Puistjes door de winter

Puistjes door de winter
16 februari 2021 Belinda de Witte
Huid verzorgen in de winter

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Winterweer

Heb je genoten van de afgelopen week in de sneeuw en op het ijs? Als je een liefhebber bent van winterweer dan ben je de afgelopen week op je wenken bedient. Er lag een dik pak sneeuw en zowaar kon er op natuurijs geschaatst worden!

Waarschijnlijk ben je direct op zoek gegaan naar je dikke sjaal, wanten en natuurlijk schaatsen! Die dikke sjaal had je nodig om de kou tegen te gaan toen je op het ijs aan het zwieren was. Wanneer je liever door de sneeuw wilde wandelen was dat ook een leuke activiteit. Of misschien ben je met de kinderen op pad geweest om te ravotten in de sneeuw. Wat je ook aan het doen was je trok vast je sjaal wat hoger op zodat je mond en neus goed warm bleven. Heb je misschien voorafgaand aan de sneeuwpret je gezicht met vaseline, of een andere vette crème, ingesmeerd?

Puistjes

We blijven nog even bij het winterse weer. Je sjaal of extra grote coltrui heb je lekker over je mond en neus zitten. Op deze manier heb je het heerlijk warm. Maar door al die inspanningen krijg je het wel een beetje te warm, zelfs wat zweterig. Je ademhaling gaat wat zwaarder door de kou en het actief zijn. Door het ademen wordt je sjaal of coltrui een beetje vochtig en gaat wat schuren langs de huid. Niet dat je dit al direct in de gaten hebt, je bent immers fijn aan het genieten van de sneeuwpret! Ondertussen zijn er talloze bacteriën druk bezig om je huid binnen te dringen. En de kans op puistjes wordt steeds groter. Deze bacteriën vinden jouw hals, kin en kaaklijn een prima broedplek om zich te vermenigvuldigen. 

In de winter is je huid altijd al iets droger, dit komt door de kou buiten en de droge lucht binnen. Het is daarom altijd belangrijk om je huid goed te hydrateren door elke dag je huid te verzorgen. Het laatste wat je wilt is dat de beschermlaag, dit heet de huidbarrière, langzaam afbrokkelt. Want als deze laag steeds dunner wordt raakt je huid steeds meer vatbaar voor bacteriën. Deze hebben dan alle kans om schade aan de huid te brengen. Is je huid eenmaal uit balans kun je in no time puistjes krijgen. Deze narigheid is te voorkomen door je huid goed te reinigen en te verzorgen met een gezichtscrème. En vergeet daarbij vooral niet je hals mee te nemen!

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging van het gezicht!
Voor man en vrouw.

Vaseline

Ik wil je wat vertellen over wat vaseline is en wat het met de huid doet. Vaseline is afkomstig van petroleum, dit is een olie wat voorkomt heel diep gelegen in de aardkorst. Vaseline of eigenlijk petroleum is een eindproduct van resten plantaardig en dierlijk leven zoals plankton en algen. Door de hoge druk en temperatuur diep in de aarde is het een vettige substantie geworden. Vaseline maakt een vettig laagje op de huid waardoor de huid wordt afgesloten voor de buitenlucht. Misschien heb je wel eens vaseline op je gezicht of lippen gesmeerd? Na het insmeren voelt de huid zacht aan. Het geeft je het idee dat je echt wat goeds op de huid hebt gesmeerd, zo zacht en soepel is je huid opeens. De droge barstjes die al eerder in de huid zijn ontstaan zijn dankzij de vaseline niet meer zo gevoelig meer. Bovendien is het product goedkoop wat ook prettig is. Helaas is je gelukkige gevoel over dit product maar van korte duur …

Wat doet vaseline nou echt voor de huid? Je denkt misschien dat het de huid goed hydrateert omdat het zo fijn zacht aanvoelt. Niets is minder waar, het heeft juist een tegenovergesteld effect. Door de vaseline is je huid compleet dicht gaan zitten waardoor de poriën worden afgesloten. Door deze blokkade kan de huid de belangrijke functies van het opbouwen en versterken van het immuunsysteem niet goed meer uitvoeren. Ook het herstel van de huidcellen moet eronder lijden. Met andere woorden, door het smeren van vaseline wordt de huid nu alsmaar droger.

Paraffineverslaving

Als je vaseline alleen voor eventjes gebruikt zal dit niet heel veel narigheid veroorzaken. Door je huid goed te reinigen met bijvoorbeeld een cleanser en toner maak je de huid goed schoon waardoor de poriën niet afsluiten. Het is een ander geval als je dagelijks met vaseline gaat smeren. Je kunt hier zelfs een paraffineverslaving door ontwikkelen. Door het smeren met vaseline maak je de huidcellen steeds luier waardoor deze steeds minder huidvetten aanmaken. Weet je nog wat ik eerder vertelde, over dat de huid na het smeren zo lekker zacht aanvoelt? Dit is dus een kwestie van schijn bedriegt. Want terwijl je steeds meer met de vaseline aan de slag gaat wordt de huid alleen maar meer droog. Zelfs zo droog dat de huid afschilfert en een strak en trekkerig gevoel geeft. Het is heel moeilijk om de cirkel waarin je zit te doorbreken. Want als je stopt met vaseline gaat je huid nog meer droog en trekkerig aanvoelen. Wanneer je toch stopt met vaseline kan de huid nog weken erna droog aanvoelen. Na enkele weken is de huid pas echt goed verlost van de vaseline en kan het zich gaan herstellen. Want dat is het goede nieuws, de huid herstelt gelukkig wel weer. Het is wel heel belangrijk dat je de huid goed ondersteund met kwaliteit huidverzorgingsproducten.

Huidverzorgingsproducten

We gaan nog even terug naar de tijd dat je aan het genieten  was van al het sneeuw en ijsplezier. Om je huid te beschermen tegen de kou heb je misschien vaseline op je huid gesmeerd. Daarna trek je de sjaal of coltrui hoog over je mond en kin heen. Na een tijdje merk je dat de huid van je gezicht vochtig aanvoelt. Dit heeft met de ademhaling te maken. Het is een hele klus om actief te zijn op het ijs of in de sneeuw. Het zijn bewegingen die je wellicht niet alle dagen maakt. De ademhaling maakt je sjaal of coltrui vochtige wat langs de huid kan gaan schuren. Misschien denk je hier niet verder over na want je wilt naar huis en lekker bij de kachel opwarmen. Er gaan wat dagen overheen voor je in de gaten hebt dat je huid wat onzuiver is geworden. Je hebt last van puistjes en mee-eters en het doet wat onrustig aan. Herken je iets in dit verhaal? 

Na een grondige inspectie in de spiegel kom je tot de conclusie dat de puistjes voornamelijk in de hals, kin en kaaklijn zitten. Er is een uitbraak van onzuiverheden die om aandacht vragen. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen met bijvoorbeeld een cleanser. Deze kan de puistjes niet direct voor je wegtoveren maar het helpt wel mee om de onzuivere huid goed te behandelen. Het beste is om 2 reinigingsproducten (cleanser en toner) te gebruiken zodat je de onzuiverheden direct goed aanpakt. De cleanser en toner die ik zelf heb ontwikkeld zijn zeer zachte producten die je huid goed hydrateren. Dit heb je nodig om te voorkomen dat de talgklieren worden getriggerd om nog meer talg aan te maken. Bij de samenstelling van de cleanser en toner is hier speciaal op gelet. Want de combinatie onzuivere huid en producten met een hoge concentratie alcohol geeft vaak na een tijdje nog meer puistjes. Voor eventjes gaat het goed maar dan zorgt de alcohol ervoor dat de huid onnodig veel uitdroogt. De talgklieren zijn voornemens om droogte tegen te gaan om als tegenreactie overmatig talg te produceren. Waardoor je weer een vette en onzuivere huid krijgt. Je komt hiermee in een vicieuze cirkel terecht. 

Je kunt dit voorkomen door reinigingsproducten te gebruiken die een zachte samenstelling hebben. Natuurlijk mag er wel iets van alcohol in het product zitten. Maar dan wel de zogeheten goede alcohol, die droogt de huid niet uit. En deze soort alcohol zorgt ervoor dat de houdbaarheid van het product goed blijft. Maar de concentratie mag niet te hoog zijn. In de toner die ik zelf heb ontwikkeld is de concentratie van de goede alcohol heel laag gehouden. En er is speciaal het ingredient aloe vera aan toegevoegd om de huid nog meer te kunnen verzorgen. Dat maakt dat de toner een zeer zacht product is wat de huid goed kalmeert.

Wanneer je in de winter last hebt van een onzuivere huid is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Vergeet niet om van binnenuit de huid te hydrateren door voldoende (7-8 glazen) water te drinken. Wanneer je water drinkt en je huid goed verzorgt dan blijft de huidbarrière (beschermlaag) goed in balans. Dat is een punt wat je goed in de gaten moet houden. De huidbarriere mag niet uit balans raken. Omdat hierdoor de huid extra talg gaat aanmaken. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Het advies wat ik je mee wilt geven is om altijd de huid goed schoon te maken. Vergeet daarbij niet om je hals, kin en kaaklijn te reinigen. Door je huid goed schoon te houden verminder je de kans op puistjes en heeft het winterse weer geen invloed op je huidconditie!

Gezichtslotion | Toner van LIN Skincare

Ervaar deze verfrissende gezichtslotion!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.