fbpx

Krijg je puistjes door vet eten?

Krijg je puistjes door vet eten?
22 december 2020 Belinda de Witte
Kerst, eten, puistjes, reinigen huid met LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Voeding en acne

Of je van vet eten puistjes krijgt is een vaak gestelde vraag in mijn schoonheidssalon. Je zou denken van wel aangezien de puistjes vaak kort na het eten van vetrijke voeding verschijnen.

Voor sommige mensen genoeg reden om bepaalde voedingsstoffen te vermijden. Het is alleen wel zo dat iedere huid op zichzelf uniek is. Wat betekent dat ieder mens verschillend reageert op voedingsstoffen. Wat werkt voor jou werkt misschien niet voor de ander. Zo kan het zijn dat je na het eten van chocola puistjes krijgt. En een ander krijgt puistjes van het drinken van zuivelproducten zoals melk. Toch zijn de meningen van diverse onderzoekers verdeeld of puistjes daadwerkelijk door voeding komt. Ze doen het af als een fabel dat het eten van vet voedsel zoals chocola, patat en varkensvlees acne ontwikkelt.

Wat wel een feit is dat acne ontstaat door een ontsteking van talgklieren. Met name op de plaatsen waar veel talgklieren zitten komen veel ontstekingen voor. Dat zijn de rug, borst, bovenrug en gezicht. Er zitten veel talgklieren op deze gebieden dus niet vreemd dat hier puistjes kunnen voorkomen. Wanneer de talgproductie toeneemt is het gevolg een verstopping in de poriën van talg. Als gevolg van de verstoppingen krijgen bacteriën de kans om een ontsteking te veroorzaken. Deze ontstekingen veroorzaken puistjes. Ben je in de puberteit of heb je last van hormonale invloeden zoals menstruatie of zwangerschap kun je extra gevoelig zijn voor een overproductie van talg. Ook bepaalde geneesmiddelen (prednison) of als je met de overgang (menopauze) bezig bent kunnen puistjes veroorzaken. 

Eigenlijk zijn we er dan nog niet uit of je puistjes te maken hebben met vet eten of niet. Ik denk zelf dat het een combinatie zou kunnen zijn. Van vette voeding en je huid schoonmaken. Als de talg op de huid blijft liggen heb je eerder kans op ontstekingen. Het is daarom belangrijk om je huid elke dag van talg (en vuilresten) te ontdoen. Zodat er minder kans is op ontstekingen en uiteindelijk puistjes. Natuurlijk kun je altijd, met name bij het ontbreken van goede huidverzorging, last hebben van onzuiverheden. Dat kan met allerlei factoren te maken hebben. Bijvoorbeeld wanneer je niet goed in je vel zit of teveel stress aan je hoofd hebt. Dat hoeft dan niet direct met het eten van vet voedsel te maken hebben. Waarvan er wel een direct verband lijkt te zijn voor het ontstaan van puistjes is het drinken van  melk. Dit heeft te maken met de hormonen die in melk zitten. Het lijkt mij ook best een logisch verhaal daar de melk uit melkkoeien komt. Om terug te komen op je puistjes na het eten van chocolade. Want wat zit er in chocola … melk!

De huid

Je huid heeft een enorm belangrijke taak in het lichaam en is ook nog eens ons grootste orgaan. Deze belangrijke taak bestaat uit een continu doorgaand proces van herstellen, herbouwen en vernieuwen. Dat gaat maar door elke dag weer opnieuw. Met dit in je achterhoofd begrijp je wel dat je zuinig op je huid moet zijn. Er zijn in je omgeving zoveel factoren die schade aan de huid kunnen aanrichten. Je huid beschermt je tegen de dagelijkse invloeden zoals regen en wind maar ook tegen  luchtverontreiniging zoals uitlaatgassen. De kou of juist warmte kunnen flinke schade aanrichten. Je huid heeft tevens een functie om de lichaamstemperatuur op peil te houden. En het helpt mee aan de omzetting van zonlicht naar vitamine D. En vergeet niet dat je door transpireren via de huid veel afvalstoffen kwijt raakt. Zo kan ik nog wel meer dingen opnoemen waar je huid allemaal mee te maken heeft. Zoals ik al zei is je huid continu blootgesteld aan heel veel factoren die je in het dagelijks leven tegenkomt. 

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging van je huid met deze hydraterende cleanser!

Diep in de huid is een proces gaande wat heet celvernieuwing. Dit proces duurt telkens 28 tot 30 dagen waarin het zich vernieuwd en weer opbouwt. Tot ongeveer je 30e levensjaar is dit proces elke dag hetzelfde. Vanaf ongeveer je 30e levensjaar komt er een vertraging in het vernieuwingsproces. Het gaat er langer over doen, wel 50 tot 60 dagen, voor de huid zich ontdoet van dode huidcellen en weer de nieuwe huidcellen naar voren zijn geschoven. In dit proces is het cruciaal hoe beter je voor je lichaam zorgt (en voedt) hoe beter de celvernieuwing blijft doorgaan. Door je huid goed te verzorgen kun je dit proces een handje helpen. Het verouderingsproces kun je niet stilzetten maar door een goede verzorging wel een beetje vertragen. Wanneer je goed schoonmaakt en hiervoor de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt ben je al een heel eind op weg.

Daarom is reinigen een heel belangrijke stap in je verzorgingsritueel.

Reinigen

Eigenlijk heb je al gelezen waarom je huid reinigen zo ontzettend belangrijk is. Ik wil toch nog wat dieper op dit onderwerp ingaan. Juist omdat ik van mening ben dat het niet goed schoonmaken voor puistjes kan zorgen. Het reinigen is één van de belangrijkste stappen in je dagelijkse verzorging. Helaas wordt het best vaak onderschat. Misschien maak jij je gezicht alleen met water schoon? Uhh, even een correctie, want water maakt niet schoon. Alleen als je een tussenstof, zoals een cleanser, erbij gebruikt maakt water schoon. Doe je dit niet kan water alleen wat stof van je huid afspoelen. De rest aan talg en vuilresten laat het achter op de huid. En, niet geheel onbelangrijk, is dat na een grondige reiniging je huid beter alle werkstoffen uit de gezichtscrème kan opnemen.

Weet je dat het niet reinigen de reden kan zijn dat je gezichtscreme niet doet wat het behoort te doen? Denk maar eens aan hoe je crème dat voor elkaar moet boksen op een niet schone huid. Eigenlijk smeer je de gezichtscrème direct op alle geproduceerde talg en vuilresten. Logisch toch dat het ten koste gaat van de werking van je dag- of nachtcrème. Dus begin bij het begin en maak kennis met een cleanser. Het liefst daarna ook sprayen met een toner. Geloof me na deze 2 producten is je huid pas echt goed schoon. Laatst hoorde ik een mooie spreuk, voor het slapen gaan was ik de dag van mijn gezicht. Leuk gevonden en o zo waar! Ik wil hieraan toevoegen dat je na het wakker worden ook weer de nacht moet afwassen. Tijdens, je zo verdiende nachtrust, is de huid druk om extra talg te produceren. Dit wordt door de poriën over de huid uitgesmeerd. Deze talg resten heb je niet nodig en moet worden verwijdert. En dat doe je … met de cleanser. Om weer terug te komen op de titel van deze blog, of je puistjes krijgt door vet eten? Het kan maar zo zijn dat je inderdaad na vet eten puistjes krijgt. Is dat het geval weet je inmiddels wat je te doen staat. Want je kunt een hoop onzuiverheden voor zijn door je huid goed te verzorgen. En dus 2 keer per dag voor een mooi en stralend resultaat 🙂

Combideal 6 van LIN Skincare

Een mooie deal voor deze heerlijke dag- en nacht crème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.