan. Want wanneer gaan ze vanzelf over? Voor een groot gedeelte is het advies dat puistjes vanzelf over gaan waar. Wanneer de puberteit naar het einde toe gaat zal je merken dat de onrust in je lichaam minder wordt. Helaas kan ik je niet een leeftijd zeggen over wanneer de hormonen in je lichaam uitgeraast zijn. Dat is voor ieder mens verschillend. Niet alleen pubers hebben last van puistjes. Je kunt al ver voorbij deze fase zijn en toch nog last hebben van puistjes en mee-eters in je gezicht. Ook de rug is een plek waar puistjes kunnen voorkomen.

Talgbultjes

Heb je last van een gemene onderhuidse puist? Onderhuidse bultjes zijn vaak heel gevoelig en kunnen lang blijven zitten. Het zijn harde bultjes die je niet kunt uitknijpen. De onderliggende talgklieren hebben geen opening en de huid erover is erg stug. Deze bultjes zitten vaak op een plek waar je handen en vingers vaak naar toe gaan. Ongemerkt zit je toch geregeld aan je gezicht. Met je handen raak je de hele dag door veel dingen aan bijvoorbeeld een toetsenbord of een deurklink. Allerlei bacteriën verzamelen zich op je handen en vingers die je achterlaat op je gezicht. Het is daarom goed uitkijken dat je niet onbewust aan de bultjes gaat zitten pulken waardoor het bultje groter kan worden. Het groter worden komt doordat de vaatwanden gestresst worden door het uitknijpen. Hierdoor gaan ze opzwellen. 

De onderhuidse puistjes zitten diep in de huid en vormen bultjes die lastig zijn te behandelen. Het is een onderhuidse ontsteking die wanneer je gaat zitten knijpen permanente littekens op je huid kunnen achterlaten. Doe je dit toch zal de onderhuidse puist gaan bloeden en het genezingsproces wordt alleen maar vertraagd. Het lost niets op want het bultje wordt alleen maar meer zichtbaar. Ook het camoufleren met make up wordt moeilijk. De roodheid van het bultje blijft zichtbaar ook door de make up heen. Wat je wel kunt doen is het rode bultje camoufleren met een groene camouflage stift. Dit klinkt misschien raar maar groen heft de kleur rood op. Het bultje zal niet helemaal onzichtbaar zijn wel haalt het de felle kleur van het puistje een beetje weg. Dus camoufleren kan maar uitknijpen niet. Mijn advies is om eraf te blijven en met rust te laten. Des te eerder is het bultje verdwenen!

Locatie

Als je regelmatig puistjes op dezelfde plek hebt is dit misschien niet heel toevallig. De plek waar een puistje verschijnt kan de oorzaak verraden. Er is in ieder geval sprake van een huidontsteking. Puistjes kunnen diverse klachten geven van gevoelig naar echt pijn. Ook kunnen de puistjes hinderlijk jeuken. Wanneer je de puist uitknijpt komt er talg uit. Talg heeft een licht gelige kleur. Soms kan er ook bloed uitkomen. Meestal is dit het geval als het puistje nog niet rijp genoeg  is om te worden uitgedrukt of als het een onderhuids bultje is. 

In mijn werk als schoonheidsspecialiste heb ik vaak te maken met het behandelen van puistjes. Ik verwijder puistjes en mee-eters na eerst de huid grondig te hebben schoongemaakt. Ik gebruik daar altijd de reinigingscrème van LIN Skincare voor. Deze crème is heerlijk zacht en maakt grondig schoon. Daarna laat ik de huid een poosje onder de vapozone (stoomapparaat) weken. Daarna is het puistje klaar om te worden verwijderd. Wel eerst handschoenen aan doen en tissues tussen de vingers. Hygiënisch werken staat natuurlijk altijd voorop!

Schoonheidsspecialiste gebruikt producten van LIN Skincare

Geniet van een heerlijke

schoonheidsbehandeling!

Kin

Als je regelmatig last hebt van puistjes rond de kin zul je merken dat deze heel hardnekkig zijn. De puistjes en mee-eters kunnen ook rond je lippen zitten. Deze plek is vaak erg gevoelig. Wist je trouwens dat door het gebruiken van een lippenbalsem je sneller last kunt hebben van puistjes? Dit komt doordat de ingrediënten die je huid, in dit geval de lippen, vettig moet houden je huid poriën kunnen verstoppen. Het gevolg is dan een puistje rond je lip. Wat ook nog eens een zeer gevoelige plek is. Zit er niet aan en wacht tot het puistje weg is. De huid rondom je lippen is erg dun en kwetsbaar. Je kunt met uitknijpen dus sneller een litteken veroorzaken. 

Maar terug naar de puistjes op je kin. Hormonen veroorzaken vaak puistjes rond de kin. Bijvoorbeeld als je stopt met de pil, gaat je lichaam meer talg produceren met gevolg kans op puistjes. Je menstruatie kan ook een vervelende boosdoener zijn in het ontstaan van puistjes op de kin. Ongeveer 2 weken voor je ongesteld moet worden verhoogt je lichaam de productie van hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen moeten je baarmoeder voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Wanneer deze hormonen toenemen krijg je vaak, voor eventjes, meer puistjes. Dit komt omdat de talgklieren door de hormonen worden gestimuleerd om meer talg te produceren. 

Denk eens goed na, zit je best veel met je handen aan je gezicht? Door met je handen je gezicht te ondersteunen wrijf je veel bacteriën over je gezicht. Hierdoor heb je grote kans op puistjes op je kin maar ook op de onderkaak en wangen. Wanneer ik door de loupelamp de huid bekijk zie ik vaker de linker of rechterkant van het gezicht met puistjes. Steevast vraag ik dan aan de klant of ze veel met de handen aan een bepaalde kant van het gezicht komen. Het is vaak een eyeopener voor mensen om zich bewust te worden wat handen onbewust allemaal doen. Ik raadt ze aan om een poosje alert te zijn op de handen naar het gezicht brengen.

Voorhoofd

Het voorhoofd is een bekende plek waar puistjes kunnen voorkomen. Als je de puistjes specifiek alleen op je voorhoofd hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. De puistjes kunnen bijvoorbeeld een verband hebben met een spijsverteringsprobleem of problemen met de blaas. Vermoed je deze oorzaak ga dan altijd even naar je huisarts om het te laten beoordelen. Ook het hebben van veel stress of te weinig drinken van water kan voor onzuiverheden op je voorhoofd zorgen. Draag je regelmatig een hoed of pet? Of draag je je haar in een pony? Hierdoor heb je sneller kans op puistjes. Soms is de oplossing heel eenvoudig. In het geval van het dragen van een hoed of pet, zet deze wat vaker af. Natuurlijk niet als de zon sterk op je bolletje schijnt. Dat spreekt denk ik wel voor zich. Zorg er ook voor dat je de vochtbalans op orde houdt. Dus drink 7 – 8 glazen water per dag. Naast je inname van andere vloeistoffen! In het geval van stress, ga ontstressen. Dat klinkt natuurlijk wel heel makkelijk. Want hoe ontstress je in een moeilijke situatie? Maak een fijne wandeling buiten in de natuur. Of boek een ontspannende schoonheidsbehandeling 🙂 Ik begrijp dat het gemaal in je hoofd gewoon doorgaat maar uit ervaring weet ik ook dat ontspanning je gedachten rustiger maakt. Mijn ervaring met stressvolle klanten is dat na een ontspannende behandeling de klant blij en gelukkig en rustig de deur uitgaat. Een ontspannende massage bijvoorbeeld geeft je een ontspannen gevoel wat nog uren erna doorwerkt.

Ik zet nog een paar tips voor je op een rijtje:

  • Ga niet zelf zitten pulken aan de puistjes;
  • Neem (probeer het in ieder geval) voldoende rust;
  • Drink voldoende water;
  • Let op alcoholgebruik. Als je regelmatig veel alcohol drinkt worden de hormoonspiegels verstoord (doordat het testosterongehalte stijgt). Hierdoor kunnen ontstekingen in je huid ontstaan;
  • Bewegen doet je lichaam en huid goed;
  • Eet gevarieerd, let op voldoende vitamines;
  • Kunstmatige suikers kunnen puistjes op de huid veroorzaken;
  • Het eten of drinken van zuivelproducten kan voor puistjes zorgen. Probeer een poosje de gewone melk te vervangen door amandelmelk. Deze is veel minder vet en heel zacht voor het lichaam. Ook als je regelmatig last hebt van onrustige darmen kan het drinken van amandelmelk een uitkomst zijn;
  • Gebruik fijne zachte huidverzorgingsproducten.

Neus

In de salon zie ik het vaak, puistjes en mee-eters rond de neus. Vooral de neusvleugels is een bekend gebied waar talgpropjes kunnen voorkomen. Bovenop de neus nestelen zich vaker zwarte puntjes (mee – eters). Tijdens een behandeling is dit vaak even op de tanden bijten. Want het verwijderen van deze onzuiverheden is niet altijd prettig. Acne op je neus kan het gevolg zijn van een slecht dieet. Wanneer je niet de juiste hoeveelheden van vitamines binnenkrijgt kan dit onzuiverheden veroorzaken. Ook problemen met de darmen bijvoorbeeld bij constipatie of een opgeblazen gevoel kan het zorgen voor puistjes. Sommige mensen krijgen vaker last van een opgeblazen gevoel na het eten van brood. Maakt niet uit of het wit of bruin brood is. Heb je daar ook last van? Misschien de boterham even laten staan en kijken of dit helpt om van je opgeblazen gevoel af te komen. En misschien is dit ook wel de oorzaak van de onzuiverheden rond en op je neus. Het is het proberen waard!

Huidverzorging

Wat kun je doen om puistjes en andere onzuiverheden op je huid onder controle te krijgen? Tijdens het lezen van deze blog heb ik je al verschillende huidadviezen gegeven. Wat je kunt doen of juist zou moeten laten om de huid te verbeteren. Een belangrijk punt is ook de huidverzorging. Houd je huid schoon door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Wanneer een product agressieve ingrediënten bevat gaat de conditie van je huid hierdoor flink achteruit.

De puistjes en mee-eters aanpakken doe je door de 3 stappen te doorlopen. Begin elke dag met het reinigen van je huid. Hiermee was je grondig het in de nacht gemaakte talg van je gezicht af. Daarna sprayen met een milde gezichtslotion om je huid nog eens schoon te maken en te kalmeren. Maak 2 wattenschijfjes vochtig met water en spray er gezichtslotion op. Strijk nu met een gelijkmatige beweging ermee over je gezicht. Nu is je huid klaar om de dagverzorging of nachtverzorging te ontvangen. De soft & calming daycream van LIN Skincare is een zachte en hydraterende gezichtsverzorging. Deze dagcrème heeft een hoge concentratie honing om je huid super zacht te maken. Ook heeft honing een desinfecterende uitwerking op je huid. De fijne zachte ingrediënten en oliën hebben een kalmerende en herstellende werking op de huid. Door het gebruik van deze dagcrème verminder je de kans op het vormen van nieuwe onzuiverheden en het maakt je huid heerlijk zacht 🙂

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Bestel deze

soft & calming daycream!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.