Puistjes door een mondkapje

Puistjes door een mondkapje
27 oktober 2020 Belinda de Witte
Puistjes door mondkapje

Mondkapje

We zijn met zijn allen in een periode beland waar we het coronavirus als een echte vijand kunnen beschouwen.

Bij het aanbreken van het jaar 2020 dacht ik dat het een super mooi jaar zou worden. In veel opzichten is dit voor mij en dierbaren ook uitgekomen. We zijn, gelukkig tot nu toe, gezond gebleven. En dat is sinds de uitbraak van corona voor velen onder ons niet een vanzelfsprekend gegeven meer. Voor velen van ons gaat het jaar 2020 de boeken in als een donker en somber jaar waar ziekte en sterfte de boventoon heeft gevoerd. Inmiddels is het voor mij normaal geworden om mij en ook anderen te beschermen tegen besmetting van het virus. Vond ik het eerder nog een beetje raar staan om met een mondkapje in de supermarkt te lopen. Tegenwoordig heb ik het mondkapje altijd binnen handbereik wanneer ik deze nodig mocht hebben. Het is voor mij al een nieuw soort normaal geworden. Hoe erg ik het ook vind klinken …

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Ervaar deze hydraterende cleanser!

Maskne

Het mondkapje of zoals sommige mensen ook wel zeggen een mondneusmasker is een manier om ons te beschermen tegen het coronavirus. En als er iets is waaraan ik wil meewerken is het om verspreiding van het coronavirus te beperken. Toch gaan we langzamerhand ontdekken dat het dragen van een mondkapje ook nadelen meebrengt. Je kunt er serieuze huidproblemen door krijgen. Misschien heb je al van maskne gehoord? Het is de officiële naam voor het krijgen van puistjes (acne) door een mondkapje. De naam heeft twee woorden samengevoegd, het masker en acne. Wat merk je precies bij het hebben van maskne? Het mondkapje moet goed op je gezicht aansluiten, anders heeft het dragen ervan geen zin. Doordat het mondkapje op je huid drukt kun je irritatie krijgen bij verschillende drukpunten zoals neus en oren. Het is eigenlijk als je net een bril draagt, dan heb je ook last van gevoelige plekken achter je oor en op je neus. Ook wordt je huid vochtig door de ophoping van adem en speeksel. Deze klachten kunnen het huidprobleem contact dermatitis veroorzaken. Dit is een acute ontsteking die wordt veroorzaakt door irritatie of  allergenen. Hierdoor gaat je huid flink jeuken en door het krabben krijg je dan weer huiduitslag.

Puistjes

We leven in een tijd waarin social distance een belangrijke factor in ons leven is geworden. We houden 1.5 meter afstand van een ander en in de winkel of andere openbare gelegenheden dragen we een mondkapje. Al vond ik het dragen van een mondkapje eerst nog wat vreemd gaandeweg is het al meer gewoon geworden. Blijkt maar weer hoe snel een mens went aan bepaalde gewoontes. Er is ook geen andere keuze dan deze weg te bewandelen, als je tenminste wilt dat het virus uit je leven verdwijnt. Helaas zijn er ook wat nadelen aan het dragen van een mondkapje. In mijn werk als schoonheidsspecialiste merk ik bij veel klanten een merkwaardige verandering op aan de huid. De huid is onzuiver met puistjes en soms open wondjes. En dat alles concentreert zich op de kin en de wangen. Nu is het onlangs in het nieuws geweest en ik heb er ook een aantal artikelen over gelezen. Want maskne is een heus huidprobleem geworden. Een mondkapje is eigenlijk een broedplaats voor huidirritaties. Waardoor dat komt? De hele tijd blaas je warm en vochtige lucht uit je mond. Je ademt in en weer uit in het kapje waaronder je huid nogal wat te lijden heeft. Vooral als je het mondkapje voor langere tijd moet dragen zorgt het voor schuring en huidirritatie. Het gevolg is rode vlekken, irritatie, puistjes en zelfs acne uitbraken. Vooral als je toch al gevoelig bent voor puistjes heb je nu nog meer kans op een onzuivere huid.

Onzuivere huid

Acne veroorzaakt door het dragen van een mondkapje is op dit moment een veel voorkomende huidirritatie. Wat is er precies aan de hand? In medische termen noemen we de huidklachten veroorzaakt door, in dit geval, een mondkapje ook wel acne mechanica. Deze specifieke vorm van acne komt ook voor bij sporters. Dat is een gevolg van de wrijving van kleding op de huid. Dit zorgt voor irritatie van de huid en doordat de stof op de huid drukt kan de warmte (zweet) niet weg. Gevolg zijn vlekken en puistjes op de huid. Deze vergelijking kunnen we in coronatijd maken met medewerkers in de zorg. Door uren achtereen een mondkapje dragen zorgt dit voor huidproblemen. 

Door het dragen van het mondkapje wordt de huid afgesloten waardoor dode huidcellen en talg je poriën weer ingaan. Het vloeit als het ware niet van je gezicht af maar juist je huid weer in. HIerdoor raken je poriën verstopt en veroorzaakt het puistjes.

Huidverzorging

Zorg ervoor dat je de huid altijd goed schoonmaakt voor je het mondkapje opzet. Goed je huid reinigen is belangrijk om je huid zuiver te houden. Gebruik een zachte cleanser die je huid optimaal hydrateert. Spray na het schoonmaken van je huid over je huid met een verfrissende toner. Spray ook nog wat op 2 wattenschijfjes en strijk ermee over je huid. Je zult merken dat de huid lekker zacht aanvoelt. Nu is het de beurt aan je gezichtscreme. Strijk met zachte bewegingen je gezichtscreme uit over je huid. Vergeet niet je hals mee te nemen! Begin elke dag met je huid schoonmaken en verzorgen en eindig de dag ook weer met dit ritueel. Wil je tijdens het werken de huid wat opfrissen? De toner van LIN Skincare is een fijne zachte lotion die een verfrissende nevel over je huid sprayt. Het ingredient aloe vera zorgt er tevens voor dat je huid kalmeert. Echt een aanrader!

Make up

In deze tijd waarin het mondkapje een groot deel van je gezicht bedekt heeft make up bijna geen toegevoegde waarde. Je huid is op dit moment al onzuiver en gevoelig genoeg waardoor het niet handig is om het dicht te smeren met make up. Hoe graag je anders foundation, rouge en lippenstift op hebt, ik zou dit nu niet doen. De make up kan ervoor zorgen dat je poriën extra snel verstopt raken. Je begrijpt dat dit dan weer zorgt voor meer irritatie en puistjes. Je kunt natuurlijk wel je ogen opmaken. Boven het mondkapje zijn je ogen een  mooie eyecatcher 🙂

Gezichtslotion | Toner van LIN Skincare

Ervaar deze verfrissende toner!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?